Belföld

Bíró László nem munkahelyeket teremtene, hanem tönkretenné azokat

Vasárnap lesz a szerencsi időközi választás, amelyen a baloldal Bíró László személyében egy olyan jelöltet támogat, aki korábban kisemmizte és lelövéssel fenyegette meg munkavállalóit, majd az 50 millió forintos állami támogatással kitömött cégét strómanokon keresztül állította földbe.

Bíró László nem munkahelyeket teremtene, hanem tönkretenné azokat
Bíró László a munkahelyek megvédése mellett kampányol, holott korábban kisemmizte és fenyegette munkavállalóit
Fotó: Facebook

Bíró László korábban többször is azzal kampányolt, hogy ő magasabb munkabért és jobb munkakörülményeket biztosítana az embereknek. A Jobbik elnöke, Jakab Péter által csak a szabadság szimbólumának nevezett politikus ígérgetései teljesen álságosak, ugyanis korábban többször is előfordult, hogy nem fizette ki munkavállalóit, és amikor ők szóvá tették azt, lelövéssel fenyegette meg őket.

Bíró László 2014 és 2016 között vezette Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezetet, amely egy azóta már megszűnt varrodát üzemeltetett. A varroda több dolgozója is arról számolt be, hogy a politikus nem igazán szeretett fizetni, és rettegésben tartotta őket.

„Ha valaki ellenem beszél az vigyázzon, mert vadászember vagyok és ha ilyet hallok, akkor hozom a puskámat és az akkor menekülhet!”

– ezekkel a szavakkal félemlítette meg az egykori munkavállalókat Bíró László, amikor a fizetésük után érdeklődtek.

Bíró László annak ellenére nem volt hajlandó sokszor fizetni, hogy több mint 50 millió forintos állami támogatást kapott a szövetkezet, pont a munkahelyek megvédése érdekében. Azonban helyett, hogy kifizette volna dolgozóit, inkább strómanoknak játszotta át a cégét, a Hegyalja Mix Szociális Szövetkezetet, hogy bedöntsék azt.

A hírek szerint a strómanok - akiket Bíró szakértőknek nevezett - egy lakhatásra alkalmatlan romos házba vannak bejelentve, és a feladatuk csak az volt, hogy „elvigyék a balhét” Bíró László helyett.

Végül 2016 decemberében a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága hivatalból indított törvényességi felügyeleti eljárásban a céget eltiltotta a további működéstől, egyben megszűntnek nyilvánította, és elrendelte a társaság ellen a kényszertörlési eljárás megindítását. 2017 júliusában végrehajtást kezdeményezett a Hegyalja-Mix ellen az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. Ezután pedig egyes korábbi alkalmazottak futhattak az elmaradt bérük után.

Bíró Lászlónak volt olyan munkavállalója, akit a bérgarancia alapból fizettek évekkel később, de állítólag van olyan, aki még most sem kapta meg elmaradt fizetéseit.

A Fidesz-KDNP szerint Bíró László nem munkahelyeket teremtene, hanem tönkretenné azokat, nem bértámogatást adna, hanem visszatartaná a béreket, ahogy ezt tette az általa vezetett szociális szövetkezetnél.

Kapcsolódó írásaink