Belföld

Orbán Viktor: Újabb adókönnyítésekről döntött a kormány

A koronavírussal kapcsolatos kormányzati intézkedésekről és azok hatásairól beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a szerdán este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Orbán Viktor: Újabb adókönnyítésekről döntött a kormány
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Hír TV Magyarország élőben című műsorában 2020. október 7-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök a beszélgetés elején elmondta, a kormány több tucat döntést hozott. A járványhelyzetre vonatkozó passzusok kapcsán megjegyezte, hogy azok meghozatalát az operatív törzs jelentése és javaslatai előzik meg. 

Kiemelte, a kórházi ágyak biztosítása most a kulcskérdés.

200 ezer fertőzött esetén 16 ezer kórházi ágy kell, míg 400 ezer esetén 32 ezer. A fő kérdés, hogy kell-e halasztani műtéteket, vagy új kórházakat bevonni – fűzte hozzá a kormányfő.

Objektum doboz

Beszélt arról is, hogy a jelenlegi helyzet nem indokolja azt, hogy új kórházakat vonjanak be a járványügyi ellátásba, így nem kell műtéteket sem halasztani. Az ápolók és orvosok vezényléséről elhangzott, hogy e téren vannak még tartalékaink.

A következő három hétben nem várható olyan nagyarányú változás, amely az ütemezett műtétek elhalasztását igényelné – közölte a miniszterelnök.

Vannak első lépcsős kórházak, most ott folyik a vírussal fertőzött emberek kezelése. Ezt követően jöhet a második és harmadik lépcső. Szólt arról is, hogy gyakran van olyan, hogy vezényelni kell személyzetet, ez a legkényelmetlenebb dolog. Jelenleg van még vezénylési tartalék – tette hozzá a kormányfő.

Objektum doboz


A kormányfő elmondta, hogy nem lesznek a mindennapokat érintő szigorítások, majd megjegyezte, hogy a kormány azt gondolja, hogy a Nemzeti Konzultációban a lakosság kifejezte ebbéli szándékát, amely úgy hangzott, hogy az országnak működnie kell.

Orbán Viktor felidézte, hogy tavasszal sikerült jól védekeznünk, tapasztalatokat szereznünk, és ez bizalmat adott mind a kormány, mind a lakosság, mind pedig reményeink szerint a kórházban dolgozóknak is arra, hogyha ismét összefogunk, akkor sikerülni fog úgy védekezni, hogy közben az ország is működőképes maradjon.

Objektum doboz

Visszatér az 5 százalékos áfa az újépítésű lakásokra

A kormányfő kitért arra, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs is több javaslatot fogalmazott meg a kormánynak, amelyről ugyancsak döntöttek ma. Ezek között szerepeltek adókönnyítések, gazdaságélénkítő lépések.

Ezen kívül Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egy új otthonteremtési program pilléreit terjesztette elő, ebből az 5 százalékos áfát el is fogadták, így 2022. december 31-ig ismét 5 százalékos lesz a lakásépítések áfája – hangzott el.

Objektum doboz


Korszakos jelentőségű béremelés az orvosoknak

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az orvosokra óriási teher hárul, ezért most kellett lépni a béremelés ügyében. A kormányfő elmondta, hogy a most bejelentett orvosi béremelések esetében megvan a nagy esélye, hogy jelentősen csökken az elvándorlás.

A bérek önmagukban nem meghatározóak, így az infrastruktúra és a kórházi légkör esetében is változás kell, és akkor biztosan sokan itthon fognak maradni – tette hozzá a miniszterelnök.

Kiemelte, a béremelésre fordítandó 200 milliárdos költségvetési fedezet megvan.

A miniszterelnök felhívta rá a figyelmet, hogy a vezénylés most élet-halál kérdés, mert járvány van. A vezénylés nem lehet napi gyakorlat. Csak akkor kell vezényelni, ha baj van. Együtt csináltuk az orvosi kamarával, és együtt kell ezt megcsinálnunk. Nincs minden kérdés lezárva – tette hozzá.


„Brüsszelből a magyar baloldalt hatalomra akarják segíteni”

CEU ügyében született ítélet kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy nem kérdés, hogy az Európai Bíróság döntését végre fogják hajtani, habár néhány tisztázó kérdésre még választ kell kapniuk, így folytatódni fog a párbeszéd.

Soros György próbaperes felvetésére pedig úgy reagált, hogy állnak elébe, és a spekulánstól egyáltalán nem meglepő, hogy megtámadja külföldön a saját országát.

A Magyarország elleni európai uniós támadásokról pedig kijelentette, hogy nem az a fontos, hogy mit mondanak, hanem az, hogy miért mondják. A céljuk az, hogy Brüsszelből a magyar baloldalt hatalomra segítsék – mutatott rá Orbán Viktor.

Ez egyfajta internacionalista akció, és hasonlatos a korábbi szovjet akciókhoz, amelyek a baloldalt segítették – emelte ki a miniszterelnök.

A magyar ellenzék be van darálva, és be van töltve a szélsőjobboldaltól a kommunistákig, ezért hívom őket Soros-kolbásznak – tette hozzá Orbán Viktor.

Vera Jourová európai bizottsági alelnök Magyarországot és a magyar embereket érintő kritikus szavairól a miniszterelnök azt mondta: „ez az asszonyság onnan Csehországból úgy látja a magyarokat, mint (...) tökfilkók, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy saját döntéseket hozzanak”. Ez olyan sértés, hogy ilyenkor azt kell mondani: álljon meg a menet, ez már nem politika, ez mélyebbre megy, ezt inkább hagyjuk abba - fűzte hozzá.

A kormányfő Vera Jourovát „Soros György emberének” nevezte az Európai Bizottságban, úgy fogalmazva, hogy az ő „tenyeréből eszik”. Vera Jourová nem Csehországot, nem a cseheket, nem az európaiakat, sőt nem is az Európai Bizottságot képviseli, hanem Soros Györgyöt - jelentette ki.

„Jó program nélkül nem lehet uniós pénzhez jutni”

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az önkormányzatoknak eddig is volt lehetőségük, hogy közvetlenül szerezzenek pénzt Brüsszeltől, de ebben nem jeleskedtek.

Kiemelte, hogy ezzel szemben a magyar kormány lényegesen jobban tud érdeket képviselni. Azonban jó program nélkül semmilyen forrást nem lehet kapni – tette hozzá.

Egyébként Magyarországról több pénz megy ki, mint amennyi bejön. Ráadásul a Next Generation alapból érkező pénz egy hitel, és amelyik ország nem tud fizetni, akkor mi fogunk fizetni – ismertette a kormányfő.

Orbán Viktor szerint az uniós hitel esetében egyelőre kérdéses, hogy mennyire éri meg Magyarországnak.

Azért mondtuk erre igent, mert vannak déli tagországok, akik az összeomlás szélén állnak, és az minket is alaposan érintene – tette hozzá. Ez egyébként nem egy égből hulló manna, ez egy hitel, amit vissza kell fizetni - mondta a kormányfő.

Kapcsolódó írásaink