Belföld

Az idősek és a családok támadása mutatja, mit gondol a Momentum a magyarokról

Nyugdíjasok szavazójogának elvétele, családellenesség, alacsonyabb iskolázottságú választópolgárok és a sofőrök lenézése, sportsikerek megfúrása, nemzetellenesség, bevándorláspártiság és abortuszlobbi – összegezte a Momentum Mozgalom megnyilvánulásait az Origo.

Az idősek és a családok támadása mutatja, mit gondol a Momentum a magyarokról
Fekete-Győr András és Donáth Anna
Fotó: Facebook

Kiemelik, a nyugdíjasok szavazójogát megkérdőjelező pártalapító Kádár Barnabás szélsőséges megnyilvánulásaira a napokban irányult figyelem, amikor megpendítette az idősek választásból történő kizárását. Majd azt tanácsolta: ne menjenek el szavazni.

Kirekesztő megnyilatkozásai tükrében a Momentum a jövőt nem a magyar családokban, és nem a fizikai, kétkezi munkától nem idegenkedő polgárokban látja.

Deák Dániel szerint az elmúlt évek eseményei láttán nyugodtan kijelenthető, hogy a Momentum még az SZDSZ-nél is jóval nemzetellenesebb és gátlástalanabb politikai formáció, olyan dolgokat is megengednek maguknak a momentumos politikusok, amire még az egykori szabaddemokraták sem voltak hajlandóak.

Az elnök és embere. Fekete-Győr András és Kádár Barnabás
Az elnök és embere. Fekete-Győr András és Kádár Barnabás
Fotó: Kádár Barnabás Facebook-oldala

Kádár Barnabás Momentum-alapító már másfél évvel ezelőtt a kormány hétpontos családvédelmi akciótervét támadta, amelynek célja a magyar családok életkörülményeinek javítása. A momentumos politikus Facebook-oldaláról az is kiderül: tanulásra képtelen, lenézni való embereknek tartja a hivatásos sofőröket.

Ugyan a Momentum politikája a fiatal egyetemistákat célozta meg, de az alapító tag azzal nem számol, hogy a kormányzóképességhez a társadalom fele szükséges, amelyet nagyrészt a gyermekes családok tesznek ki.

Kádár gondolatai egyértelműen megmutatják, mit is gondol valójában a Momentum az átlagos, kétkezi munkát végző magyar emberekről.


Még az SZDSZ-nél is gátlástalanabbak

Amikor 2017 márciusában berobbant a politikai életbe a Momentum, akkor sokan azt mondták, hogy létrejött az egykori SZDSZ fiatalított változata – minderről már Deák Dániel beszélt az Origónak.

A XXI. Század Intézet elemzője szerint az elmúlt évek eseményei láttán nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Momentum még az SZDSZ-nél is jóval nemzetellenesebb és gátlástalanabb politikai formáció, olyan dolgokat is megengednek maguknak a momentumos politikusok, amire még az egykori szabaddemokraták sem voltak hajlandóak.

Már a párt indulása is egy nemzeti érdekekkel ellentétes akcióval történt, a francia elnök, Emmanuel Macron liberális pártjával kifejezetten jó kapcsolatot ápoló momentumosok elérték azt, hogy ne Budapest, hanem Párizs rendezhesse a 2024-es olimpiát - tette hozzá.

Nem is titkolják magyarellenességüket, Fekete-Győr András februári évértékelő beszédében azt hangsúlyozta, hogy szerinte a nemzetállamban gondolkodó értékeknek és elképzeléseknek nincs jövőjük, csak és kizárólag a brüsszeli érdekekkel együttműködve lehet jól kormányozni Európában - hangsúlyozta Deák Dániel.

A szakember szerint mindezek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy miközben a magyar miniszterelnök a hazánk számára legelőnyösebb alkuért harcolt a hétvégi uniós csúcson Brüsszelben, ők az ezt megakadályozni igyekvő liberális holland miniszterelnököt méltatták.


Mindenkit lenéznek, aki nem illik bele az általuk favorizált képbe

Ez a liberális gőg jelenik meg a Momentum belpolitikájában is, mindenkit lenéznek, aki kiszolgáltatott vagy nem illik bele az általuk favorizált liberális kánonba, mert például idős, jobboldali vagy vidéki. A momentumos liberális úrifiúk nem tudják elviselni, hogy sokan vannak, akik nem támogatják az ő globalista elképzeléseiket, vagy egyszerűen nem értenek egyet például a bevándorláspárti nyugati politikusok törekvéseivel - tette hozzá.

Kádár Barnabás kijelentései világosan megmutatják, hogy mit is gondol a magyarokról és a magyar társadalomról a Momentum.

Ezzel a politikával egyértelműen a nemzeti tudat rombolása és egy olyan brüsszelita szatellitpárt kormányra juttatása a céljuk, amelyik akár koalíciós partnerként át tudja verni a nyugati liberális politikusok elvárásait. Ebben kiváló partnernek bizonyul számukra a gyurcsányista Demokratikus Koalíció, amely szintén hasonló politikát folytat, és az egykori MSZP-SZDSZ-koalícióhoz hasonlóan hajlandó lenne közösen kormányozni a Momentummal.

Kádár Barnabás
Kádár Barnabás
Fotó: Facebook

Ne legyenek kétségeink, ha egy ilyen formáció lenne most hatalmon, az uniós csúcson a holland miniszterelnök elképzelései valósultak volna meg, a magyar fél bármilyen alkuba belement volna – mondta Deák Dániel.


Eddig tudták leplezni valódi önmagukat

A XXI. Század Intézet elemzője szerint a momentumos politikusok a divatos kampányelemekkel és a fiatalok számára szimpatikus szlogenekkel sokáig leplezni tudták valódi énjüket, céljaikat. Az elmúlt hetek eseményei ugyanakkor akkora botrányt eredményeztek, amivel sokak számára érthetővé vált a momentumos gondolkodásmód.

Kádár Barnabás botrányos kijelentései a jelek szerint nem egyedi eset a pártban, miután nem határolódtak el tőle, vélhetően ez az általános vélekedésük az idősekről, a sofőrökről és azokról a társadalmi csoportokról, amelyekről Kádár Barnabás degradálóan nyilatkozott korábban.

Ez a botrány csupán hab a tortán, a Momentumot az elmúlt években már több hasonló politikai akció is jellemezte
- tette hozzá.


Kritika nélkül teljesítenék a brüsszeli kívánalmakat

Az elemző szerint a baloldal gyökeresen átalakult az elmúlt években, a liberális politikai formációk kerültek az élre. A Momentum mellett a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció lett az ellenzék vezető ereje, mindkét párt kritika nélkül teljesítené kormányra kerülve a brüsszeli törekvéseket.

Nem támogatták a kormány illegális bevándorlást elutasító politikáját, nemzetközi lejáratókampányt indítottak a koronavírus-járvánnyal küzdő magyar kormány ellen, ráadásul politikai számításból a minél nagyobb gazdasági válságnak szurkoltak, és az uniós csúcs alatt azt remélték, hogy a lehető legkevesebb forrást kapja majd hazánk.

Ez a két párt tehát vélhetően az egykori MSZP-SZDSZ-koalícióhoz hasonlóan képes lenne együttműködni egymással, ugyanakkor a Kádár Barnabás botrányához hasonló ügyek rombolhatják egy ilyen koalíció létrejönnének esélyeit, hiszen a DK szavazótáborának egy jelentős része a nyugdíjas korosztályból kerül ki, akikbe most páros lábbal beleszállt a momentumos politikus – mondta az elemző.

Hasonló a helyzet az MSZP esetében is, amelynek szintén idős a szavazótábora, így a Momentum a számukra is kellemetlen lehet.

Ha következmények nélkül marad Kádár kijelentése, és továbbra is a fiatalos rétegpárti jelleget ölti magára a Momentum, akkor azzal nem hoz, hanem visz szavazókat egy esetleges baloldali együttműködéstől.

Ráadásul szintén komoly törést okozott köztük, hogy a Momentum, szemben a DK-val és az MSZP-vel, másként értékelte a mostani uniós csúcsot: míg például Fekete-Győr András szerint győzelmet aratott Orbán Viktor a tárgyalásokon, Dobrev Klára vagy Ujhelyi István kudarcról beszélt - zárta szavait Deák Dániel.


Magyar- és életellenes kijelentések

Donáth Annától, a párt EP-képviselőjétől sorra hangzottak el az Európai Parlamentben Magyarországot támadó, lejárató kijelentések és hazánkra jókora büntetést követelő felszólalások. Donáth a koronavírus-járvány magyarországi kitörésekor azon kesergett, hogy irániak voltak az első koronavírussal fertőzött betegek, mert szerinte ez a miniszterelnöknek jelentett politikai előnyt.

Cseh Katalin és Donáth Anna momentumos EP-képviselők kisebb neurózisokban
Cseh Katalin és Donáth Anna momentumos EP-képviselők kisebb neurózisokban
Fotó: Európai Parlament

A párt másik EP-képviselője, Cseh Katalin – akinek civil foglalkozása szülész – többször abortuszt támogató szervezetek mellé állt. Mi több, egy rádióinterjúban nagyon tetszett neki, hogy a beszélgetőtársa botmixerhez hasonlította azt a pengével ellátott szívóeszközt, amivel az orvosok a terhességmegszakításokat végzik. Cseh nevetve hozzátette: „Ezt még nem hallottam! Majd elterjesztem én is a kis körömben."


Trianon-gyalázás és gyűlölködő lámpavasazás

Magyarkodó, póz- és Trianon-fájó versenynek nevezte Szarvas Koppány Bendegúz a június 4-én trianoni békediktátumra emlékezőket. A józsefvárosi momentumos önkormányzati képviselő azt is megemlítette „ünnepi" Facebook-posztjában: magukat jobboldalinak mondó politikai szereplők azon küzdenek egymással, hogy ki tud hivalkodóbban sajnálkozni az idén 100 éves tragédia fölött.

„Ezért kifejezetten utálom az emléknaposdit, aztán majd lehet, hogy megszeretem, ha nem a pózolásról szól, meg a múlt rózsaszínre színezéséről, hanem a magyar jelenről és jövőről”– írta Szarvas Koppány Bendegúz, aki a fideszesekről tavasszal még azt mondta gyűlölködve: mindent megtesznek a fiúk a lámpavasért.

Kapcsolódó írásaink