Belföld

Nem regisztrált, kikerülte a sort

Hiesz György baloldali polgármester súlyosan megsértette az oltásra vonatkozó szabályokat, aztán ellentmondásokba bonyolódott

Akár jogosult is lehetne az oltásra, nemsokára hatvanöt éves lesz – nyilatkozta Hiesz György, Gyöngyös baloldali polgármestere, aki az oltási sorrendet megkerülve jutott a vakcinához, miközben nem is regisztrált. A baloldali pártok hallgatnak.

Nem regisztrált, kikerülte a sort
„Leállósávban lopakodott” a vakcináért a gyöngyösi városvezető, azt állítja, nem ismerte a protokollt
Fotó: Facebook

Nem regisztráltam az oltásra, eszemben sem volt – mondta Hiesz György (DK–Momentum–MSZP), Gyöngyös polgármestere a Gyöngyösi TV-nek, annak kapcsán, hogy hétfőn kiderült: január elején soron kívül koronavírus elleni oltásban részesült. Arra a kérdésre, jogosult volt-e az oltásra, Hiesz közölte, akár jogosult is lehetne rá, mivel nemsokára 65 éves lesz.

Hiesz akkor kapta meg az oltást, amikor a szabályok szerint arra csak az egészségügyi dolgozók, illetve az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetett betegek, továbbá veszélyeztetett munkát végzők voltak jogosultak.

Az oltásbotrányba keveredett baloldali polgármester a városi tévének adott interjúban kifejtette: január első napjaiban a helyi kórház dolgozói egy mátrai idősotthonba mentek oltani, ezután szerinte több tucat oltóanyag megmaradt. Amikor az egészségügyi dolgozók ezzel szembesültek, értesítették a gyöngyösi háziorvosokat, majd egy, a városvezető által nem ismert folyamat során kapott egy telefonhívást, hogy beoltathatja magát. A polgármester leszögezte: fél a betegségtől, családja van, így ha hívták, akkor ment. Hiesz a beszélgetés során folyamatosan azt sugallta, hogy nem volt tisztában az oltási protokollal.

Horváth László, a térség fideszes ország- gyűlési képviselője szerint viszont a polgármesternek tudnia kellett, hogy nem jogosult az oltásra. „Elfogadhatatlan, hogy miközben idős emberek fegyelmezetten várnak a sorukra, addig egy polgármester leállósávban előzve belopakodik oltásért. Hiesz György az első olyan politikus, aki tudatosan és súlyosan megsértette az oltásra vonatkozó szabályokat” – jelentette ki az Origónak Horváth László.

Hiesz az interjúban többször keveredett önmagával ellentmondásba. Egyrészt azt állította: ha tudta volna, hogy ilyen kereszttűzbe kerül, nem ment volna el az oltásra, ám rögtön utána azt mondta, az oltási protokollnál előnyt kellene élveznie a döntéshozóknak, például a polgármestereknek. Nehezményezte, hogy valakire csak nyolc hónap múlva kerül sor.

A polgármester csak a helyi médiumnak nyilatkozott. Bár a gyöngyösi tévé riporterének leszögezte, soha nem zárkózott el a kényes kérdések elől, a Hír TV munkatársa elől elmenekült. Lapunk érdeklődésére sem reagált, munkatársa a városi tévé felvételét ajánlotta figyelmünkbe.

Érdeklődtünk a 2019-es önkormányzati választáson Hieszt jelölő három pártnál, a DK-nál, az MSZP-nél és a Momentumnál is, de lapzártánkig nem reagáltak.

Ahogy az Origónak sem, amely kérdéseket intézett Gyurcsány Ferenchez, a DK, Fekete-Győr Andráshoz, a Momentum, Jakab Péterhez, a Jobbik elnökéhez, Gyöngyösi Márton Jobbik-elnökhelyetteshez, Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnökökhöz, Schmuck Erzsébethez, az LMP társelnökéhez, Szabó Tímea és Karácsony Gergely Párbeszéd-társelnökökhöz, ám válasz nem érkezett.

Kapcsolódó írásaink