Belföld

Gyanús gazdagodás áll Karácsony helyettesének luxusnyaralása mögött

Karácsony Gergely főpolgármester helyettese, Tüttő Kata a napokban azzal keltett komoly felháborodást, hogy közösségi oldalán görögországi luxusnyaralásáról osztott meg egy videót, amelyen éppen lóháton jön ki a tengerből. A felvétel bejárta az internetet, és sokakban megütközést is keltett, hogy a szocialista politikus ilyen visszataszító módon kérkedik gazdagságával, így inkább törölte is a videót az oldaláról, majd egy a 168 Órának adott kínos interjúban próbálta magyarázni a magyarázhatatlant. Tüttő hivalkodó pénzszórása kapcsán ráadásul az is felvetődik, hogy mennyire jó gazdája a főváros rá bízott pénzénk, hiszen az elmúlt időszakban a BKV-mutyival és a Lánchíd felújításával kapcsolatban is korrupciós gyanúba keveredett.

Gyanús gazdagodás áll Karácsony helyettesének luxusnyaralása mögött
Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes
Fotó: MH/Purger Tamás

A múlt héten saját közösségi oldalán osztotta meg Tüttő Kata azt a videót, amelyen görögországi luxusnyaralásán látható, ahogy épp kilovagol a tengerből. Az ilyesfajta időtöltés kifejezetten a gazdagok kiváltsága, alsó hangon kétszázezer forintba kerül, így nem csoda, ha sokaknál kiverte a biztosítékot a baloldali főpolgármester-helyettes rongyrázása. Tüttő a botrány kirobbanását követően maga törölte közösségi oldaláról a videót, de azt többen is lementették, így alternatív csatornákon ma is megtekinthető, hiába próbálta tehát eltussolni az ügyet.

A felvétel azonban nem csak azért botrányos, mert a baloldal ismét megmutatta álszentségét, hanem azért is, mert éppen Tüttő az, aki a főváros vagyonát kezeli, az elmúlt időszakban pedig számos korrupciógyanús ügybe keveredett - mutat rá cikkében az Origo.

A portál összeállítása emlékeztet rá, hogy Tüttő a baloldal egyik meghatározó szereplője, politikai karrierjét pedig Leisztinger Tamásnak köszönheti. A szocialista-szabad demokrata kormányok alatt meggazdagodó milliárdos oligarcha a 90-es évek zavaros privatizációjából szerezte vagyonának jelentős részét, Tüttővel pedig a kétezres évek közepén találtak egymásra, a legutóbbi választásokig egy párt alkottak, valamint élettársak is voltak.

Tüttő és Leisztinger hivatalosan akkor távolodtak el egymástól, amikor napvilágra kerültek a baloldali oligarcha belvárosi ingatlanügyei,ami azért volt különösen kellemetlen, mert párja éppen az V. kerületi polgármesteri székre pályázott. Azóta viszont egyre több jele van annak, hogy azért teljesen nem szűnt meg közöttük a kapcsolat, csak már sokkal jobban titkolják közös munkájukat.

Tüttő az előző budapesti voksolást követően lett Karácsony Gergely városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese, emellett pedig bejutott a Fővárosi Közgyűlésbe is. Azóta kicsivel több mint két év telt el, a gyanús ügyletek pedig ez idő alatt elszaporodtak. Az MSZP-s főpolgármester-helyettes vagyonnyilatkozatából az derült ki, hogy igencsak jómódú: összesen 15 ingatlanja van (kettőben résztulajdonos), illetve 54 millió forintot tart állampapírokban.

Tüttő esetében nem egyértelmű, hogy hatalmas vagyonára miként tett szert, mindenesetre érdemes emlékezni arra, hogy a közelmúltban többször is korrupciógyanús ügybe keveredett a baloldali politikus.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, a BKV busztenderét egy Leisztinger Tamáshoz köthető cég, a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. úgy nyerte meg, hogy csak néhány nappal nappal az ajánlattételi határidő előtt jegyezték be. Mindez azt jelentheti, hogy az offshore hátterű vállalkozást célzottan erre a tenderre hozták létre.

Hasonlóan furcsa ügyletekre bukkanhatunk a Lánchíd felújítása kapcsán is. Lapunk annak idején ugyancsak beszámolt róla, hogy idén januárban a Budapesti Közlekedési Központ az A-Híd Zrt.-t, vagyis pontosan ugyanazt a céget hozta ki nyertesnek a közbeszerzési eljárásban, amely a korábbi, még Tarlós István idejében kiírt pályázaton is a legkedvezőbb ajánlatot tette. Csakhogy akkor még ötmilliárd forinttal kevesebbért vállalta ugyanazt a munkát.

Míg Tarlós István vezetése alatt a Lánchíd felújítása kijött volna bruttó 21,8 milliárdból, addig Karácsonynál az összeg bruttó 26,8 milliárdra nőtt.

Nem mellesleg ez a cég az, amelynek partiján Tüttő Kata is kiemelt vendég volt alig két héttel a főpolgármester-helyettesi kinevezése után, és ez az a cég, amelyért Karácsony személyesen aggódott, mikor a Közbeszerzési Hatóság szabálytalanság miatt visszadobta a tavaly nyári kiírást.

Kapcsolódó írásaink