Belföld

Az őszödi recept szerint működik most is a baloldal

Hétértékelő. Míg Gyurcsány Ferenc 2006-ban a parlamentben arról beszélt, mindenki tudja, hogy nincs ingyenebéd, felesége most az ingyenvíz, -gáz és -áram ígéretével kampányol

A kínos hazugságspirál hatására tovább csökkenhet Karácsony Gergely főpolgármester népszerűsége, ami ritka egy miniszterelnök-jelölti bejelentkezést követően, hiszen ilyenkor általában növekszik egy politikus támogatottsága – mondta lapunknak Deák Dániel. Az elemző szerint a baloldal most is az őszödi recepthez nyúl, csak ügyetlenebbül, mint a 2006-os kampányban.

Az őszödi recept szerint működik most is a baloldal
Fotó: MH

Vég nélküli vesszőfutást láthatunk a baloldalon, miután várható közös miniszterelnök-jelöltjük, Karácsony Gergely hazugságspirálba került, majd az őszödi beszéd 15. évfordulóján Gyurcsány Ferenc ellopta tőle a show-t – kommentálta a múlt hét belpolitikai történéseit Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette, ez több szempontból kínos a főpolgármesternek, akinek a debütálása katasztrofálisra sikeredett.

A közélet a nem létező angoltudásáról, hiányos képességeiről és a hazugságairól szólt, majd ahelyett, hogy miniszterelnök-jelöltként a reflektorfény rajta maradt volna, az ország legelutasítottabb politikusának számító Gyurcsány ismét a baloldal vezéreként tündökölt. Ez a baloldali szivárványkoalíciónak egyértelműen rossz, hiszen a bukott miniszterelnök elutasítottsága rengeteg embert eltaszít az összefogástól.

Karácsony Gergelynek ráadásul a szakdolgozatát sem lehet megtalálni, ezzel önkéntelenül párhuzamba állította magát Gyurcsánnyal, akinek szintén köddé vált a szakdolgozata – folytatta a politológus. Úgy véli, a kínos hazugságspirál hatására tovább csökkenhet a főpolgármester népszerűsége, ami ritka egy miniszterelnök-jelölti bejelentkezést követően, hiszen ilyenkor általában növekszik egy politikus a támogatottsága. Az elemző emlékeztetett Bajnai Gordonra, akinek a 2014 előtti bejelentkezését követően kilőtt pár hétre a népszerűsége, ám Karácsony esetében erre nem lehet számítani.

Az őszödi beszéd évfordulója Deák Dániel értékelése szerint rávilágított, hiába telt el tizenöt év, a baloldal továbbra is ugyanazt a receptet használja, csak ügyetlenebbül. Így amíg Gyurcsány végig tudta csinálni hazugságok tömkelegével a 2006-os kampányt, és csak a választást követően derült fény az igazságra, addig Karácsony már a kampányindítón elbukott, és nem tudta tovább alakítani megkonstruált szerepét.

Gyurcsány felesége sem csinálja túlontúl ügyesen – folytatta a politológus –, hiszen Gyurcsány 2006-ban a parlamentben arról beszélt, mindenki tudja, hogy nincs ingyenebéd, Dobrev Klára viszont most az ingyenvíz, -gáz és -áram ígéretével kampányol. Kétszer azonban nem lehet ugyanabba a folyóba lépni, kétszer nem lehet ugyanazokkal az eszközökkel becsapni a választókat sem.

Az elemző kitért arra is, hogy Orbán Viktor sikeres tárgyalásokat folytatott Nagy-Britanniában Boris Johnsonnal, amit a balliberális sajtó és elit nehezen viselt, ismét az álhírkeltés fegyveréhez nyúltak. Az egyik képtelen állításuk az volt, hogy tombol az antiszemitizmus Magyarországon, ezzel igyekeztek éket verni a két kormányfő közé.

Hazug gyűlölethadjárat folyik Magyarországgal szemben – mutatott rá Deák –, azzal az országgal szemben, amelynek miniszterelnöke baráti kapcsolatot ápol Izrael kormányfőjével, ahol a zsidó közösséget az elmúlt évtizedben semmilyen atrocitás nem érte és ahol virágzik a zsidó kulturális élet. Ezzel szemben Nyugat-Európában a nagyszámú muzulmán kisebbség miatt rendszeresek a zsidó közösséget érő támadások, amelyeknek hatására ezrével menekülnek Izraelbe a zsidó közösség tagjai – hangoztatta a politológus.

Hozzáfűzte ugyanakkor: a tények nem érdeklik a fősodratú balliberális sajtót, ezután is a – valójában nem létező – magyarországi antiszemitizmusról fognak cikkezni. Nem a valóság bemutatása a céljuk, hanem a baloldal támogatása a választási kampányban. Az elemző szerint ugyanaz a recept, amit a CNN alkalmazott az amerikai elnökválasztási kampányban, amiről a csatorna műszaki igazgatója vallott egy rejtett kamerás felvételen: Charlie Chester arról beszélt, spekulációs propagandával támadták Donald Trump volt amerikai elnököt.

Kapcsolódó írásaink

Átverés a 99 mozgalom kezdeményezése

ĀHétértékelő. Amerikai mintát követve, de Magyarországon már többször is elbukó módon próbál csapatot építeni a miniszterelnök-jelöltnek bejelentkező főpolgármester