Belföld

Odaszólt a ferencvárosi baloldalnak Karácsony

Baranyi gyepszőnyeget telepítene a Bakáts térre, és hiányzik az átfogó közlekedési koncepció is

Baranyi Krisztina nem hagyja annyiban, hogy leszavazták, segítségül hívta a párbeszédes főpolgármestert, hogy tegyen rendet a ferencvárosi képviselő-testület baloldali többségében.

Odaszólt a ferencvárosi baloldalnak Karácsony
Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely. Felrúgják a fejlesztési terveket, mert azokat még Tarlós és a helyi Fidesz készíttette
Fotó: Baranyi Krisztina Facebook-old

Amint arról beszámoltunk, szürreálisra sikeredett a ferencvárosi képviselő-testület múlt csütörtöki ülése. Miután az elvileg a polgármestert támogató balliberális képviselők Baranyi Krisztina több előterjesztését nem szavazták meg, illetve amikor Baranyi pikírt megjegyzéseket tett rájuk, figyelmeztették a megfelelő hangnemre, továbbá azt is megakadályozták, hogy berekessze az ülést, Baranyi még lenácizott egy jobbikos képviselőt, majd szünetet rendelt el és távozott. Másnap a Facebookon vádolta meg a momentumos, MSZP-s és DK-s képviselőket az együttműködés felrúgásával, amire – különböző közösségi fórumokon – mindannyian kifejtették, hogy az adott előterjesztések súlyos hiányosságai, az előkészítetlenségük miatt szavaztak nemmel.

Ilyen ügy a Bakáts téri fejlesztés is. A fővárosi közgyűlés még 2017 áprilisában szavazott a 2016-os TÉR_KÖZ pályázatokról, ekkor nyert el Ferencváros kétszázötvenmillió forintot – az Index akkori összegzése szerint autólerakat helyett gyalogos- és bringabarát kialakításra –, s a Bakáts-projekthez a kerület még félmilliárdot tenne hozzá az eredeti tervek szerint. Csakhogy Baranyi most előállt azzal, hogy a Tarlós István és a helyi Fidesz megállapodása szerinti, térkővel és szökőkúttal ellátott dísztér helyett barátságos, zöld, növényekkel és gyepszőnyeggel borított teret kell kialakítani. Mit sem törődik azzal, hogy a gyepszőnyeg nem a főtér funkcióhoz illik, inkább egy parkhoz, az viszont van a közelben.

A testület elé terjesztett anyagban ráadásul nem esett szó a forgalmi rend felülvizsgálatáról, márpedig a Belső-Ferencvárosban, a Bakáts tér környékén közlekedési káosz alakult ki Baranyi lezárásos „próbaüzemének” eredményeképpen. A polgármester szerint a zöldítést az egész lakosság támogatja, és egy online felmérésre hivatkozik, ám Ferencváros hivatalos közösségi oldalán a témában rengeteg dühös komment érkezett. Sokan arra is rámutattak, hogy a kérdőív manipulatív módon volt összeállítva, a valós problémákra nem is lehetett reflektálni.

Baranyi nem adja fel, miután gyakorlatilag az egész testület ellene fordult a szakmai érvek mentén, segítségül hívta a főpolgármestert: tegnap Facebook-oldalán megosztott egy videót, amelyben Karácsony Gergellyel együtt áll ki a „zöldebb Bakáts tér mellett”. A képviselő-testület káros döntéséről beszél, és leszögezi: „én ezt nem hagyhatom ennyiben”. Karácsony pedig azt mondja: „Nagyon örülnénk annak, ha a ferencvárosi képviselő-testület hozna egy új döntést, és ennek megfelelően a főváros is tudná támogatni, hogy zöldebb legyen a Bakáts tér, zöldebb legyen a Ferencváros, zöldebb legyen Budapest.” Vagyis Karácsony – a Párbeszéd hétvégén újraválasztott társelnöke, aki ígéreteivel szemben immár a baloldali közös miniszterelnök-jelöltségtől sem zárkózik el – egyszerűen odaszólt a ferencvárosi baloldalnak.

A következő szavazáskor kiderül, hogy végrehajtják-e Karácsony utasítását.

Kapcsolódó írásaink

Baranyi és a babazászló

ĀGúnyos kioktatás, hazugságok, megdöbbentő tájékozatlanság, a demokratikus működés semmibevétele – a ferencvárosi polgármester kezd vállalhatatlanná válni támogatóinak