Belföld

A zsidó közösség számíthat a kormányra

Soha többé nem fordulhat elő, hogy bárki jogsérelmet szenvedjen el nemzeti, etnikai, vallási alapon Magyarországon; a zsidó közösség számíthat a kormányra - mondta a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, a Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központban.

A zsidó közösség számíthat a kormányra
Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szalay-Bobrovniczky Vince az 1944-ben mártírhalált halt Szenes Hannára, az angol hadsereg főhadnagyára emlékező - a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány által rendezett - eseményen közölte: az államot nagy felelősség terheli, hogy mindenki számára lehetővé tegye a múlt megismerését, fellépjen az antiszemitizmus és a kirekesztés minden megnyilvánulási formájával szemben.

"Zsidó közösségünk biztonságának a garantálása Magyarország számára kiemelt prioritás, a magyar zsidóság mindig számíthat a magyar kormány segítségére és támogatására" - mondta. Hozzátette: a múltat ugyan megváltoztatni nem lehet, de az emlékezés lehetőséget ad a párbeszédre, a múlt megismerésére és az elszenvedett tragédiák feldolgozására.

Szenes Hannát méltatva úgy fogalmazott, egy volt azon magyarok közül, akinek volt bátorsága és lélekjelenléte, hogy kezébe vegye sorsa alakítását, és a lehetőségekhez képest megpróbáljon valamit tenni a magyarországi zsidókért.

Bár nem járt sikerrel, és az életével fizetett, cselekedetével, erkölcsi kiállásával és elhivatottságával példaként szolgált a világháború alatt, és inspirálta Izrael Állam későbbi megalapítóit is - tette hozzá.

Szenes Hanna életének kockáztatásával szállt szembe a nácikkal és azok kollaboránsaival, és ezzel emberek millióinak tiszteletét vívta ki, bebizonyítva, hogy egy elnyomó hatalommal szemben is fel lehet lépni - mondta Szalay-Bobrovniczky Vince.

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete Szenes Hanna naplóbejegyzéseit felidézve arról beszélt, egyszerű fiatal lány volt, tele reményekkel, mégis hőssé vált, aki másokért áldozta az életét.

Hanna rendkívüli akarattal párosuló szenvedélyes lélekként a bátorság szimbóluma volt a modernkori történelem legsötétebb időszakaiban is. Hanna az idealizmus és a hősiesség igazi példájává vált - mondta.

A Szenes Hanna életére való emlékezés nemcsak a zsidóság, hanem egész Magyarország számára fontos - hangoztatta.

Paul Fox, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete kivételes hősnek és mártírnak nevezte Szenes Hannát, aki az akkor brit fennhatóság alatt álló Palesztinában csatlakozott a brit női tartalékos légierőhöz, majd beállt a különleges hadműveleteket végrehajtó egységbe.

A 23 éves Szenes Hannát a britek Jugoszláviában dobták le ejtőernyővel, hogy átjutva a határon, társaival megkísérelje megakadályozni a magyar zsidók deportálását - emlékeztetett.

A nagykövetség azon dolgozik, hogy megőrizze Szenes Hanna örökségét, ezért is hozott létre egy kiállítást a tiszteletére  - tette hozzá.

Szabó György, a megemlékezést rendező Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke azt mondta, hogy a magyar zsidók számára Szenes Hanna emlékének megőrzése rendkívül fontos, hiszen "bátorsága, mindkét hazájának szeretete, önfeláldozása híven tükrözi a magyar zsidóság érzéseit és érzelmeit".

A rendezvénysorozatnak és az emlékévnek az a célja, hogy Szenes Hanna bátorsága, hazaszeretete ne csak a magyar zsidók számára legyen példa, hanem a többségi társadalom is megismerje életét, munkásságát és önfeláldozását - fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink