Belföld

Semmi nem változott a Pesti úton

Már csaknem hetvenen meghaltak a fővárosi fenntartású otthonokban a koronavírus miatt, de Karácsony tétlenkedik

Hetven nap is kevés volt Karácsony Gergelynek ahhoz, hogy rendezze a körülményeket a Pesti úti idősotthonban. Nemcsak a hozzátartozók, az ápolók is katasztrofális állapotokról számolnak be.

Semmi nem változott a Pesti úton
Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa (b)
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Immár hetven napja, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt veszélyhelyzetet rendeltek el, Karácsony Gergely azonban még mindig nem látogatott el a járványgócponttá vált szociális otthonba, ahol 44-en életüket vesztették, több százan pedig megfertőződtek. Budapest Főváros Kormányhivatala az elmúlt időszakban több súlyos szabálytalanságot – orvoshiány, higiénés hiányosságok – is feltárt, a jelek szerint a baloldali polgármester nem biztosította a megfelelő működési körülményeket.

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője tegnap arra szólította fel a városvezetőt, politikai üzengetések helyett vállalja a felelősséget az intézményekben történtekért. Nem csupán a Pesti úton történtekért felelős a Fővárosi Önkormányzat: a fenntartásában lévő otthonokban immár 68-an hunytak el, több mint négyszáz gondozott és 62 gondozó kapta el a koronavírust. Hiába telt el több mint két hónap a járvány betörése óta, továbbra sem javultak a körülmények, pedig még Müller Cecília országos tiszti főorvos is azonnali intézkedésekre kötelezte a fenntartót – mutatott rá Nacsa.

Az idősotthonokban elhunytak majdnem hetven százaléka, a fertőzöttek több mint ötven százaléka Budapestről származik. Most már nemcsak az intézményekben ápoltak hozzátartozói, hanem dolgozók is nyilatkoznak arról: borzalmas állapotok uralkodnak. A Ripostnak olyan ápolók szólaltak meg, akik korábban vagy jelenleg is a Pesti úti intézményben dolgoznak. Egyikük azt mondta: „Elképesztő állapotok voltak, amikor ott dolgoztam, és biztos forrásból tudom, hogy ez mostanra se változott. (…) Év elejére szinte mindenki felmondott, így néha már két emeletre jut egy nővér, akinek százhatvan lakót kellene ellátnia! Nemrég visszahívtak egy kolléganőt nyugdíjból, annyira nincs ember. Tudom, hogy ma sincs saját orvosa az intézménynek. (…) A 44 idős meghalt gondozott azok közül került ki, akik nem voltak képesek az önellátásra, és a megfelelő gondozás hiá­nya igenis hozzájárult a tragédiájukhoz. Az a szörnyű, hogy ebben semmi nem változott.” Egy másik, jelenleg is ott dolgozó arról beszélt a lapnak, a mostani vezetés esztelen spórolásba kezdett, és velük sem bánnak rendesen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom