Belföld

Árad a gyűlölet a baloldalról

Mécs János: Istenkém, hogy rühellem a vidékieket - Gulyás Balázs: Tanulatlan, vidéki, idős emberek képezik a Fidesz táborát - Kertész Ákos: A magyar genetikusan alattvaló

A közbeszéd eldurvulásáért a Fidesz a felelős – hallgatjuk már évek óta a baloldalról. A teljesség igénye nélkül csokorba szedtük a legbotrányosabb ellenzéki megnyilvánulásokat.

Árad a gyűlölet a baloldalról
Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, Kunhalmi Ágnes
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Küldd el a fenébe az összes helikopterező, kurvázó, kábítószerező senkiházit” – ordította utolsó kampányrendezvényén a valódi demokrata szerepében tetszelgő Karácsony Gergely. „Hogy lehetséges az, hogy miközben a Fidesz támogatottsága folyamatosan emelkedik, az MSZP-é egyfolytában csökken?” – kérdezték az ATV műsorában Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselőt, amire az MSZP-s politikus úgy felelt: „Ha már szókimondó vagyok: sok a patkány Magyarországon.” A momentumos Nagy Blanka pedig így engedte ki a gőzt egy ellenzéki tüntetésen: „Egy undorító, alattomos, ocsmány és fertőző járvány járja az országot. Ez nem a pestis, nem az ebola, nem a kergemarhakór, pedig kicsit hasonlít rá. Ezt a járványt úgy becézzük, hogy Fidesz.” Majd nyomdafestéket nem tűrő szavakkal gyalázta Áder János államfőt, azt üvöltve, lépjen egyet hátra, és „b…za arcon magát ez a bajszos s…r”.

Bangóné Borbély Ildikó a fideszesekről: Sok a patkány Magyarországon
Bangóné Borbély Ildikó a fideszesekről: Sok a patkány Magyarországon

Közkeletű baloldali lózung, hogy a közbeszéd eldurvulásáért a Fidesz, s az Orbán Viktor által vezetett kormányok a felelősek. Az idézett esetek is azt mutatják azonban, hogy a gyűlöletbeszéd sokkal inkább a baloldalon üti fel a fejét. Ez azért is érdekes, mert az ellenzéki pártok, így a DK, a Liberálisok, az LMP, az MSZP, illetve a Momentum képviselői egy évvel ezelőtt aláírtak egy olyan nyilatkozatot, melyben vállalták azt is, hogy a megfelelő fórumokon jelentik a szélsőséges megnyilvánulásokat, és elvárják az államtól, hogy biztosítson feltétel nélküli jog- és törvény előtti egyenlőséget. Ezen a téren is érvényes a részükről a kettős mérce alkalmazása. A kormányellenes közszereplők és politikusok gyűlölködő, fenyegető, illetve becsmérlő kirohanásaik miatt egyszer sem kaptak megrovást pártjuktól, szellemi holdudvaruktól. Zéró elhatárolódás, zéró következmény – egy-két bocsánatkéréstől eltekintve. Érdemes megjegyezni, a Simicska Lajos elhíresült trágár sértegetése nyomán zászlóra tűzött O1G-jelszót valamennyi baloldali párt magáénak vallja, ahogy azt a 2018. végi parlamenti és utcai botrányos ak­ciók óta megtapasztalhattuk.

László Imre az 1938-as Hitlerről: Az a munkája, amit addig kifejtett, gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta
László Imre az 1938-as Hitlerről: Az a munkája, amit addig kifejtett, gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta

Folytatva a sort, óriási felháborodást váltott ki, persze csak a konzervatív oldalon, hogy Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök, miután kiderült, hogy a Kossuth-díjas rendező, Vidnyánszky Attila lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, azt írta közösségi oldalára: ha hatalomra kerül, minden értelemben földönfutóvá teszi a rendezőt. A DK-elnöknek természetesen nem ez az első, és vélhetően nem is az utolsó kirohanása, 2006-os őszödi beszéde óta tartja magát a „színvonalhoz”.

Gyurcsány párttársa, Újbuda polgármestere egy júniusi képviselő-testületi ülésen azt mondta, hogy a harmadik birodalom diktátorát, Adolf Hitlert 1938-ban megérdemelten választották az év emberének. László Imre úgy fogalmazott, a Führernek „az a munkája, amit addig kifejtett, gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után”. A DK-s politikus elnézést kért botrányos okfejtése után, ám a Gyurcsány-párt és szövetségesei nem határolódtak el tőle. Nem ment ez másképp a Momentum esetében sem. Fekete-Győr András pártelnök közösségi oldalán nevezte „csicskának” és gyáva embereknek a koronavírus-járvánnyal küzdő kórházak professzorait, orvosait. És ehhez a szinthez „nőtt fel” Gulyás Balázs Jobbik-közeli filmesztéta, megmondóember, aki szerint „tanulatlan, vidéki, idős emberek képezik a Fidesz táborát”. Majd a minap folytatta a sort Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, aki arról beszélt, csak a legszegényebb, legtanulatlanabb emberek szavaznak a Fideszre, a többiek pedig jellemzően kimennek külföldre. Volt mire alapoz­niuk: Bruck Gábor egykori SZDSZ-es tanácsadó idén áprilisban értekezett arról a Népszavában a kormánypárt támogatóira utalva, hogy a „nagy és tanulatlan szavazótábort a lelke mélyén csak az izgatja, ami közvetlenül érinti a személyes vagy a család biztonságát. Így vagyunk huzalozva”. Szerinte „2014 óta Orbán csak a krokodilagynak beszél”.

Ha visszatekintünk még korábbra, összeállításunkban előkelő helyre kerülhet a DK-s Niedermüller Péter botránykeltő megjegyzése is, mely így hangzott: „hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem-magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen, ezek a fehér, keresztény, heretoszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés.”

Niedermüller Péter: Rémisztő képződmények a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak és nők
Niedermüller Péter: Rémisztő képződmények a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak és nők

Ugyancsak érdemes visszaidézni a Momentum-alapító Kádár Barnabás okfejtéseit is. Ő az a politikus, aki például degradáló módon azt írta a sofőrökről, hogy „nem lesz a taxisofőrből se mestségesintelligencia-kutató, se kórházi ápoló”. Egy korábbi bejegyzésében arról értekezett, hogy azért kell megvonni a választójogot az idősebb állampolgároktól, mert rossz helyre adják le a voksaikat. Azt megelőzően pedig közölte: míg a most születendő gyermekek a jövőben a társadalomnak felesleges költséget fognak jelenteni, addig az illegális bevándorlókra szükség van, mert harminc év múlva ők fogják megtermelni a nyugdíjat.

Ha már a Momentumnál tartunk: egyik politikusuk, Mécs János még 2013-ban írt arról, mennyire utálja a vidékieket. Konkrétan ezt írta le: „Istenkém, hogy rühellem a vidékieket, pedig nem kellene szegényeket, mert liberális vagyok meg minden, szóval melegek, cigányok, hajléktalanok, meg egyébként mindenki okés, na de a vidékieket nem tudom megszokni.”

Szarvas Koppány Bendegúz
Szarvas Koppány Bendegúz a kormányról: Megdolgoznak a fiúk a lámpavasért
Fotó: MH

A közelmúltbeli, pártpolitikai megszólalók mellett érdemes kitérni egyes, a közvélemény formálásában aktív szerepet vállaló baloldali szimpatizánsokra is. A DK-közeli Hommonay Gergely például legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy azt állította: ürülékkel olcsóbb lett volna leönteni Horthy Miklós szobrát. Tavaly nyáron pedig úgy fogalmazott, „közeledik augusztus 20., amikor a pesti belvárosban szoknyás férfiak szar számokat énekelve körbehurcolnak egy mumifikált kezet, amiről csak annyit lehet tudni bizonyosan, hogy egy férfié volt, aki ha jobbkezes volt, ezzel maszturbált, és törölte a seggét (lapulevéllel valszeg, mert akkor még nem volt WC-papír). Imádjátok!”.

Dániel Péter Izraelbe szökött baloldali ügyvéd is előszeretettel ekézi a jobboldalt, Twitter-oldalán például írt ilyet is: „Orbán Viktornak a koronavírus a legjobb barátja. Sokáig a migránsok voltak, de ez a járvány beelőzte őket is. Orbán Viktor pedig végre megkapta az esélyt, hogy rendkívüli állapotot hirdessen, kiépítse a totális diktatúrát, és leszá-moljon régi ellenségével, a magyar demokráciával.” Az egykor DK-s, ma már momentumos Szarvas Koppány Bendegúz a járványkezelés kapcsán fogalmazott így a minap: „Nehéz erre szalonképesen reagálni, inkább csak úgy fogalmazok: megdolgoznak a fiúk a lámpavasért.” Pár napja a 444-es, volt indexes Bede Márton pedig nemes egyszerűséggel lefasisztázta Müller Cecília országos tiszti főorvost, csatlakozva a sikeres védekezés egyik kiemelt szereplőjét gyalázó baloldaliak kórusához.

Vágó István: Nehezen viselem a kaftános-pajeszos-kalapos zsidók látványát
Vágó István: Nehezen viselem a kaftános-pajeszos-kalapos zsidók látványát

Az ugyancsak gyurcsányista Vágó István egykori kvízmestert sem kell félteni, ha „karcos” megjegyzésekről van szó. Egy korábbi, lapunk által elsőként ismertetett, nagy botrányt kiváltó Facebook-posztjában például kijelentette, hogy nehezen viseli a kaftános-pajeszos-kalapos zsidók látványát. Bocsánatot nem kért, a baloldali nyilvánosság pedig nem zárta ki magából.

Végezetül pedig a Kanadába kiköltözött írót, Kertész Ákost sem hagyhatjuk ki összeállításunkból. Kertész ugyanis májusban az MSZP-közeli Hírklikknek megerősítette korábbi nyilatkozatát, mely így hangzott: „A magyar genetikusan alattvaló. A magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret-furdalást, mindent másra hárít, mindig másra mutogat, boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni.”

Kapcsolódó írásaink