Belföld

Egy idegen nyelvet sem tud, de ő a kormányfőjelölt

Karácsony Gergely nyelvvizsga nélküli diplomája Gyurcsány rejtélyesen eltűnt szakdolgozatához hasonlít

Komolyan megkérdőjeleződött Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti alkalmassága, miután kiderült, hogy semmilyen nyelvvizsgája nincs, és tárgyalási szinten sem beszél egyetlen nyelvet sem.

Egy idegen nyelvet sem tud, de ő a kormányfőjelölt
Még az ellenzéki szavazók szerint is fontos a nyelvtudás egy kormányfőnél
Fotó: MH/Purger Tamás

Roppant büszke volt Karácsony Gergely, amikor az Economist brit lap interjút készített vele, arra azonban nem gondolt, hogy éppen ez a megjelenés lesz számára a legkínosabb, hiszen az interjú kapcsán az alkalmatlanságára derülhet fény. Mint kiderült, az újságíróval csak tolmács segítségével tudott beszélgetni. Köztudott, hogy az Európai Tanácsban az állam-, illetve kormányfők meghatározó döntéseket alapoznak meg négyszemközti egyeztetéseken, miként a nemzetközi diplomáciában általában is bevett szokás a négyszemközti egyeztetés.

A főpolgármesterrel szemben a magyarok elsöprő többsége felismerte ezt, legalábbis a Nézőpont Intézet országosan elvégzett, reprezentatív közvélemény-kutatásából ez a következtetés vonható le. A válaszadók 83 százaléka szerint ugyanis Magyarország mindenkori kormányfőjének tudnia kell angolul. Még lehetséges saját tábora is kritikus ebben a kérdésben, közöttük 75 százalék érzi úgy, hogy a nyelvtudás fontos eleme egy miniszterelnök tárházának.

Karácsony egyúttal az Eötvös Lóránd Tudományegyetemet (ELTE) is kínos helyzetbe hozta, hiszen okkal merülhet fel a kérdés, miként szerezhetett szociológusi diplomát mind­össze lektorátusi vizsgával az ELTE szociológiai és szociálpolitikai intézetében 2000-ben.

Az Oktatási Hivatal honlapján azt olvashatjuk: „Nem akkreditált nyelvvizsgát – az úgynevezett lektorátusi vizsgát – nem lehet a diploma kiadásához elfogadni, mivel a lektorátusi vizsgák soha nem voltak állami vagy államilag elismert nyelvvizsgák.” Ennek ellenére Karácsony nem csupán diplomát kapott, hanem később adjunktusként oktathatott – továbbra is államilag elismert nyelvvizsga nélkül – erre az oklevélre alapozva a Budapesti Corvinus Egyetem politikatudományi intézetében.

A csodálatos diploma rejtélye nem először veti fel a baloldal hitelességét, Gyurcsány Ferenc örökre eltűnt szakdolgozata óta már meglepődni sem érdemes a kísérteties titkokon. Felkészületlensége pártját, a Párbeszédet sem döbbentette meg, a szervezet tegnap közösségi oldalán kürtölte világgá, hogy a küldöttgyűlés a párt társelnökét, Karácsony Gergelyt tartja a legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek. 

Kapcsolódó írásaink