Belföld

A figyelemfelkeltés is fontos a cukorbetegséggel élők segítéséhez

A cukorbetegséggel élők iránti társadalmi figyelem legalább olyan fontos, mint a szakma és a politika összefogása, hiszen a tudomány és a politika erőfeszítéseinek mindig az élet szolgálatában kell állniuk - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken egy budapesti szakmai konferencián.

A figyelemfelkeltés is fontos a cukorbetegséggel élők segítéséhez
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter beszédet mond a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (Motesz) a diabétesz-világnaphoz kapcsolódó szimpóziumán a Magyar Tudományos Akadémián 2021. november 12-én
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Novák Katalin a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének a diabétesz-világnaphoz kapcsolódó szimpóziumán úgy fogalmazott, a cukorbetegség kezelésében össze tudott fogni a politika és a tudomány. Az inzulin száz évvel ezelőtti felfedezése mérföldkő volt e betegségben szenvedők kezelésében - tette hozzá -, és a politika is felismerte, hogy a sport, az egészségügy és az oktatás összefogva nyújthatnak segítséget a családoknak.

A tárca nélküli miniszter azt mondta, Magyarországon mintegy négyezer gyermek él 1-es típusú diabétesszel, ők és családjaik egyre több segítséget kapnak a kormánytól, hogy ugyanúgy tanulhassanak, sportolhassanak, járhassanak közösségbe, mint egészséges társaik.

Az intézkedések között említette, hogy 98 százalékos társadalombiztosítási támogatás jár a korszerű inzulinpumpákhoz, szintén kiemelt támogatásban kaphatják meg a betegek a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort, és indokolt esetben az egyik szülő gyermekek otthongondozási díjára (gyod) jogosult.

Emlékeztetett: az idei tanévtől a köznevelési intézményeknek meg kell szervezniük a diabéteszes gyerekek iskolai időn belüli gondozását, ehhez a gyerekek ellátását segítők többlettámogatást kapnak. Ezenkívül a közétkeztetésben olyan szabályozást vezettek be, amely segíti ezeknek a gyerekeknek az ellátását, és támogatják a táboroztatásukat akár diabéteszes táborokban, akár Erzsébet-táborokban. Az idén 2300 gyerek táboroztatásához nyújtottak segítséget - mondta Novák Katalin.

Hozzátette: tavaly és az idén pályázat útján 100-100 millió forinttal segítették a cukorbeteg gyerekeket támogató civil szervezeteket, az országban működő diabéteszcentrumok pedig egymilliárd forintos támogatást kaptak.

Jelezte, hogy az edukációt segítendő, társadalmi célú kisfilm készült a témában. A film az egymásra odafigyelés fontosságát emeli ki.

Kapcsolódó írásaink