Belföld

Jelentős forrásokat biztosít a kabinet a zsidóság számára

Támogatott egyházak

A magyar ajkú zsidóság hagyományait, a magyarországi neológia tradíciói­nak életté váltását, őrzését, továbbadását támogatja a magyar kormány egy újabb költségvetési forrással – jelentette be Semjén Zsolt, miután csütörtökön megbeszélésen fogadta a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) vezető képviselőit.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, a kormány egyetlen egyháznak sem szól bele az autonómiájába, belső életébe, sem a felekezetek közötti viszonyba, ugyanakkor támogatni kívánja hitéleti tevékenységüket, és lelkiismereti kötelességének tartja, hogy – a keresztény és protestáns papokhoz és lelkészekhez hasonlóan – támogatást biztosítson a zsidó vallás képviselőinek is lélek- és szellememelő szolgálatuk ellátásához.

A kabinet ezért 2021-től 2025-ig évi 51 millió forintot biztosít a Zsimának erre a célra. Mint mondta, ez a forrás beépül a költségvetésbe, így kiszámítható támogatást jelent számukra. Hozzátette: mindezen kívül a különböző pályázatokon a Zsima ugyanúgy indulhat, mint bármelyik másik szervezet.

Kapcsolódó írásaink