Belföld

Jogtalanul kaphattak oltást a vezetők rokonai Karácsonyék idősotthonában

A Pesti úti idősotthon egyes vezető beosztású dolgozói több, arra nem jogosult rokonuknak is segíthettek koronavírus elleni oltáshoz jutni az intézményben - tudta meg a Pesti Srácok.

Jogtalanul kaphattak oltást a vezetők rokonai Karácsonyék idősotthonában
Tavasszal a járvány egyik gócpontja volt, most ismét botrányba keveredett a Pesti úti idősek otthona
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az oltási terv szerint még csak az egészségügyi és intézményi dolgozók, valamint az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetett betegek, vagy veszélyeztetett munkát végzők jogosultak a védőoltásra, az ő rokonaik nem. 

A PestiSrácok.hu-nak az idősotthon belső ügyeire rálátással rendelkező forrásai szerint többen is jogosulatlanul kaphattak vakcinát, ráadásul a a haszonélvezők között olyan is akad, akinek fontos szerepe volt abban, hogy tavasszal tragikus módon elharapódzott a járvány az otthonban.

Emlékezhetünk, hogy a Pesti úti idősotthonban ez már a sokadik botrányos eset. Tavaly tavasszal, az első hullám idején ebben az intézményben alakult ki az ország egyetlen járványügyi gócpontja, ami számos bentlakó életét követelte.

A későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy az otthonban elképesztő állapotok uralkodtak, komoly problémák akadtak a higiéniával és a lakók orvosi ellátása sem volt megfelelő. 

Az ügyben még Karácsony Gergely büntetőjogi felelőssége is felmerült, végül azonban csak a főigazgató bukott bele az ügybe, ő a nyugdíjazását kérte.

A portál forrásai szerint szerint az első körben, január 7-én kaphattak vakcinát egy már ott nem dolgozó korábbi alkalmazott, valamint egy vezető beosztású dolgozó hozzátartozói. A lap úgy tudja, az oltási terv alapján jogosulatlan hozzátartozók január 28-án már az ismétlő oltást is megkapták. 

Ebben a körben még csak az egészségügyi dolgozók kaphattak vakcinát, a Pest Srácok értesülései alapján azonban a beoltott rokonok közül senki sem dolgozik ilyen területen, szakirányú képesítésük sincs, és semmilyen formában nem állnak az otthon alkalmazásában.

A portálnak nyilatkozó informátorok szerint ezután egy másik vezető beosztású alkalmazott is rokonságának juttatott vakcinát, ők február 19-én kaphatták meg a védelmet jelentő oltást - ugyancsak jogosulatlanul. Ebben az időszakban csak a gondozottak kaphattak volna oltást, a szóban forgó vezető rokonai vélhetően azoknak a bentlakóknak  a vakcináit kaphatták meg jogtalanul, akik nem éltek az oltás lehetőségével.

A PestiSrácok.hu értesülései szerint ugyanis a vakcinák szétosztásában illetékes kormányhivatalok csak meghatározott mennyiségű oltóanyagot bocsátanak az egyes intézmények rendelkezésére, így elvileg csak azoknak juthat oltóanyag, akiket az oltási terv aktuális fázisában oltandónak minősítenek. Mint a lap megtudta, a Pesti úti idősotthon egyes dolgozói kijátszhatták ezt a szabályt azzal, hogy az éppen szabadságon lévő, vagy az oltást nem kérő dolgozóknak, valamint ápoltaknak szánt adagokat adathatták be az arra egyébként nem jogosult rokonaiknak.

A baloldal immáron sokadszor bizonyítja, hogy kétszínűségüknek nincs határa: ha politikai érdekük úgy kívánja, minden eszközzel akadályozzák a járvány elleni védekezést, álhíreket terjesztenek, vagy éppen oltásellenes hangulatot szítanak, ugyanakkor képesek befolyásukkal is visszaélni, hogy ők, vagy rokonaik hamarabb vakcinát kaphassanak - ahogy azt például a gyöngyösi polgármester eseténél is láthattuk.

Kapcsolódó írásaink