Belföld

Az alapszabállyal is szembe mentek Tóth Bertalanért

Komjáthi Imre Fóton kért bocsánatot, Lendvai Ildikó Cegléden követte meg a szocialista párttagokat a Pest megyei alapszervezetek feloszlatását követő újjászervezéskor

Az MSZP két meghatározó politikusa is bocsánatot kért a Pest megyei szocialistáktól a szervezet feloszlatása, a tagság Fidesz-bérencezése, illetve „lemételyezése” miatt. Tápióságon – a pártkomisszár noszogatására – olyan személyt választottak meg helyi elnöknek, aki sosem volt az MSZP tagja.

Az alapszabállyal is szembe mentek Tóth Bertalanért
Lendvai Ildikó: Az elnökség döntése nagyon nem hiányzott az MSZP-nek. Komjáthi Imre, a párt elnökhelyettese csak saját nevében magyarázkodott
Fotó: MH/Bodnár Patrícia, Katona Lás

Újabb részleteket tudtunk meg az MSZP Pest megyei szervezeteinek múlt hétvégi újjáalakításáról. Fóton például – ahova a pártközpont Komjáthi Imrét, az MSZP elnökhelyettesét vezényelte ki az alakuló ülés pártkomisszárjának – a tagság számon kérte az elnökség döntését, szervezetük feloszlatását, és Komjáthi saját nevében bocsánatot kért a „Fidesz-bérencezésért”, illetve a „mételyezésért”. Amint megírtuk, a szeptemberi kongresszus előtt Kunhalmi Ágnes jelenlegi társelnök – akkor még választmányi elnök – az ATV-ben Fidesz-bérenceknek nevezte azokat a párttagokat, akik a Villányi úti pártszékház előtt tüntettek saját elnökségük ellen a feloszlatásuk miatt. Tüttő Kata, az elnökség jelenlegi tagja pedig a Pest megyei szervezetben lévő szocialistákat a párt mételyének nevezte közösségi bejegyzésében.

Lendvai Ildikó egykori pártelnök, aki Cegléden vett részt az alakuló ülésen, a helyi szocialisták elmondása szerint azt állította, nem értett egyet az elnökségnek a szervezet feloszlatásáról szóló határozatával – a taggyűlésen úgy fogalmazott, „az elnökség döntése nagyon nem hiányzott az MSZP-nek.”

Kerepesen meg sem alakult az alapszervezet, mivel a taggyűlésen olyan személyek jelentek meg, akik nem szerepeltek a pártközpont – hibás és elavult – tagsági listáján. Emiatt az ide küldött „pártellenőr” – Ujhelyi István EP-képviselő –, nem engedte megalakulni a helyi szervezetet. A taggyűlésen résztvevő, a pártba az idei nyár folyamán belépett új tagok emiatt panasszal fordultak Hiller István választmányi elnökhöz, aki azt ígérte nekik, hogy orvosolni fogják az adminisztratív nyilvántartási problémát.

Tápióságon viszont éppen ellenkezőleg: egy olyan személyt választottak meg helyi elnöknek, aki szintén nem szerepelt a tagok listáján, ám nem is volt korábban soha a párt tagja. Viszont Tóth Bertalan támogatójaként lépett fel, valaki mégis csak odahívta, a kirendelt Tolna megyei pártkomisszár pedig meggyőzte a helyi tagságot arról, hogy válasszák meg elnöknek – mondta informátorunk, aki szerint ez így minden hatályos törvénnyel, sőt az MSZP alapszabályával is ellentétes.

Azt is megtudtuk, hogy a Pest megyei szervezet korábbi elnökét, Fekete Zoltánt is kizárták a pártból, bár informátorunk szerint ez még nincs lejátszva, mivel Fekete bíróság előtt támadja meg az MSZP Országos Egyeztető és Etikai Bizottságának határozatát. Fekete „bűne” az volt, hogy egy korábbi pártbeli megbeszélésről – amelyre Tóth Bertalan elnök hívta meg „békekötési tárgyalásra” –, önvédelemből hangfelvételt készített a mobiltelefonján. Így később, amikor a pártelnök Feketével szembeni fegyelmi eljárásban azt állította, hogy a Pest megyei elnök őt hárommillió forint követelésével megzsarolta, s ezt három tanúval is megpróbálta bizonyítani. Fekete ekkor jelezte, hogy ő rögzítette a megbeszélést, s a hangfelvétel lejátszását kérte a fegyelmi bizottságtól. Ám erre nem voltak hajlandók, a tanúk viszont visszavonták a vallomásukat. Jobb híján a hangfelvételt majd megismerjük a bíróságon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom