Belföld

Fullajtár Andrea, az SZFE osztályvezető tanára tabletről olvasta fel a Nemzeti dalt

Fullajtár Andrea nem tudott zöld ágra vergődni a magyar nemzeti öntudat egyik legmeghatározóbb darabjával, szégyenszemre tabletről olvasta fel a Petőfi-művet. 

Fullajtár Andrea, az SZFE osztályvezető tanára tabletről olvasta fel a Nemzeti dalt
Fullajtár Andrea Petőfi Sándor és a magyar irodalom talán legismertebb versével próbálkozott, sikertelenül
Fotó: Videa

A baloldali pártok támogatásával, a Soros-közeli aHang szervezésében (ők szervezték a Karácsony Gergely-Kálmán Olga-féle baloldali főpolgármester-előválasztást is) tüntetés volt Budapesten október 23-án. Névleg persze a Színművészeti modellváltást elutasítói tüntettek, de a háttér, a valóság eléggé ismert.

A tüntetés legmaradandóbb jelenetét a Színművészeti egyik osztályvezető tanára, Fullajtár Andrea szolgáltatta. Az egyébként Jászai Mari-díjas színésznő – aki munkája során egy teljes színészosztály életéért, fejlődéséért felel – nem tudott zöld ágra vergődni a magyar nemzeti öntudat egyik legmeghatározóbb darabjával, a Nemzeti dallal: szégyenszemre tabletről olvasta fel a Petőfi-művet.

Nem túlzás azt állítani, az alapműveltség részét képezi a magyar irodalom egyik legismertebb verse, ekképpen talán elvárható Fullajtár Andreától is az ismerete. A kínos esetet videóra is rögzítették.

Objektum doboz

Aki megnézte az ominózus jelenetet, feltehetően nehezen fogja elfelejteni, ahogy Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésznője az ujjával rendszeresen huzigálja a szöveget a tabletjén, hogy elolvassa a következő sorokat.

Nem, nem azért olvasta, mert – általunk ismeretlen okból – éppen akkor mondjuk bizonytalannak érezte magát, esetleg nem volt tökéletes diszpozícióban, és félt attól, hogy belesül. A Nemzeti dalba. Nem. A kép bizonysága szerint tényleg nem tudja fejből a Nemzeti dalt – mutat rá cikkében az Origo.

Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke már az első pillanatban bejelentette, sőt, deklarálta, hogy minden tanár végigviheti megkezdett osztályát, azaz, Fullajtár Andrea is taníthatja tovább az egyetemistákat. Hiszen ő vette fel a diákjait, ez így is van rendjén.

De azért felmerül feltehetően elég sok emberben a kérdés: vajon nagyot tévedett a Magyar Teátrumi Társaság, amikor azt írta a modellváltásról való vita elején, hogy súlyos szakmai problémákkal küzd a Színház- és Filmművészeti Egyetem?

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom