Külföld

Győzött Magyarország, megállapodtak az uniós költségvetésről

Megegyeztek az európai uniós állam- és kormányfők az új költségvetésről a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat kiegyenlíteni hivatott helyreállítási alapról a csütörtöki brüsszeli tanácskozáson - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Twitter-oldalán.

Győzött Magyarország, megállapodtak az uniós költségvetésről
Megszületett a megállapodás az EU-s költségvetésről és helyreállítási alapró
Fotó: MH

Bejegyzésében azt is írta, hogy megkezdhetik a helyreállítási alap megvalósítását a gazdaságok visszaépítéséért. A mérföldkőnek számító helyreállítási csomag elősegíti a zöld és a digitális átmenetet is - tette hozzá.

Objektum doboz

Steffen Seibert német kormányszóvivő a mikroblogon azt írta, a költségvetésről, az alapról és a jogállamisági mechanizmusról is egyhangúlag döntöttek a tagállami vezetők.

Objektum doboz

A részleteket ismerő diplomáciai források szerint a huszonhét tagország vezetői által elfogadott megállapodás szerint a rendelethez olyan záradékot csatolnak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni - közölték.

Brüsszeli sajtóértesülések szerint a német-magyar-lengyel kompromisszumot lényegében változtatások nélkül fogadták el.

Uniós diplomaták arról számoltak be a sajtónak, hogy amennyiben az EU Bírósága jogszerűnek ítéli majd a rendeletet, a mechanizmust 2021. január 1-je utáni ügyekre visszamenőleg is lehet majd alkalmazni - ezt elsősorban Mark Rutte holland kormányfő szorgalmazta.


Von der Leyen: Európa halad előre, a megállapodás a felépülést szolgálja

Európa halad előre, a jóváhagyott hosszútávú költségvetési keret és pénzügyi segélycsomag a gazdaságok  felépülését szolgálják -  jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön, az EU-tagállamok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóján.

A bizottság elnöke hangsúlyozta, az EU hétéves költségvetése, valamint a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap körülbelül 1800 milliárd eurót kitevő pénzügyi kerete erőforrást jelent, s elősegíti a felépülést és egy ellenállóbb, zöldebb, digitálisabb Európai Unió kiépítését.

„Gratulálok az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németországnak a megállapodás eléréséhez” - írta Ursula von der Leyen a Twitteren.

Az Európai Tanács által már júniusban elfogadott, majd most megerősített EU-költségvetés végösszege 1074 milliárd euró a 2021-2027 közötti időszakra. A 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő alap pedig 390 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból, valamint 360 milliárd euró hitelből áll.

Kapcsolódó írásaink