Belföld

„Szent István nem stratégiai okból választotta a kereszténységet”

Szent István király nem stratégiai okból választotta a kereszténységet, hanem mert "hitből élő ember volt" - mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön.

„Szent István nem stratégiai okból választotta a kereszténységet”
Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Veres András szerint a mai kor embere hajlamos Istvánt nagy stratégának látni, aki tudta, hogy a keresztény Európa népei között a magyarság csak a kereszténység felvételével tud érvényesülni. Ez azonban „álnok állítás”, hiszen Szent István nemcsak fiához írt intelmeiben, hanem számos tettével is bizonyította hitét.

Hangsúlyozta: Szent István alakjában nem elválasztható egymástól a szent és az államalapító. Népének nemcsak királya, hanem prófétája is akart lenni, ezért alapított templomokat és szerzetesközösségeket, ezért igyekezett hitének megfelelően élni. Ugyanakkor felmérte azt is, hogy a keresztény hit biztos alapja lehet nemcsak az ember személyes életének, hanem a közösségeknek, a nemzetnek is - tette hozzá az MKPK elnöke.

Veres András kitért arra is: a politikai hatalmat sokszor zavarta, hogy a Szent István-i örökségnek vannak követői, akik elkötelezetten a keresztény értékrend szerint akarnak élni. „Ez szembe megy azokkal a neoliberális véleményekkel is, amelyek a keresztény értékrendet, a hazafiságot próbálják háttérbe szorítani” - mondta.

Szent István ünnepe „hazánkat, nemzeti öntudatunkat meghatározó erő”, ezért „nagyon fájdalmas, hogy vannak ma is olyan politikusok, akik politikai befolyásukat nem a nemzet érdekében, hanem annak ellenében próbálják érvényesíteni”. „Aki nem érzi, hogy a hazájáért kell küzdenie, az egészen biztosan Szent Istvánt és örökségét, a keresztény hitet próbálja háttérbe szorítani, ha lehet, eltiporni” - fogalmazott Veres András.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Hazánk újra és újra utat tör magának

ĀA szabadságért minden percben meg kell küzdeni - Magyarország biztos otthon, mely visszavár mindenkit, ki része akar lenni a nagy elődeinket idéző országépítésnek - A magyarok nem engedhetik meg maguknak a gyengeség luxusát - A TELJES BESZÉD + VIDEÓ

Áder János: A haza minden előtt

ĀA nép örök és öröknek kívánjuk e nép hazáját - idézte Kossuthot a köztársasági elnök, aki kiemelte, gyarapítanunk, építenünk, szolgálnunk kell az örök Magyarországot