Belföld

Hogyan diplomázhatott Karácsony nyelvvizsga nélkül?

Karácsony Gergely nyelvvizsgabotránya lehet az oltásellenes baloldal veszte – állapította meg Deák Dániel elemző

Se doktori fokozat, se nyelvvizsga, csak rengeteg kérdés – írta közösségi oldalán Deák Dániel Karácsony Gergely botránya kapcsán.

Hogyan diplomázhatott Karácsony nyelvvizsga nélkül?
Továbbra sem lehet tudni, van-e a baloldali városvezetőnek nyelvvizsga-bizonyítványa
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Forrásaink erre a hétre jelezték, hogy Karácsony Gergely bejelenti indulását a politikai versenyfutásnak álcázott baloldali előválasztáson a miniszterelnök-jelölti posztra. Ha csak a főpolgármester balul elsült Economist-interjúja – amelyben a kormányfő testalkatával viccelődött – nem világít rá újra a Párbeszéd társelnökének alkalmatlanságára, s nem derül ki, hogy miniszterelnök-aspiráns még egy ilyen poszt betöltéséhez elengedhetetlen idegen nyelv ismeretével is hadilábon áll.

„Hogyan lehet Karácsonynak diplomája nyelvvizsga nélkül? Hogyan taníthatott adjunktusként egyetemen?” – tette fel a kérdést Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. A szakember a közösségi oldalán emlékeztetett: a diploma megszerzésének 1996 óta feltétele a nyelvvizsga. Habár a főpolgármester ugyancsak közösségi oldalán sem állította, hogy rendelkezik nyelvvizsgával, egy 2013-as közérdekű adatigénylésből azonban tudni lehet, hogy 2013-ban még nem volt ilyen jellegű papírja.

Deák Dániel felhívta arra a figyelmet, hogy Karácsony önéletrajza szerint 1995 és 2000 között az ELTE Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetében szerzett egyetemi diplomát, 2004-től pedig a Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetében oktatott, először tanársegédi, majd adjunktusi pozícióban. Később, 2007-től az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézetének PhD-hallgatója volt a jelenlegi főpolgármester, de – mint a szakértő fogalmazott – arról már nincsenek hírek, hogy doktorált-e. „Vélhetően a nyelvvizsga hiánya miatt ez nem sikerült neki, hiszen ehhez két nyelvvizsga is kéne” – fűzte hozzá.

Deák Dániel szerint rengeteg kérdést felvet a Karácsony-botrány, többek között azt, hogy milyen előjogok alapján mentesült a nyelvvizsga-követelmények alól? A Semmelweis Egyetemen például a tanársegédeknek is követelmény a nyelvismeret, a Corvinuson egy oktató az adjunktusi kinevezéséhez pályázatot csak akkor nyújthat be, ha a tudás, a tapasztalat és az idegennyelv-ismeret kutatási eredményekkel és rendszeres hazai és nemzetközi publikációkkal is párosul. A Magyar Hírlap rákérdezett a városvezetőnél, hogy oktatóként miként tudta figyelemmel kísérni a szociológia nemzetközi szintű szakirodalmát, de választ lapzártánkig nem kaptunk.

A XXI. Század Intézet videóelemzésében Deák Dániel arról beszélt, hogy az elmúlt napokban szinte az összes hazai közvélemény-kutató a Fidesz–KDNP erősödését és a baloldal gyengülését mérte. Ám ezekre még nem lehetett hatása a Karácsony-botránynak.

Tegnapi sajtótájékoztatóján a Volner Párt elnöke arról beszélt, a párbeszédes főpolgármester eladósítaná Magyarországot azzal, hogy igényelné az EU helyreállítási alapjának kölcsönként felvehető 3384 milliárd forintos részét. Volner János szerint ezzel Karácsony több mint 85 százalékra növelné a GDP-arányos államadósságot, ami az ország rosszabb hitelbesorolását, az államot terhelő kamatok emelkedését okozná, és többletadóterheket róna minden állampolgárra.

Kapcsolódó írásaink