Belföld

Nagy pofont kapott a baloldal: tombolnak, gyalázkodnak a brüsszeli siker miatt

Valóságos letargia lett úrrá a baloldalon miután Magyarország győzött Brüsszelben. Ugyan a hazai baloldal - élükön Dobrev Klárával - megpróbálta relativizálni Orbán Viktor brüsszeli sikerét, még saját embereik jelentős része sem hitte el ezt nekik.

Nagy pofont kapott a baloldal: tombolnak, gyalázkodnak a brüsszeli siker miatt
Gyurcsányné a baloldal (nemlétező) sikereként próbálta meg beállítani a történteket. Csakhogy ezt még saját hátországukban sem hitte el, szinte senki
Fotó: Európai Parlament

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, az európai uniós állam- és kormányfők megegyeztek az új költségvetésről a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat kiegyenlíteni hivatott helyreállítási alapról a csütörtöki brüsszeli tanácskozáson. A német-magyar-lengyel kompromisszumot lényegében változtatások nélkül fogadták el.

Ez pedig nem kevesebbet jelent, minthogy a több hónapig tartó harcot követően Magyarország és Lengyelország komoly győzelmet aratott, összefogással sikeresen képviselte polgárait.

Ennek ellenére a hazai baloldal vezető politikusai, így Gyurcsányné (DK), Donáth Anna (Momentum), és Ujhelyi István (MSZP), saját (nemlétező) sikerükként próbálták meg beállítani a történteket. Csakhogy ezt még saját hátországukban sem hitte el, szinte senki.  

Ideális terep a támadásokhoz. Donáth Anna az Európai Parlamentben
Donáth Anna teljesen hülyének nézi az embereket
Fotó: Európai Parlament

Donáth Anna Facebook-oldalán örömködött baloldali sikerként feltüntetve a csütörtöki megegyezés eredményét. Azzal azonban valószínűleg nem számolt, hogy követői nem dőlnek be szavainak. Számos reagálás érkezett ugyanis, amelyben egyenesen hazugnak nevezik őt, sőt mint írták „a hitelesség része a vereség felvállalása”.

„Megszületett a Merkel-Morawiecki-Orbán alku, egy meglehetősen elvtelen alku” - dühöngött közösségi oldalán Szél Bernadett független képviselő a napokban kiszivárgott megállapodás-tervezetre reagálva.

A politikus bejegyzésében még azt is elismerte, hogy ebben teljes egészében Orbán Viktor akarata érvényesült.

„Ez így ebben a formában teljesen elfogadhatatlan, és kizárólag Orbán Viktor érdeke” – folytatta hasonló stílusban az LMP-ből kibukott politikus, aki még tanácsokat is osztogatott a ma kezdődő uniós csúcs résztvevőinek. Szerinte ennél jóval erősebb és azonnali mechanizmusra van szükség.  

Szél Bernadettet és Hadházy Ákost, az LMP politikai árváit a Momentum karolná fel
Hadházy Ákos és Szél Bernadett
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Ahogyan arról csütörtökön beszámoltunk, Hadházy Ákos független parlamenti képviselő egyenesen arról írt, hogyha „az EU elfogadja a kiszivárgott egyezséget Orbánnal, az nem kompromisszum, hanem meghajlás, sőt lefekvés a magyar miniszterelnök előtt”. Hozzátette, hogy ugyan „az ördög a részletekben lakik, de sajnos úgy tűnik, hogy Európa enged a zsarolásnak.”

A mára baloldali jobbikossá lett Gyöngyösi Márton úgy látja, hogy a miniszterelnök jött ki jobban a küzdelemből. 

„Mindenki megkapja, amire vágyik. Azok a nyugati politikusok, akik mindenképpen szerették volna leírva látni, hogy jogállamisági kritérium, azok most látni fogják. Benne lesz. Kérdés, hogy mennyit ér a gyakorlatban” - fogalmazott cinikusan a Jobbik uniós képviselője. Szerinte az, hogy a jogállamisági mechanizmus felpuhítva belekerült a megállapodásba, nem jelenti azt, hogy az működni is fog a gyakorlatban.

„Ha az Unió mostantól nem is segít bennünket, mi, magyar hazafiak akkor sem tűrhetjük, hogy a politikusok tönkretegyék az országot” - fogalmazott csalódottan Márki-Zay Péter, a hazai radikális baloldal egyik vezetője.

Az országos politikai ambíciókkal bíró hódmezővásárhelyi polgármester közösségi oldalán közzétett értékelése szerint „Angela Merkel segítségével alkut kötött Orbán, a lengyelek, és az Unió”, ami a magyar miniszterelnöknek kedvez.

Vágó Gábor, az LMP korábbi uniós listavezetője is megnyilvánult a témában, Facebook-oldalára írt soraiból kitűnik, hogy a magyar-lengyel szövetség érdekei szerint alakultak a dolgok. „Maga a szabályozás az nem atombomba, hanem maximum egy mesterlövész puska, és azt sem lehet használni még évekig. Csak óvatosan az ünnepléssel” - hívta fel a baloldali politikustársak figyelmét.

Bauer Tamás is nekiment Gyurcsányéknak
Bauer Tamás: Orbán inkább győzött, mint veszített
Fotó: MTI/Beliczay László

„Mindent egybevetve azokkal értek egyet, akik szerint Orbán inkább győzött, mint veszített” - írta Facebook-oldalán Bauer Tamás, a Demorkatikus Koalíció (DK) korábbi alelnöke, jelenlegi tagja.

Gyurcsány Ferenc politikusa állítását azzal indokolta, hogy a megállapodással „gyakorlatilag kicsavarják az új eszközt a Bizottság kezéből, gyakorlatilag a pénzek a továbbiakban is az eddigi módon ömlenek Magyarországra és Lengyelországba.”

Puzsér Róbert, volt főpolgármester-jelölt szerint is kudarcot vallott az általa támogatott hazai baloldal. Donáth Annának címzett posztjában egyenesen úgy fogalmazott, hogy „az a baj, hogy győzelmet hazudsz oda, ahol semmi más nincs, csak a vállalásod csődje.”

 A Merkel-Orbán-Morawiecki megállapodást „gyalázatos alkunak” titulálta, és egyúttal kifogásolta, hogy Donáth legitimálni kezdte. 

„Az alku, amelyhez ilyen lelkesen asszisztálsz, nevetségessé teszi az Európai Parlamentet, és benne téged, amint abban a szerepben fürdőzöl, hogy legyőzted Orbán Viktort” - üzente a baloldali politikustársának. Majd feltette a kérdést: „hisztek ti ott a Momentumban bármiben is a sikeren kívül? Veszíteni igenis ér – a vereséget sikernek hazudni nem ér” - összegezett. 

Vásárhelyi Mária
Vásárhelyi Mária: Ha ez a győzelem, akkor milyen lenne a vereség?
Fotó: atv.hu

Vásárhelyi Mária, baloldali szociológus, a hazai Soros-hálózat tagja csütörtöki, csalódott hangvételű bejegyzésében azt kérdezte a baloldali uniós képviselőktől, hogyha „ez a győzelem, akkor milyen lenne a vereség?” 

„Az EU, mint 10 éve mindig, most is cserbenhagyta a magyar demokratákat” - tette hozzá, majd ugyanazzal a lendülettel „elvtelen kompromisszumnak” nevezte a német kancellár, valamint a magyar és a lengyel kormányfő közötti megállapodást. 

Elismerte, hogy mivel 2022-ig semmilyen eljárást nem tud indítani Brüsszel, a baloldal nem fogja legyőzni a választáson a Fideszt. Írásából az következik, hogy Brüsszel segítségét várták a hatalomra kerüléshez. Mivel ez most sem sikerült, Vásárhelyi egyenesen „Európa sírásójának” nevezte Merkelt.

”Nehogy már ezek a mocsok fasiszták f...ják a passzátszelet„ - kelt ki Magyaroszág sikere ellen a nemrég még Müller Cecíliát gyalázó Szegő Péter

A baloldali újságíró, akinek mindenről a fasiszták jutnak az eszébe, annyira dühös lett, hogy elkezdett tanácsokat osztogatni a dán, finn, és a holland miniszterelnöknek. Szerinte amennyiben magyar vagy lengyel óhajra akár egyetlen betűt vagy vesszőt is megváltoztatnak a költségvetés-tervezeten, akkor vétózniuk kell. Kifejezetten abszurd, hogy a komplett hazai baloldal a magyar-lengyel vétó ellen fakadt ki, de Szegő szerint ha egy külföldi kormányfő nyúl ehhez az eszközhöz, akkor az rendben van.

Lattmann Tamás az eddigieknél valamivel finomabban értékelte az eseményeket, elismerve, hogy Orbán Viktor keresztülvitte akaratát. 

„Aki szerint ez így egy marha jó végkimenet, az nem tudom, mit szív, de küldjön belőle nekem is. Az eredeti, 2018-as javaslathoz képest gyengébb dolog születik, és Orbán azt is megússza 2022-ig.” - magyarázta a vállaltan baloldali nemzetközi jogász, azt kérve, senki ne kezdje el, hogy „hülye EU/Merkel, gerinctelen alkut kötött.”

Meglátása szerint az Európai Unió nem „gerinctelen”, hanem „reális” alkut szokott kötni, aminek során nem a magyar ellenzék jobbléte és jóérzése szerepel a prioritáslista csúcsán.

Mint arra mai bejegyzésében felhívta a figyelmet, korábban azt írta az uniós vita kimeneteléről, hogy „lesz, aki megint csalódik, de hadd emlékeztessek mindenkit: az európai uniós politika jellemzően nem a mi nyomorunkkal van elfoglalva, a magyarországi jogállamiság a többi európai államot annyiban érdekli, amennyiben az az ő pénzükbe kerül, de megoldani a problémát helyettünk nem fogják.”

„Nem vagyok Orbán zsenialitásának bámulója, de tény, hogy – legalábbis idáig, a Merkellel folytatott tárgyalásokon – Orbán győzött. Aki az ellenkezőjét bizonygatja, becsapja magát és a közönségét” - írta csalódottan közösségi oldalán  Haraszti Miklós, volt SZDSZ-es politikus. 

Bejegyzésével mintegy elismerte, hogy a hazai baloldal vereséget szenvedett, Magyarország pedig győzött.

A BALOLDALI SAJTÓ SZINTÉN LETARGIÁBA KERÜLT, ÉS ONTOTTA MAGÁBÓL A NEGATÍV CIKKEKET

„Orbánék megfőzték Merkelt” - hirdette csütörtök reggeli írásában a Népszava, ami egyértelmű utalás arra, hogy Magyarország nyert. „Ha elfogadják a német kancellár által kidolgozott kompromisszumot, Orbán Viktor gyakorlatilag szabad kezet kap a 2022-es választásokig” - adott helyzetértékelést a lap, és összegezve azt írta, hogy „nem módosítják az uniós pénzek kifizetését a jogállami normák betartásához kapcsoló rendeletet, de elhalaszthatják és megnehezíthetik az alkalmazását.” A cikkben egyébként taxatíve felsorolták „a magyar-lengyel duónak tett jelentős engedményeket”.

A 24 is vezető hírként számolt be a Magyarország győzelmét jelentő megállapodásról. Akárcsak a Népszava, a Gyurcsány-közeli milliárdos, Varga Zoltán újságja is kénytelen volt elismerni, hogy „egy kicsit mindenki nyert az uniós kompromisszummal, de a leginkább Orbán Viktor.” „Megint úgy fest, a németeket addig érdekli a jogállam, amíg nem kockáztatják vele a gazdaság működését” - összegzett a lap külpolitikai munkatársa

„Magyarország és Lengyelország lényegében megkapta, amit akart. Az Európai Parlament pedig szinte mindent elveszített, amit november elején szuszakolt bele a jogállamisági mechanizmusnak nevezett törvénytervezetbe” - kommentálta igen szomorúan Magyarország győzelmét tegnapi anyagában Soros blogja, a 444.

Kapcsolódó írásaink