Belföld

Márki-Zay Péter megerősítette, elutasítja a rezsicsökkentést

A baloldali Márki-Zay Péter vasárnap közzétett videójában megerősítette, hogy teljes mértékben a rezsicsökkentés ellen van. Véleménye szerint a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon.

Márki-Zay Péter megerősítette, elutasítja a rezsicsökkentést
A Bige László támogatta baloldali Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere
Fotó: MH/Purger Tamás

Márki-Zay Péter úgy gondolja, hogy

  • nem lehet a világpiaci árakat megállítani a határon - holott ez Orbán Viktornak és a Fidesz-KDNP-nek már sikerült,
  • a gazdaságnak alkalmazkodni kell ezekhez az árakhoz - holott a jelenlegi magyar kormány újraindította a koronavírus következtében csorbákat szenvedett gazdaságot, adókat csökkentettek, támogatták a családokat, bevezették a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét, soha nem látott nyugdíjprémiumot fizettek az időseknek és még az idei évben kifizetik a baloldal által megszüntetett teljes 13. havi nyugdíjat,
  • az adminisztratív megoldások ostoba dolgok
  • a kommunista államban sem működtek, most sem fenntarthatóak.

A Bige László vörösbáró támogatta baloldali Márki-Zay Péter tehát abból indulna ki, hogy ami neki vagy a baloldalnak eddig nem sikerült, az a jobboldali Orbán Viktornak és a Fidesz-KDNP-nek sem sikerülhet.

Annak ellenére, hogy ennek ellenkezőjét már bizonyította a nagyobbik kormánypárt a magyarok életét megkönnyítő, a gazdaságot segítő intézkedéseivel.

Gulyás Márton: „De ha Te lennél kormányon, akkor Te is hasonlóképpen hatósági árszabást vezetnél be vagy más intézkedéssel próbálnád mérsékelni a benzin.. az üzemanyagárakat?

Márki-Zay Péter: „Ühü, hát én mindenképpen azt gondolom, hogy a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, tehát én általában nem ennek vagyok híve. Én annak vagyok a híve, hogy ha a gazdaság tud alkalmazkodni ezekhez az árakhoz. A ’70-es éveket követően egyébként ez történt a világban. Magyarország és a szovjet érdekszféra akkor azért maradt le a nyugat mögött, mert ők megkésve alkalmazkodtak az olajár robbanáshoz. Tehát nyilvánvaló, hogy ezek a folyamatok, ezek olyan világgazdasági folyamatok, hogy itt az jár jól, aki gyorsabban tud alkalmazkodni, és megtalálja azt a tartós megoldást. Nem úgy, mint Orbán Viktor, ugye ezek abszolút ostoba dolgok, be kell valljam, mármint, hogy általában az adminisztratív és másokat terhelő megoldások. Ezek a kommunista pártállamban is csak ideig-óráig működtek. Ez most sem fenntartható.”

A szóban forgó rész 17:21-től látható a videón:

Objektum doboz