Belföld

Baloldali magas labdák

Pont a baloldalra szégyent hozó, kettős állampolgárságról szóló, 2004-es népszavazás évfordulója utáni napon vádolta meg az Országgyűlésben a Párbeszéd politikusa a miniszterelnököt azzal, hogy magyargyűlölő pártokkal szövetkezik, a gyurcsányista Varju László „rezsihazugságot" emlegetett, mások a valójában nemzetközileg elismert járványkezelést bírálták.

Baloldali magas labdák
Dömötör Csaba: Azért is kritizálta a kormányt az ellenzék, hogy védőfelszereléseket juttatott határon túli magyaroknak
Fotó: MTI/Kovács Attila

Mintha kifejezetten végszavazni akartak volna a baloldali vezérszónokok a kormánypárti válaszadóknak a parlamentben napirend előtt, annyi volt a magas labda.

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arról beszélt, „a szélsőjobboldali Frankenstein-frakciót próbálta összerakni Orbán Viktor Varsóban„, a miniszterelnök „saját magát égeti”, amikor „Európa leggonoszabb pártjaival„ köt szövetséget. Példákkal igyekezett bizonyítani, hogy a szóban forgó pártok ráadásul magyargyűlölők is.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára leszögezte: „Olyan politikai erők találkoztak, akik a bevándorlás helyett a családokat helyezik középpontba. A magyar kormány politikáját a magyar érdekből vezetjük le, nem követjük a baloldali hagyományt, nem azt kérdezzük, hol kell aláírni.” Felidézte, hogy amikor az előző héten az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje elindult Varsóba, a Márki-Zay Pétert kalauzoló „szakértő„, Kész Zoltán azt sem tudta megmondani, kivel fognak találkozni.

A magyargyűlölőkkel kapcsolatos vádakra reagálva pedig emlékeztetett, hogy vasárnap volt a 2004. december 5-i népszavazás évfordulója, amikor a baloldal a nemzettársaink ellen kampányolt, és azóta sem kértek bocsánatot, sőt, nemrég azért is kritizálták a kormányt, hogy védőfelszereléseket juttatott határon túli magyaroknak.

Az államtitkár kitért arra, hogy Márki-Zay büszkén számolt be a Bige Lászlóval való találkozójáról, miközben a milliárdos vagyona abból származik, hogy évekig kartellezett, megkárosította a gazdákat. „Nagyfokú érzéketlenség ebből a pénzből kampányolni” – állapította meg Dömötör Csaba, hozzáfűzve, érzéketlenség az is, hogy a baloldali jelölt saját, milliókat megsértő, gombás hasonlatáról azt mondja, csak a legostobábbak veszik ezt magukra. Ideje lenne a bocsánatkérésnek – jelentette ki a miniszterhelyettes.

Ungár Péter (LMP) felszólalásában azt fejtegette, hazánkban nem érvényesül a szennyező fizet elve, Schanda Tamás, az innovációs tárca államtitkára úgy reagált: valóban nem a szavaknak, hanem a cselekvésnek van igazán tétje, ezért elképesztő azt látni, mit művel a baloldal ott, ahol hatalmon van, például a fővárosban. Karácsony Gergely eddig annyit tett, hogy klímavészhelyzetet hirdetett, de konkrét esetekben a privatizáció oldalára áll, és a beépítések mellé, valamint leszerelteti a köztéri kukák egynegyedét. Ez az önök teljesítménye, ennyire képesek – közölte Schanda.

A DK-s Varju László „rezsihazugságot„ emlegetett, ami szerinte csak „ócska propagandacélokat szolgál”, miközben szerinte a kormány nem használja fel az energiahatékonyság növelésére szánt uniós pénzeket. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára hangsúlyozta: Brüsszel a helyreállítási alapot politikai okokból nem hagyja jóvá, a gyermekvédelmi törvény miatt „húzták be a féket„, ezért nem kaptuk meg eddig a nekünk járó forrásokat, a baloldal pedig nem állt ki a magyar érdekekért, sőt, álhírek gyártásával lobbizott azért, hogy ezek a pénzek ne érkezzenek meg Magyarországra. Az államtitkár emlékeztetett, a rezsicsökkentés nélkül egy évben 386 ezer forinttal többet fizetnének a családok, míg Márki-Zay szerint a rezsicsökkentés csak hókuszpókusz.

Tóth Bertalan (MSZP) „szürreálisnak” nevezte a járványkezelést, és kitért arra is, hogy a kormányváltás célja a „kisebb megosztottság, kevesebb gyűlölködés„. Dömötör Csaba azzal vágott vissza, hogy ha a képviselő szeretne fellépni a gyűlöletkeltés ellen, akkor tiltakozzon, amikor legközelebb O1G-matricákat lát, amikor Márki-Zay Péter lámpavasról beszél, vagy amikor Gyurcsány Ferenc azzal fenyegetőzik, hogy jobboldaliakat tesz földönfutóvá.

„Az uniós tagság nemzeti érdek, de felemeljük a szavunkat, ha ki akarják nyitni az ország határait, ha ott erősködnek, ahol nincs hatáskörük, például a gyermekvédelem, az oktatás területén” – hangsúlyozta az államtitkár. Rámutatott: a járvány okozta nehézségek ellenére a magyar gazdaság erősödik, és „minden generáció több támogatást kap, mint korábban„. „Míg önök álhíreket terjesztve akadályozták a járvány elleni védekezést, addig a kormány fejlesztette a családtámogatási rendszert” – összegzett Dömötör.

A jobbikos Rig Lajos azt állította, egyre kevésbé bíznak az emberek a kormány járványkezelésében, mert „túl sok volt a politikai döntés a szakmai helyett„. Rétvári Bence, a humán tárca államtitkára felhívta a figyelmét arra, hogy a WHO vezetői is elismerték a sikeres magyar védekezést, és azt, hogy „a geopolitikai érdekeken túlmutató döntéseket hozott a kormány”, amikor keleti vakcinákkal több ezer ember életét mentette meg. Eközben a Jobbik elnöke „kínai cuccnak„ nevezte az oltóanyagot.

A 2019-hez viszonyított halálozási többlet 2020-ban kisebb volt a legtöbb európai országénál, illetve az uniós átlagnál is – szögezte le Rétvári, hozzátéve, az idei adatok is hasonló arányokat mutatnak.

Hollik István (KDNP) kijelentette: „A 2021-es év költségvetése sikerrel vizsgázott az energiaválság, a migrációs krízis és a pandémia árnyékában is. Meg tudtuk őrizni a növekedési ütemet, de az eredményeket nem a szél hordta össze”, hanem az okozta, hogy a kormány szakított a baloldal megszorító válságkezelési politikájával. Schanda Tamás válaszában úgy fogalmazott: 2010 után a Gyurcsány-féle, munkáról lebeszélő gazdaságpolitika helyett munkaalapú, patrióta, válságálló modellt valósítottak meg.

A fideszes Böröcz László a Városháza-ügyet részletezte, leszögezve: maffia működik a fővárosban, Bajnai Gordon volt miniszterelnök pedig tanácsokat ad befektetőknek, tehát a baloldal ugyanott folytatja, ahol abbahagyta, a Gyurcsány-féle emberek visszatértek. Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár szerint semmi meglepő nincs ezekben az ingatlanmutyikban, hiszen hasonló folyamatok zajlottak már a rendszerváltozás alatti spontán privatizációnál és később a baloldali kormányok idején is.

Kapcsolódó írásaink

„Gammapolis vár reám”

ĀAz Omega zenekar énekese 78 éves volt - A rockzene állócsillagától Orbán Viktor kormányfő is elbúcsúzott közösségi oldalán, az Emmi saját halottjának tekinti