Belföld

Brüsszel segítségével szeretne nyerni 2022-ben a baloldal

Már a látszatra sem ügyelnek Brüsszelben: az Európai Parlament LIBE-bizottsága például egy olyan delegációt küldött Magyarországra vizsgálódni, amelyiknek az egyetlen magyarországi tagja Donáth Anna, momentumos politikus – jelentette ki Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője legújabb videóelemzésében.

Brüsszel segítségével szeretne nyerni 2022-ben a baloldal
Donáth Anna az Európai Parlamentben
Fotó: Európai Parlament

Kiemelte: az ellenzéki politikus mellett LMBTQ-aktivisták és migránspárti, brüsszeli politikusok érkeztek még Magyarországra a jogállamiságot vizsgálni, akiknek a legfőbb céljuk egy olyan Magyarországot támadó jelentés elkészítése, amely várakozásaik szerint felszámolja a nemrég elfogadott gyermekvédelmi törvényt.

·Világossá vált, hogy a migrációs válsághoz hasonlóan ebben az ügyben is szuverenitáskérdésről van szó, és a nemzetközi erők aknamunkája ellenére Magyarország azonban nem enged a nyomásnak, a gazdaság stabilitásának köszönhetően már pénzügyi eszközökkel sem tudják zsarolni hazánkat – tette hozzá Deák Dániel kiemelve: a kiszivárgott hírek szerint például már a helyreállítási alap forrásainak visszatartásával sem próbálkozik Brüsszel, hiszen belátták, hatástalan a zsarolás.

Deák Dániel arról is beszélt: a Magyarországra látogató LIBE-delegációt a Magyarországot folyamosan támadó Gwendoline Delbos-Corfield francia zöld politikus vezeti, aki Judith Sargentini jelentéstevő utódjának számít. Rajta kívül további LMBTQ-aktivistákból és migránspárti politikusól áll a küldöttség, egyetlen magyarországi tagja pedig az a Donáth Anna, aki momentumos EP-képviselőként rendszeresen a hazánknak járó uniós források felfüggesztését követeli – jegyezte meg az elemző.

"Az eset nagymértékben hasonlít ahhoz, amikor a gyermekvédelmi törvényt elítélő EP-határozat tervezetének jelentéstevőjének egy homoszexuális és pornográf tartalmú anyagok terjesztése miatt két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt máltai politikust bíztak meg" - mutatott rá Deák Dániel, aki szerint mindebből fakadóan a LIBE-bizottság mostani jelentése sem tartogat sok meglepetést, az gyakorlatilag a magyarországi baloldal közleménye lesz, amit majd a 2022-es parlamenti választási kampányban szeretnének felhasználni.

Deák Dániel emlékeztetett: a hazánkba látogató politikusok egyeztettek többek között Karácsony Gergely, Jakab Péter és Fekete-Győr András baloldali miniszterelnök-jelöltekkel, de az ellenzéki koalíciót működtető Gyurcsány Ferenc is vendégül látta őket egy beszélgetésre. A sajtó képviselői közül például az RTL Klub, a Klub Rádió, a 168 óra, a Political Capital, illetve a közmédia és az Origó ült le a képviselőkkel. Ellenzéki narratívát közvetítő szervezetek felkeresése – Amnesty International, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar LMBT-szövetség, Menedék Migránsokat Segítő Egyesület – is bőven található a programjukban.

A teljes elemzés és a videó itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink