Belföld

Kocsis Máté: Az összefogás és a pontos tájékoztatás most a legfontosabb

A koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésről szóló kormányzati előterjesztés vitájával folytatta keddi rendkívüli ülését az Országgyűlés. Varga Judit igazságügyi miniszter expozéjában hangsúlyozta: a különleges jogrend abban nyújt segítséget, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben a lehető leggyorsabban lehessen intézkedéseket hozni, és azokat végrehajtani. A vitában az a Korózs Lajos is felszólalt, akit a kormánypárti képviselők többször szólítottak fel, hogy mondjon le a parlamenti népjóléti bizottság éléről a kamuvideók és kamustatisztikák gyártása miatt.

Kocsis Máté: Az összefogás és a pontos tájékoztatás most a legfontosabb
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólal az Országgyűlés rendkívüli ülésén
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A miniszteri expozét követően megkezdődött a törvényjavaslat vitája.

Mátrai Márta, a törvényalkotási bizottság álláspontját ismertetve közölte: a koronavírus-járvány egyre gyorsabban terjed Európában és Magyarországon is, és mivel a magyar kormánynak továbbra is az emberek életének megvédése a legfontosabb, szükség van a járvány terjedésének lassítását célzó eszközök igénybe vételére. Most gyors fellépésre, döntés- és cselekvőképességre van szükség, és a rendkívüli jogrend ehhez nyújt segítséget - mutatott rá. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben indokolt az intézkedések mielőbbi végrehajtása.
Megjegyezte: a javaslatot a bizottság 38 szavazattal, egyhangúlag támogatta.


Fidesz: Most az összefogás és a pontos tájékoztatás a legfontosabb


Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: most a legnagyobb hangsúlyt az összefogásra és a pontos információkra kell helyezni. A rendkívüli jogrendről szóló javaslat pedig azért fontos, mert lehetőséget ad a kormánynak a gyors és hatékony beavatkozásra - magyarázta.

Kifejtette: a járvány egész Európában felszálló ágban van, egyre több a fertőzött, a kórházi kezelésre szoruló és a halálos áldozat is. Mivel a járvány terjedése felgyorsult, az egészségügyi rendszer több országban a végsőkig leterhelt, kapacitásai határán jár - közölte. Hozzátette: Ausztria több kórháza is kapacitásproblémákkal küzd.

Úgy vélte, a nemzetközi kitekintés azért fontos, mert a tavaszi tapasztalatok is azt mutatták, hogy ami tőlünk nyugatra bekövetkezett, nagy eséllyel itt is megtörténhet, ezért is jó, hogy a kormány az osztrák mintát követi. A visegrádi országokban sem jó a helyzet, ott is egyre nehezedik a terhelés az egészségügyi szektoron - fűzte hozzá.

Azt mondta: csaknem minden ország drasztikus intézkedéseket hozott, több ország is bevezette a rendkívüli jogrendet, sőt van, ahol tavasz óta életben van.

A képviselő kiemelte: szükség van a járvány terjedését korlátozó gyors és hatékony intézkedésekére, ezért jó, hogy a kormány a rendkívüli jogrend meghosszabbítását kérte az Országgyűléstől. A parlamenti döntéshozatal általában két-három hét, de ez most nem fér bele, akár órákon belül készen kell állnia a kormánynak döntések meghozatalára, egészségügyi és gazdasági lépések megtételére - fogalmazott.

Megjegyezte: csökkenteni kell a megbetegedések számát, ez is gyors és hatékony intézkedéseket kíván.

Közölte: most felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal, és ha mindenki betartja a szabályokat, együtt sikerülhet megfékezni a járványt. Azonban így is óriási feladat előtt állnak az egészségügyben dolgozók, ezért fontos, hogy az ország vezetése és a pártok egységesen álljanak mögöttük - mutatott rá.

Kocsis Máté azt mondta az ellenzéknek, hogy a védekezésnek nemcsak a parlamenti szavazás a módja, hanem az álhírek terjesztésének abbahagyása is. Ezért azt kérte, hívják vissza Korózs Lajost a népjóléti bizottság éléről. Most az emberek riogatása jóval nagyobb kárt okozhat, mint járványon kívüli helyzetben - vélekedett.

Úgy látja, a 90 napos határidő reményt adhat az embereknek, hogy ennyi idő után a helyzet érdemben megváltozhat, és jó esély van arra, hogy az oltás ezen időszakon belül megérkezik.


KDNP: Kellő mozgásteret ad a törvényjavaslat a kormánynak

A kereszténydemokrata Simicskó István (KDNP) arról beszélt, hogy száz éve nem látott világjárvány söpör végig a világon. Szerinte a koronavírus-járvány első hullámában hozott kormányzati döntések helyesek voltak és bizonyítottak, hatékonyságuk egyértelmű.

Fontosnak nevezte, hogy mindenki támogassa a koronavírus világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot. Közölte, ez az előterjesztés adja meg a kellő mozgásteret a kormánynak a járvány elleni hatékony védekezéshez.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a javaslatban szerepel a kilencvennapos időkorlát, amelynek kimaradását tavasszal kifogásolta a baloldal.

Ismertetve a szerdától hatályos intézkedéseket, azt mondta, egyszerre cél a védekezés hatékonysága, az emberéletek megóvása, valamint az ország működkőképességének a fenntartása.

A parlamenti vitában a kamuvideókról és a kamustatisztikákról elhíresült Korózs is felszólalt, a Fidesz-KDNP képviselői ezért tiltakozásul kivonultak az ülésteremből.

Korózs egyébként bírálta a kormányt, arról beszélt, hogy járványhelyzetben minden felelősség a kormányé, megvádolta a döntéshozókat, hogy „valakik, valahol olyan döntést hoztak, hogy engedjük szabadjára a vírust” , mindeközben elfelejtve, hogy éppen a baloldal az, amely folyamatosan akadályozta eddig a járvány elleni védekezést.

Kapcsolódó írásaink