Belföld

Márki-Zay mindenkinek napelemet osztogatna

Újabb baloldali milliárdos, Bojár Gábor bukkant fel

„A magyaroknak nem okozna problémát kifizetni az aktuális (vagyis a világpiaci – a szerk.) energiaárakat, ha az Orbán-kormány nem tartotta volna őket szegénységben. Az úgynevezett (!) rezsicsökkentéssel az Orbán-kormány hatalmas terheket rótt az államháztartásra és tönkretette a közműcégeket” – írta Facebook-oldalán Márki-Zay Péter Hogyan látom valójában? címmel.

Márki-Zay mindenkinek napelemet osztogatna
Nem törődik a megújuló energiaforrások hasznosításával kapcsolatos problémákkal
Fotó: MH/Purger Tamás

Közölte: „A valódi rezsicsökkentés, amelyet az új kormány képvisel majd, az, ha segítünk az embereknek saját energiát termelni, például napelemekkel.” Azt nem tudni, mit tehetnének azok, akik valamiért sem napelemet, sem szélturbinát nem tudnak felszerelni, mint ahogy nem törődik a megújuló energiaforrások hasznosításával kapcsolatos számtalan problémával sem, kezdve például az egyelőre gyakorlatilag megoldhatatlan energiatárolással.

A baloldal közös miniszterelnökjelöltje újra és újra megerősíti, hogy eltörölné a rezsicsökkentést. Vasárnap közzétett videójában is kifejtette: „A világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, tehát én általában nem ennek vagyok híve. Én annak vagyok a híve, hogy ha a gazdaság tud alkalmazkodni ezekhez az árakhoz. (…) Nem úgy, mint Orbán Viktor, ugye ezek abszolút ostoba dolgok, mármint hogy általában az adminisztratív és másokat terhelő megoldások. Ezek a kommunista pártállamban is csak ideig-óráig működtek. Ez most sem fenntartható” – szögezte le ismét, dacára annak, hogy a polgári kormány tíz éve bizonyítja: igenis meg lehet állítani a határon a világpiaci árakat.

Eközben újabb vállalkozóról derült ki, hogy támogatja Márki-Zayt: az ATV Híradójának Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója egy kisebb összegről beszélt, szerinte egy jómódú polgárnak állampolgári kötelessége támogatni azokat a politikai formációkat, amelynek az értékrendjével egyetért.

Kapcsolódó írásaink