Belföld

Márki-Zay már károsnak tartja a rezsicsökkentést

A Magyar Hírlap szerdai cikkében megírtuk, hogy Márki-Zay szerint „a magyaroknak nem okozna problémát kifizetni az aktuális (vagyis a világpiaci – a szerk.) energiaárakat, ha az Orbán-kormány nem tartotta volna őket szegénységben. Az úgynevezett (!) rezsicsökkentéssel az Orbán-kormány hatalmas terheket rótt az államháztartásra és tönkretette a közműcégeket” A Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal miniszterelnök-jelöltje hivatali irodájában adott interjút a Blikknek, majd az otthonába is bepillantást engedett, mely során a hódmezővásárhelyi polgármester közölte, továbbra is világpiaci árakat szeretne a magyar embereknek.

Márki-Zay már károsnak tartja a rezsicsökkentést
Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt
Fotó: MH

A baloldali Bige László milliárdos műtrágyakirály és a baloldali Bojár Gábor milliárdos vállalkozó által támogatott Márki-Zay Péter szerint nem jó megoldás az üzemanyagárak befagyasztása. A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje annak ellenére nem ért egyet azzal, hogy november 15. óta a kormány által a benzin és a gázolaj ára 480 forintos maximummal lett meghatározva, hogy a magyar emberek 85 százaléka üdvözli azt.

A politikus korábban a rezsicsökkentést is támadta és meg akarta mondani a magyar embereknek, hogy hogyan éljék a mindennapjaikat. Kevesebb víz, gáz és villany felhasználását javasolta. Újabb ötlete az lenne, hogy kisebb autókkal és azokban többen közlekedjenek. Mindez a koronavírus okozta járványhelyzet következtében nem valószínű, hogy megoldást jelentene, figyelembe véve, hogy a szerdai nap reggelére minden eddiginél több halálos áldozatot követelt a járvány.

Károsnak tartott kormányzati intézkedések

„A benzinár is elég aktuális probléma. Mihez kezdene vele? Márki-Zay: Vannak szokatlan, piaci alapon nehezen indokolható lépések válsághelyzetben, de tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beleavatkozni. A szövetségesei jó ideje verik az asztalt, hogy fagyassza be a kormány az üzemanyagárakat vagy csökkentse az azokat terhelő adót. Márki-Zay: Én, mint az látszik, nem szálltam bele ebbe a kampányba. Beszéltünk róla, ők azt mondták, a Fidesz pontosan ezt csinálta 2010 előtt és ezért csinálják ők is. Ettől függetlenül azt gondolom, nem ez a megoldás. Az Egyesült Államokban azt láttam, hogy amikor felment a kétszeresére a benzin ára, az okos amerikaiak nagy autók helyett kisebbet, vagy hibridet vettek, és nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába.” - olvasható az interjúban.

Hollik István, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal üdvöskéje szerint a benzinár maximalizálása épp úgy rossz, mint a rezsicsökkentés.

„Szerintünk meg magyar családok ezreit segítik ezek az intézkedések, akiket a baloldal egyszer már cserbenhagyott a többszöri gázáremelésekkel és a felelőtlen gazdaságpolitikával. Márki-Zay pontosan azt mondja, amit Gyurcsány csinált 2010 előtt.” - hangsúlyozza Hollik István.

Objektum doboz

A magyar háztartásokat a rezsicsökkentés védi, az áram árának harmadát, a gázénak negyedét fizetik a magyar háztartások. Havonta ez harminckétezer forint, évente négyszázezer forint. Ha a baloldalon múlna, a magyaroknak ki kellene fizetniük a teljes, Európában megszokott költséget. Gyurcsány Ferenc ugyanis hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést, Márki-Zay Péter pedig ostobaságnak, így nyilatkozott: „lehet rezsit csökkenteni: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni

Kapcsolódó írásaink