Belföld

Gyurcsányné második helye fontos taktikai szempontból

Hétértékelő. Karácsony köre úgy gondolhatta, hogy a főpolgármester jön, lát és győz, arra nem voltak felkészülve, hogy a nyelvtudás hiánya miatt mentegetőzésbe kezd, és hitelteleníti magát

Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelölti indulásának bejelentése óta folyamatosan maszatol, olyan, mint aki a mocsárban addig kapálózik, amíg saját magát egyre mélyebbre süllyeszti – fogalmazott lapunknak Kiszelly Zoltán. A politológus szerint eközben Gyurcsányné tovább építi magát, és Jakab Péter is igyekszik magára irányítani a reflektorfényt.

Gyurcsányné második helye fontos taktikai szempontból
Fotó: MH/Purger Tamás

Jól láthatóan az ellenzéki előválasztásra készülő miniszterelnök-jelöltek is megpróbálnak tőkét kovácsolni Karácsony Gergely vergődéséből, amely a nyelvtudás hiánya miatti magyarázkodás és a valótlanul állított tudományos fokozat miatt keletkezett. „Karácsony és köre úgy gondolhatta, hogy a főpolgármester jön, lát és győz” – mondta a Magyar Hírlapnak Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány politikai elemzések központjának igazgatója.

Hozzátette, arra nem voltak felkészülve, hogy a nyelvtudás hiánya miatt mentegetőzésbe kezd, naponta mást mond, és ezzel hitelteleníti magát, amit tovább erősít, hogy valótlanul szerepeltette önéletrajzában a PhD-fokozatot. Korábban az ilyen helyzetekből jól tudott kijönni, ám a mostani maszatolása után nehéz dolga lesz.

A főpolgármester botladozásait Dobrev Klára és Jakab Péter is próbálja kihasználni – folytatta az elemző. Dobrev azért tartott gyorsan angol nyelven sajtótájékoztatót, hogy ezzel is mutassa, mennyire felkészült. Míg Jakab Péter azért provokálta kijelentésével Kövár László házelnököt, hogy a reflektorfényt magára irányítsa.

Karácsony botladozása azért is kínos, mert vele a bizonytalan 25–35 év közötti fiatalokat szeretnék megnyerni, ám az ő körükben eleve magasabb a nyelvtudás, annak hiányában sokan nem is tudták megszerezni a diplomát.

Gyurcsány Ferenc számára jelenleg csak annyi fontos ebből, hogy a felesége még inkább építheti magát, ezt szolgálta a nyugdíjasoknak beígért százötvenezer forintos támogatás is. Dobrev második helye az előválasztáson egy miniszterelnök-helyettesi vagy csúcsminiszteri feladatot készítene elő neki, és abból a pozícióból kényelmesen leválthatnák Karácsonyt, amikor elérkezettnek látják az időt – magyarázta Kiszelly, akinek meggyőződése, hogy a Jobbik elnökének, Jakab Péternek nincs esélye a győzelemre az előválasztáson, ám a harmadik hely erős támogatottságot biztosíthat, amennyiben az elvárt mennyiségű vidéki szavazatot szállítja.

A múlt héten megkezdődött Gyurcsány bizalmasának, Czeglédy Csabának a pere. Ha a választások előtt elmarasztaló ítélet születik, és kiderül, hogy ez az ügy nem csupán a szombathelyi térséget érintette, akkor nemcsak Czeglédynek lesz kínos az eljárás, hanem a DK is sokat veszíthet vele, hiszen Gyurcsány szűk köréhez tartozik – tért ki a bírósági tárgyalás lehetséges következményeire Kiszelly.

Az elemző beszélt arról is, hogy a múlt hét végére elértük az ötmillió beoltottat, így folytatódhat a nyitás. Másfél hónap előnyünk van az európai unió más tagországaihoz képest, ami nem csupán a gazdaság újraindításánál látszódhat meg, hanem a nyaralások tekintetében is, hiszen kiderült, hogy az uniós védettségi igazolvány újabb hónapot fog csúszni, míg a magyarok a kétoldalú szerződéseknek köszönhetően egyre több országba utazhatnak – értékelte a bejelentést Kiszelly Zoltán, aki fontosnak tartja, hogy az oltásoknak köszönhetően jobban fel vagyunk készülve a járvány esetleges újabb, őszi hul-lámára is.

Kapcsolódó írásaink

Átverés a 99 mozgalom kezdeményezése

ĀHétértékelő. Amerikai mintát követve, de Magyarországon már többször is elbukó módon próbál csapatot építeni a miniszterelnök-jelöltnek bejelentkező főpolgármester

Megkezdődött a baloldalon a mezőnytisztítás

ĀHétértékelő. Dobrev Klára indításának bejelentésével a DK Karácsonyt szeretné „kiugratni a bokorból”, aki nem lebegtetheti már sokáig a döntést, különben lemarad a kampányban