Belföld

„Ferencváros belefullad a szemétbe”

Ápolatlanság, gaz, mocsok az utcákon, és drámaian romlik a közbiztonság helyzete is – írta a helyi Fidelitas

Tiszta utcákat és tiszta közéletet ígért Baranyi: a köztisztaságra egyre több a panasz, a közéletet pedig az elszabadult hajóágyúként ténykedő polgármester jellemzi.

„Ferencváros belefullad a szemétbe”
Fotó: MH/Purger Tamás

Baranyi Krisztina tavalyi kampányígéreteinek első helyén egy takarítógép vásárlása szerepelt – „Tiszta utcák, tiszta közélet” szlogennel. Azonban igencsak sokáig kellett várniuk a IX. kerület lakóinak arra, hogy találkozhassanak az új szerkezettel, amelyet a polgármester egy videóban mutatott be, júliusban, azzal, hogy munkásokat keres a működtetésére. A gép végül szeptembertől állt üzembe. Persze nem várható csoda egyetlen takarítógéptől, a helyi Fidelitas pedig a minap közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Ferencváros belefullad a szemétbe”, az utcákon általánossá vált az ápolatlanság, a gaz és a mocsok – posztjukhoz fotókat is feltöltöttek. Hozzátették, nemcsak a köztisztaság, hanem a közbiztonság is drámaian leromlott a kerületben, amióta a baloldal átvette a vezetést. A köztisztasági helyzet romlása akár az önkormányzati hajléktalanfoglalkoztató cég vezetőváltásával is kapcsolatban lehet. Emlékezetes: Baranyinak szívügye volt, hogy amint lehet, eltávolítsa a Feszofe Kft. igazgatóját, mit sem törődött azzal, milyen kaotikus – és jogszerűtlen – helyzetet idéz elő, milyen zavarokat okoz esetleg a cég működésében.

A takarítógép mellett Baranyi hangsúlyos ígérete az volt, hogy „megszabadul” mindenkitől, aki az önkormányzatnál „lojális a Fideszhez”, mivel „darabszámra” tudja, kik azok. A képviselő-testület júliusi ülésén kezdeményezte Sebők Endre azonnali hatályú felmentését, mivel az ügyvezető igazgatónak „már most börtönben a helye”. A polgármester a Feszofe átvilágításának eredményei­re hivatkozva „súlyos szabálytalanságokat” emlegetett. Feljelentést azonban azóta sem tett – mint ahogy a többi állítólagos „közpénzlopás” ügyé­ben sem –, ennek indokaként a legutóbbi testületi ülésen arról beszélt, nem hisz a fideszes igazságszolgáltatásban. A valódi indok azonban egyszerű: Baranyiék nem találtak semmi olyasmit, ami a feljelentést megalapozná.

Az átvilágítás egyébként koncepciózus volt, kimaradt például, hogy több mint ötszázmillió forintos vagyongyarapodás történt a vizsgált időszakban, és a Feszofe programja országos mintaprogrammá vált. A dokumentumban számviteli tévedések voltak és rengeteg feltételezés. Ennek ellenére a baloldali többség megszavazta az igazgató felmentését, csakhogy nem gondoskodtak aláírási joggal rendelkező új ügyvezetőről, ezért a vállalat dolgozói fizetés nélkül maradhattak volna. A polgármester úgy oldotta meg a helyzetet, hogy a kerületi vagyonkezelő kölcsön formájában elutalta a béreket – csakhogy a munkavállalói névsor kiadása törvénysértő volt. Egyébként azóta a belső ellenőrrel átvizsgáltatták a Feszofe 2019. évi mérlegét, amit az megfelelőnek talált, s a képviselő-testület már el is fogadta, mint ahogy elfogadta a Sebők által írttal szinte mindenben megegyező, 2020-as üzleti tervet is...

Az új igazgató személyére határozott elképzelése volt Baranyinak, de a legutóbbi testületi ülésen nem úgy működött a balliberális szavazó- gépezet, ahogy a polgármester várta, így végül nem az ő favoritja lett a befutó, hanem a szocialisták jelöltje, aki majd október 1-jétől kezdi meg munkáját a Feszofe élén.

Kapcsolódó írásaink