Belföld

A Jobbik elvesztette nemzeti jellegét

A 2003-ban párttá alakult Jobbik idén októberben „nagykorúvá vált", ám az elmúlt tizennyolc esztendőben számos olyan identitásváltozáson ment keresztül, ami egyedülálló a rendszerváltoztatás óta fennálló többpárti demokráciában.

A Jobbik elvesztette nemzeti jellegét
A Jobbik Gyurcsány Ferenctől Gyurcsány Ferencig jutott
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az egykori nemzeti radikális párt több politikai törésvonalat lépett át, majd megpróbált a politikai centrumban helyezkedni, ám mára egyértelművé vált, hogy a 2022-es választásokon a progresszív ügyeket felvállaló baloldal szerves részeként fog a jobboldallal szemben felállni - írja a XXI. Század Intézet elemzése.

A lapunknak eljuttatott közleményükben kiemelik: a Jakab Péter által fémjelzett irányvonal elvesztette nemzeti jellegét, mind mondanivalójában, mind szövetségi politikájában, sőt a határon túli magyarokhoz és az Európai Unióhoz fűződő viszonyában egyaránt a nemzetközi baloldal magyarországi képviselőit követi.

A Gyurcsány Ferenc ellenében született Jobbik 2021-re Gyurcsány Ferenc szövetségese lett, az úgynevezett előválasztások során pedig elvesztette politikai és szervezeti szuverenitását, így jövője bizonytalanná vált - áll az írásban, amit teljes hosszában itt érhetnek el.

Kapcsolódó írásaink

Baloldali magas labdák

Ā„A költségvetés sikerrel vizsgázott az energiaválság, a migrációs krízis és a pandémia árnyékában is; megőriztük a gazdaság növekedési ütemét, de az eredményeket nem a szél hordta össze"

Végkifejlet

ĀKövér László: Egy választás mégiscsak egy választás, tehát az a papír, az a toll a mi kezünkben – nekünk, magyaroknak a kezében – lesz, ami eldönti ennek az eredményét

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom