Kultúra

Az SZFE lemondott vezetősége végre hajlandó volt egy asztalhoz ülni Vidnyánszky Attilával

A Nemzeti Színház lapunknak is megerősítette, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) két napja lemondott vezetőségének három tagja: Upor László  rektorhelyettes, Bagossy László, a Színházi Intézet vezetője és Németh Gábor rektori tanácsadó részt vett a Vidnyánszky Attila által kezdeményezett egyeztetésen a Nemzeti Színházban.

Az SZFE lemondott vezetősége végre hajlandó volt egy asztalhoz ülni Vidnyánszky Attilával
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épülete
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az egyetemet szeptember 1-jétől fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke egy nappal korábban hivatalos levélben kérte a találkozót a tanévkezdésre tekintettel.

Mint ismert, az SZFE modellváltást ellenző vezetése és a hallgatók képviselői korábban többször elzárkóztak a párbeszédtől, múlt hét csütörtökön még az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által szervezett találkozón is csak az egyetem kancellárja jelent meg.

A megvalósult egyeztetést követően Vidnyánszky Attila a HírTV-nek elmondta: nagy dolog, hogy ez a találkozó megvalósulhatott. Mint hozzátette, abban sikerült megállapodniuk, hogy közös érdekük az oktatás elindítása és a tanórák megtartása a jelenleg fennálló helyzettől függetlenül.

Objektum doboz

Azt is kiemelte: „Csak akkor érthetjük meg a másik érveit, ha találkozunk, és ezért volna nagy jelentősége annak, ha a diákok képviselőivel is tudnánk találkozni.„

A Nemzeti Színház főigazgatója ezt már kedden az ATV-nek is hangsúlyozta. „Minekünk azt kell bizonyítanunk, hogy szakmaiság mentén gondolkodunk elsősorban. Hogy pozitív változásokat akarunk hozni. A másik félnek, és ebben benne vannak a diákok is, azt kellene bizonyítania, hogy nyitottak, hogy lehetőséget adnak” – fogalmazott az Egyenes beszéd című műsorban.

Még azt is hozzáfűzte, az általa vezetett társulatban is „szabad mást gondolni„, mint ő, valamint, hogyha a bal- és jobboldali vezetésű városok meg tudtak egyezni a kormánnyal a színházak működtetéséről, akkor az SZFE jövőjét illetően is van lehetőség a megegyezésre.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma korábban azt közölte, elkötelezett abban, hogy megújítsa az SZFE munkáját, jobbá, átláthatóbbá, korszerűbbé tegye a magyar színházi és filmes szakma 155 éves egyetemét.

Szerda este a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben ”örömmel nyugtázza, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetői elfogadták a meghívást a mai egyeztetésre, és ezzel párbeszéd indult a fenntartó és az egyetem között„.

Mint írják, a találkozón egyértelművé vált, hogy az egyetemi vezetők szeptemberben ellátják vezetői feladataikat, biztosítják az oktatás megkezdését, az épületek üzemeltetését és gondoskodnak az intézmény törvény szerinti működéséről.

A kuratórium megerősítette, hogy az egyetem valamennyi oktatója folytathatja munkáját, az osztályvezetők személyében sem lesz változás.

A közlemény arra is kitér, hogy szerdán aláírta új szerződését, így folytatja munkáját az SZFE eddigi kancellárja, Vonderviszt Lajos.

”A kuratórium arra kéri az egyetem hallgatóit, hogy a higiéniai előírásokat maradéktalanul tartsák be, vigyázzanak saját és társaik testi épségére, egészségére. A hallgatókkal való egyeztetésre a kuratórium továbbra is nyitott„ - tartalmazza a közlemény.

Két napja barikádozta el magát több színművészetis a Vas utcában: csak azt engedik be az épületbe, akit akarnak, és ők akarják meghatározni, hogy kik tanítsanak. Nem fogadják el a modellváltást, és hogy a kuratórium elnökének a nemzetközileg elismert, Kossuth-díjas művészt, a Nemzeti Színház igazgatóját, Vidnyánszky Attilát választották.

A tüntetésszerűség mögött egyébként a baloldali pártok és képviselőik sorra felfedezhetők, Gyurcsány Ferenc fenyegetőzésétől kezdve a Jobbikon át Demszky Gáborig. Gyurcsány Ferenc felesége pedig Brüsszel segítségét kérte, hogy avatkozzanak közbe. 

Kapcsolódó írásaink