Belföld

Emberéletekkel játszik az oltásellenes baloldal

Nyilatkozatok, megszólalások, közlemények és egy árulkodó törvényjavaslat, amely rávilágít Gyurcsány Ferencék politikai haszonleső kampányának esszenciájára

Íme a lista, amely rávilágít arra, miként próbálta a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal (DK, MSZP, Párbeszéd, LMP, Momentum, Jobbik) több hónapon keresztül lebeszélni az embereket az oltásokról, hogyan gerjesztett bizalmatlanságot a vakcinákkal kapcsolatban. Az oltásellenes baloldal most megpróbálja átírni a múltat, mintha az alábbi megszólalások, nyilatkozatok, közlemények, törvényjavaslatok meg sem történtek volna. Sőt, múlt heti videójukban már az oltás felvételére buzdítottak. Nem tettek különbséget keleti, nyugati készítmények között. Válogatás nélkül felveszik őket. Vagyis az elmúlt időszak nem volt más, mint puszta haszonlesés Gyurcsányék részéről. Nemhiába fogalmazott úgy Krekó Péter baloldali elemző, a Political Capital ügyvezetője a Politicónak: „Ha az emberek nem oltatják be magukat, azért Orbán lesz a hibás. A tét magas. Ha aláásod az emberek hajlandóságát arra, hogy beoltassák magukat, akkor (Orbánnak) kell viselnie a politikai következményeket.”

Emberéletekkel játszik az oltásellenes baloldal
Oltásellenes gyurcsányista keménymag a parlamentben: Bősz Anett, Varju László, Varga Zoltán, Vadai Ágnes, Gyurcsány Ferenc és Sebián-Petrovszki László
Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-olda

NOVEMBER

– 2020. november 19.: „Nem bizonyított az orosz koronavírus-vakcina hatékonysága. Figyelmeztetjük a kormányt: ne akarjanak emberkísérletet végezni!” – fogalmazott Barkóczi Balázs, a DK szóvivője.

– 2020. november 20.: „Magyarország nem az oroszok laborja. Szijjártó és Orbán fejezze be az orosz oltással a magyarokon való kísérletezést” – jelentette ki a magyar orvosokat külföldre tanácsoló Lukács László György jobbikos országgyűlési képviselő.

– 2020. november 21.: „A DK az Európai Bizottsághoz fordul, hogy akadályozzák meg, hogy a magyar kormány a magyarokon kísérletezzen az orosz vakcinával” – jelentette be a Gyurcsány-párt EP-képviselője, Rónai Sándor.

– 2020. november 23.: „Erről az orosz oltásról, a Szputnyik V-ről lényegében semmit nem lehet tudni, hogy mennyire biztonságos és mennyire hatékony. Aggályos, hiszen nem tudunk semmilyen információt. A saját biztonságunk érdekében nem kell orosz oltással kísérletezni, nem akarjuk a magyarokat kitenni veszélynek” – aggodalmaskodott Lukács László György.

DECEMBER

– 2020. december 29.: „Orbánék ne a magyar embereken kísérletezzenek! Nem a hatezer ampullányi orosz vakcinára!” – állt a DK Facebook-kampányába.

JANUÁR

– 2021. január 8.: „Emberkísérletek orosz és kínai vakcinákkal. Orbán, ki tudja, miféle orosz és kínai oltásokat akar látni, emberkísérletnek alávetve a magyarokat” – keltett bizalmatlanságot a zsidó honatyákat listázni akaró Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője.

– 2021. január 11.: „Az orosz vakcinát akkor sem adatnám be, hogyha azt jóváhagyják” – Hadházy Ákos immár Momentum-közeli országgyűlési képviselő, hivatásos álhírterjesztő.

– 2021. január 14.: „A kormány a Szputnyik vakcinával kezdett el kampányolni meg a kínaival, és az emberek nem hajlandóak ezt beadni a szervezetükbe, és én megértem őket, én se tennék így” – mondta a jobboldaliakat fenyegető Fekete-Győr András Momentum-elnök.

– 2021. január 16.: „A magyar kormány láthatóan eldöntötte, hogy ellenőrizetlen,
engedély nélküli, bizonytalan hatékonyságú, kivizsgálatlan, ismeretlen tartalmú és működésű kínai vakcinával akar tömegesen oltani Magyarországon. Ez nyilvánvalóan veszélyes és felelőtlen” – ijesztgetett Varga Zoltán, a DK frakciószóvivője.

– 2021. január 17.: „A kínai oltóanyagnak az orosz vakcinához hasonlóan teljesen átláthatatlan a fejlesztése” – állt a Jobbik közleményében.

– 2021. január 18.: „A miniszterelnök a vizsgálat nélküli, szakemberek által meg nem erősített hatékonyságú oltóanyagról bejelenti, hogy több millió idős embert beoltana azokkal” – fogalmazott Tóth Bertalan MSZP-elnök, aki korábban az otthonteremtési támogatásokat kritizálta, majd maga is felvette a csokot.

– 2021. január 18.: „Orbán számára láthatólag másodrendű kérdés, hogy biztonságosak-e
a kínai vagy orosz vakcinák” – fokozta az oltásellenes hangulatot Lukács László György.

– 2021. január 18.: „Orbán ne erőltesse a kínai vakcinát!” – szólított fel Kanász-Nagy Máté, a társadalmi támogatottsággal alig bíró LMP társelnöke.

– 2021. január 19.: „A kínai vagy orosz gyártású vakcinák átláthatatlan módon készültek. Veszélyes és a védőoltásokba vetett általános bizalmat is rombolja, hogy a magyar
miniszterelnök a kínai és orosz vakcinák mellett kampányol” – állapította meg Fekete-Győr András.

– 2021. január 19.: „A kínai elavult technikájú, ki tudja, milyen eredetű vakcina” –
jelentette ki az ekkor már virológusként is ténykedő Jakab Péter.

– 2021. január 22.: „Az orosz vakcina eddig csak kérdőjeleket és kételyeket gyárt” – mondta a brüsszeli feljelentgetésekből élő Donáth Anna momentumos EP-képviselő.

– 2021. január 25.: A baloldali pártok benyújtják a parlamentnek azt a javaslatot, amely megakadályozta volna, hogy Magyarországon keleti oltóanyagokkal lehessen oltani. A dokumentumot két ellenzéki politikus – Keresztes László Lóránt (LMP) és Steinmetz Ádám (Jobbik) – kivételével a teljes Gyurcsány-koalíció támogatásáról biztosította.

– 2021. január 26.: „Magyarországon egyáltalán nem tesztelték az orosz vakcinát. A kormány alá tartozó hatóság tehát úgy hagyott jóvá egy vakcinát, hogy azt Magyarországon soha nem tesztelték, és a szakértők nem javasolták a vakcina engedélyezését” – fogalmazott Barkóczi Balázs.

– 2021. január 28.: „A kínai vakcinát be kell tiltani!” – állt a Gyurcsány-párt petíciójában, amit titokban távolítottak el a honlapjukról.

FEBRUÁR

– 2021. február 3.: „A nyugdíjasoknak az engedély nélküli kínai oltást szánja a Fidesz-kormány” – keltett pánikot a társadalmi támogatottsággal ugyancsak nem bíró Párbeszéd.

– 2021. február 6.: „A magyar polgárok jó része nem kér az EU által nem engedélyezett, zavaros módon beszerzett orosz és kínai vakcinából!” – mondta a DK-s Arató Gergely.

– 2021. február 8.: „Meg kell védenünk a magyarokat Orbán emberkísérletétől!” – harsogta a DK.

– 2021. február 14.: „Nem támogatjuk kerületeinkben a kínai vakcina használatát” – fogalmaztak Budapest gyurcsányista polgármesterei közös nyilatkozatukban.

– 2021. február 15.: „Tehát, hogyha magyarán van valami kínai cucc, amivel beoltottak egymillió afrikait vagy egymillió kínait, az ön szerint jó kell hogy legyen a magyaroknak is? Ez nem más, mint emberkísérlet” – jelentette ki Jakab Péter a parlamentben.

– 2021. február 15.: „A kínai és az orosz vakcinát valójában nem vizsgálták meg. (…)
És én nem szeretném, hogy ha a magyar emberek ebben kísérleti nyúlként ott lennének” – közölte Gyurcsány Ferenc.

– 2021. február 16.: „Számos orvos, számos járványügyi szakember nyilatkozott még az elmúlt néhány napban is, hogy ő bizony az orosz és a kínai vakcinával nem oltatná be magát” – állapította meg Szaniszló Sándor 18. kerületi DK-s polgármester.

– 2021. február 17.: „Az biztos, hogy ilyen felületes dokumentáció­val rendelkező orosz oltásra senkit sem fogok rábeszélni” – fogalmazott Komáromi Zoltán gyurcsányista politikus, háziorvos.

– 2021. február 19.: „Teljesen világos, hogy a kormányfő a bizonytalan eredetű és hatékonyságú orosz és kínai vakcinától várja a csodát” – folytatta bizalmatlansággerjesztő megszólalásait Barkóczi Balázs.

– 2021. február 25.: „Én vitatkozom azzal, hogy bármelyik oltás jobb, mint a betegség” – fejtette ki álláspontját Komáromi Zoltán.

MÁRCIUS

– 2021. március 16.: „Az ellenzék nem oltásellenes, hanem bizonyos vakcinák hatékonyságáról és biztonságáról nincs kellőképp meggyőződve, és ennek, helyesen, hangot is ad” – világított rá az oltásellenes kampány esszenciájára Vágó István DK-s önkormányzati képviselő.

ÁPRILIS

– 2021. április 1.: „A kormány úgy próbál meg kitolni a baloldali vezetésű önkormányzatokkal, hogy orosz és kínai vakcinákat küld nekik” – értékelt Komáromi Zoltán.

– 2021. április 13.: „Senki nem mondja ki azt, hogy a keleti vakcinák segítenek. (…) Nem véletlenül vannak olyan hatóságok minden országban és az Európai Unióban, akiknek az a feladatuk, hogy megnézzék: biztonságos-e az a gyógyszer” – reagált Gyurcsányné Dobrev Klára arra a felvetésre, miszerint kimondhatja-e azt valaki, hogy az orosz vagy a kínai oltóanyag – azért, mert Nyugat-Európában még nem vizsgálták be – nem segít azoknak, akiknek beadják.

– 2021. április 16.: „Vidéken sokkal több oltást kaptak a kollégák, és nem merem már azt hinni, hogy Budapestet ebben is bünteti már a kormány” – kételkedett Gyurcsány egészségpolitikusa. w

Kapcsolódó írásaink