Belföld

Függetlenségnek nyoma sincs Baranyi lapjában

Az SZFE-üggyel nyit az új kerületi magazin, pedig az intézmény nem is Ferencvárosban van

Ferencváros közpénzből fenntartott hírmondójából hiányoznak az igazi helyi ügyek, inkább a színművészeti egyetemmel foglalkozik. Országos lapot készítettek, kizárólag baloldali olvasók számára.

Függetlenségnek nyoma sincs Baranyi lapjában
Balos laboratórium. A polgármester megnövelte a helyi média forrásait
Fotó: MH/Katona László

„Megérkezett az első, már az új főszerkesz­tő, Vágvölgyi B. András által fémjelzett kerületi lapszám. Nagyon büszke vagyok, hogy Ferencvárosban újra van szabad sajtó!” – adta hírül Baranyi Krisztina tegnap, Facebook-oldalán.

Beszámoltunk arról, hogy „a ferencvárosi szabad média vezetője” pályázaton a baloldali zsűri Vágvölgyi B. Andrást, a Magyar Narancs alapítóját, egykori főszerkesztőjét, Baranyi régi ismerősét hirdette ki győztesnek. Vágvölgyi már júniusban megkapta kinevezését a polgármestertől, ám a szerződés azóta sem hozzáférhető, a költségvetést azonban úgy módosították, hogy húszmillióval nőnek az önkormányzat kommunikációs kiadásai. Az új főszerkesztő kinevezése után közölte, hogy az eddiginél jóval nagyobb létszámú stábbal akar dolgozni, és elképzeléseinek csupán a szerinte szűkös költségvetés szab határt. Beszélt arról is, a bemutatkozó lapszám nagy bumm lesz. Ferencváros most egy politikai laboratórium, amely megmutatja, milyen lesz az a Magyarország, amelyben már nem a Fidesz lesz a meghatározó erő – mondta Vágvölgyi.

Ebben a „politikai laboratóriumban” tehát most elkészült a „független” magazin prototípusa, címlapján a Színház- és Filmművészeti Egyetem elleni tiltakozásra utalva összeszalagozott Trafó látható, a tartalomnak pedig szintén jelentős részét teszi ki az SZFE-ügy. Ír róla főszerkesztői bemutatkozásában Vágvölgyi, azzal indokolva, hogy ez most hazánk legfontosabb eseménye, kitér rá – és a „zsarnokságra” – Mundruczó Kornél rendező a vele készített interjúban – itt van némi kapcsolódás, hiszen Mundruczó Proton Színházának otthona a IX. kerületi Trafó –, továbbá „Küzdelem a filmművészetiért”, „a fideszes színházguru elfoglalta az egyetemet is” címekkel kétoldalas cikkben gúnyolják Vidnyánszky Attilát, egy Hócipőbe illő fotót mellékelve róla. Tudatják: a cikket az Átlátszó készítette, majd felszólítanak a Soroshoz sok szállal kötődő portál támogatására, még a bankszámlaszámot is megadják. Egy közpénzből fenntartott kerületi lapban.

Helyi ügyekről vajmi kevés szó esik, a belső-ferencvárosi forgalmi káoszt például elintézik egy olyan írásban, amelynek jelentős része arról szól, hogy a szerző inkább gasztronómiai témákban szerette volna megcsillogtatni a tehetségét, ám sajnos a lokálpatrióta tárgykört osztották rá, és most éppen a forgalmi változásokat, ezután arra jutott, hogy le kellene zárni az egész Bakáts teret, „oszt jónapot” (sic!).

Amiről például nem szól a „szabad sajtó”, az a Ráday utcai vendéglátósok petíciója, amelyben a bérleti díjak elengedését kérik, mivel csendes haláltusájukat vívják, hiszen forgalmuk a korábbi húsz százaléka alá esett, Baranyi pedig nem hallja meg segélykiáltásaikat. Nem olvashatnak a ferencvárosiak arról sem, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság kétmillió forintra büntette és új eljárás kiírására kötelezte a Baranyi bizalmi embere, Pataki Márton által vezetett önkormányzati vagyonkezelőt, mert súlyosan jogsértőnek találták a parkolási szoftverre kiírt közbeszerzést. Információink szerint egyébként hason­ló döntés születhet a parkolóautomaták beszerzésével kapcsolatban is.

Kapcsolódó írásaink