Belföld

Varga Judit: Az első csatát megnyertük, nyerjük meg a másodikat is!

Az Országgyűlés ma szavaz a veszélyhelyzet 90 nappal való meghosszabbításáról, amely javaslat expozéját Varga Judit igazságügyi miniszter ismertette. 

Varga Judit: Az első csatát megnyertük, nyerjük meg a másodikat is!
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook

Magyarország a védekezéshez szükséges eszközök és kapacitások tekintetében európai összehasonlításban is jól felkészültnek számít. Most arra van szükség, hogy jogszabályok tekintetében is felkészült legyen és gyorsan, hatékonyan tudja segíteni a védekezést – hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán közzétett videójában Varga Judit.

Mint fogalmazott, így nyílik lehetőség az emberi életek védelmére, a frontvonalban szolgálatot teljesítők munkájának könnyítésére, a gazdaság működőképességének biztosítására és a munkahelyek védelmére.

Az első csatát megnyertük, nyerjük meg a másodikat is – emelte ki az igazságügyi miniszter.

Objektum doboz

Varga Judit parlamenti expozéjában hangsúlyozta: a különleges jogrend abban nyújt segítséget, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben a lehető leggyorsabban lehessen intézkedéseket hozni, és azokat végrehajtani.

Kifejtette: a koronavírus-járvány hatalmas méreteket ölt az első hullámhoz képest, Magyarország azonban felkészült, a kórházak felszereltek, és minden rendelkezésre áll a védekezéshez.

A koronavírus-járvány első hulláma alatt számos olyan egészségügyi, gazdasági és más védelmi intézkedést hozott a kormány, amely hozzájárult a járvány sikeres kezeléséhez - hangsúlyozta, úgy értékelve, hogy „az első csatát megnyertük”.

Most ismét cselekedni kell az ország védelme érdekében, „vészterhes időkben felelős döntéseket kell hoznunk”, az eddig megtett intézkedések betartása, az összefogás, a fegyelmezettség pedig a magyarság legfőbb erőtartaléka - folytatta a miniszter.

Közölte: a járvány elleni védekezésben egyértelmű döntési és cselekvési képességre van szükség. A veszélyhelyzet újbóli kihirdetésének lényege éppen a hatékonyság biztosítása.

„A különleges jogrend abban nyújt segítséget, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben a lehető leggyorsabban lehessen intézkedéseket hozni, és azokat végrehajtani. A normális eljárásrend akár heteket is igénybe venne, ennyit azonban képtelenség várni. A magyar emberek élete és egészsége olyan nyomós közérdek, amely miatt azonnali lépések megtételére van szükség” - fejtette ki.

Varga Judit elmondta: az alaptörvény értelmében a veszélyhelyzet hatályának 15 napon túl történő meghosszabbítása az Országgyűlés döntésének függvénye. Ezért a mostani javaslat célja, hogy a kormány által a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet kihirdetésével egyetértve az azóta meghozott intézkedéseket megerősítse, hatályukat meghosszabbítsa.

Lényegesnek nevezte, hogy a parlamenti felhatalmazás a kormány jövőbeni intézkedéseire is vonatkozik, az időbeli hatálya pedig a törvény kihirdetésétől számított 90 nap. A felhatalmazás ugyanakkor e 90 nap leteltét megelőzően is visszavonható.

Ezzel kapcsolatban kiemelte: míg tavasszal nem lehetett tudni, hogy mikor várható az első hullám vége, addig most remélhetőleg rövid időn belül rendelkezésre áll majd vakcina.

A javaslat előírja továbbá, hogy a kormány a veszélyhelyzet elhárítása érdekében hozott intézkedésekről rendszeresen tájékoztatást ad az Országgyűlés ülésén, annak hiányában pedig a házelnöknek és a frakcióvezetőknek.

Rendelkezik arról is, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt időközi választás vagy népszavazás nem tartható - ismertette.

A törvényalkotási bizottság módosító indítványa pedig azt mondja ki, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után azon választásokon, amelyek esetében a veszélyhelyzet miatti elmaradás előtt a jelölteket már jogerősen nyilvántartásba vették, biztosított, hogy csak ők lehessenek jelöltek.

A referendumok esetében pedig úgy rendelkeznek: a kormány vonatkozó rendeletének hatálybalépésekor helyi népszavazás kezdeményezése érdekében folytatott aláírásgyűjtés esetén az aláírásgyűjtésre vonatkozó határidő a rendelet hatálybalépésétől a veszélyhelyzet megszűnését követő napig szünetel.

Expozéja végén azt mondta a miniszter: ahhoz, hogy az eredményes védekezéshez szükséges lépéseket időben megtehesse a kormány, szükség van a törvényjavaslat mielőbbi elfogadására.

Végül a baloldali képviselőkhöz szólva Varga Judit úgy fogalmazott: itt a lehetőség, hogy ezúttal bizonyítsák, nem kizárólag a napi politikai haszonszerzés és a hazai, valamint nemzetközi hangulatkeltés élteti őket, hanem az ország sorsát is szívükön viselik.

„Kell, hogy legyenek olyan közös ügyek, amelyek a napi sárdobálás és politikai érdekek felett állnak. Kell, hogy legyenek olyan ügyek, amelyekben egységes a nemzet, és ezt a baloldal nem utasítja el. A magyar emberek életének és munkahelyének védelme ilyen ügy” - mondta Varga Judit, aki ezért az előterjesztés támogatására kérte a baloldali képviselőket, hogy ne ismétlődhessen meg, „ami tavasszal történt”.

Kapcsolódó írásaink