Belföld

Rajthoz állítja feleségét Gyurcsány

Dobrev Klára oltásellenes EP-képviselő is indul a versengésnek álcázott előválasztáson

Most vasárnap jelenti be hivatalosan a DK, hogy Gyurcsányné Dobrev Klárát indítja kormányfőjelöltként a politikai versengésnek álcázott előválasztási procedúrán.

Rajthoz állítja feleségét Gyurcsány
Eddig bírták: a hatalomért bármire képes a Gyurcsány házaspár
Fotó: MH

„Anyák napján bemutatjuk az embert, aki az elmúlt időszakban megtett 4320 kilométert, felkeresett 39 települést, beszélgetett 71 emberrel és meghallgatott több száz problémát, hogy bemutassa nekünk a Kevesek Magyarországát” – áll a Gyurcsány-párt felhívásában. Közismert egyébként: Dobrev épp a koronavírus-járvány mindennél súlyosabb harmadik hullámának felszálló ágában kezdett országjáró kampánykörútba, találkozott DK-s képviselőjelöltekkel, mint például a maffia-bűncselekménnyel vádolt Czeglédy Csabával, közösségi oldalára feltöltött képek tanulsága szerint több alkalommal nem betartva a védekezési szabályokat (távolságtartás, maszkviselés).

Az már korábban egyértelmű volt, hogy a Gyurcsány-párt indít miniszterelnök-jelöltet. Maga a bukott kormányfő decemberben úgy nyilatkozott a Telexnek: felesége még nem döntött, és ez csakis rajta múlik. Az elmúlt napokban pedig már leszerepelt médiaszemélyiségek, Kálmán Olga és Vágó István is Gyurcsányné mellett korteskedtek.

Dobrev Klára mellett biztosan elindul Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom). Nagy valószínűséggel Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester is megméretteti majd magát, az ő bejelentése nyárra várható.

A kormányfőjelölteknek húszezer aláírást kell összegyűjteniük, hogy hivatalosan elindulhassanak az előválasztáson, amely a miniszterelnök-aspiránsok számára kétfordulós lesz. A procedúra szervezése mögött Gyurcsány jól bejáratott, választói adatbázissal is foglalkozó emberei, Ficsor Ádám, Szigetvári Viktor és Dessewffy Tibor állnak. De az igen nagy humán és anyagi erőforrást igénylő folyamat (lásd többek között: toborzás, szavazatszámlálás, kampányanyag-ter­jesztés) lebonyolításába Soros György bevándorláspárti tőzsde­spekuláns szervezetei is besegítenek.

Vízválasztó lehet Dobrev győzelme
 

Gyurcsány Ferenc feleségének esetleges előválasztási győzelme könnyen megpecsételheti a baloldal sorsát a 2022-es országgyűlési választáson – írta közösségi oldalán Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője rámutatott, Dobrev Klára az egyik legelutasítottabb politikus, de a baloldali keménymagon belül viszonylag magas a támogatottsága, a DK pedig a legaktívabb szavazótáborral rendelkezik az oltásellenes térfélen.

Szerinte ez komoly versenyelőny számára, hiszen az előválasztás eredményét a baloldali keménymag fogja eldönteni. Ám a szivárványkoalíció nem örülhet ennek, mert így nemcsak a bizonytalanokról, de szavazóik jelentős részéről is lemondhatnának.

Kapcsolódó írásaink