Belföld

Karácsony alulmaradt a számokkal szemben

A jövő évi költségvetés súlyos megszorító csomag az önkormányzatok és az általuk képviselt lakosság számára - közölte Karácsony Gergely főpolgármester kedden sajtótájékoztatón, Budapesten. A balliberális politikus azonban úgy tűnik, hogy nem véletlenül járt bölcsész szakokra az egyetemen, a matematika világa távolabb áll tőle:  az általa ismertetett információk nem állják meg helyüket. 

Karácsony alulmaradt a számokkal szemben
Karácsony Gergely balliberális főpolgármester
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A főpolgármester közölte: a járványügyi védekezésre hivatkozva a kormány már elvont forrásokat az önkormányzatoktól, amelyek rengeteg új feladatot ellátva kivették a részüket a védekezésből. Hozzátette, a kormány az önkormányzati ciklus végéig, 2024-ig akarja fenntartani a megszorításokat és ha azok addig érvényben maradnak, akkor "csak az a kérdés (...), hogy melyik évben megy csődbe a fővárosi önkormányzat".

Az igazság azonban az, hogy az önkormányzatok több pénzt kapnak a jövő évi költségvetés szerint, mint idén, 2020-ban: 857 milliárd forint áll a 2021-es költségvetésben az önkormányzatok támogatásánál, ami 16 százalékkal, 118 milliárd forinttal több, mint az idei évben.

Amikor Karácsony az elvont önkormányzati forrásokról beszél látható, hogy a legkevésbé sem akarja kivenni a részét a járvány elleni védekezés költségeiből. Hiába van szükség együttműködésre, a baloldal akadályozni próbálja a Fideszt és csak kritizálni tudják a meghozott intézkedéseket.

Az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulása pedig pont az együttműködésről szól: a gazdagabb önkormányzatok fizetnek a szegényebb településeknek. Minden jel arra mutat, hogy Budapest baloldali vezetése nem kíván részt venni a szegényebb régiók támogatásában, miközben kiemelt fővárosi feladatnak tartják, hogy felújítsák Bajnai Gordon házának utcáját. A szolidarítási hozzájárulást a jobboldali vezetésű városok, mint például Győr vagy Székesfehérvár problémamentesen fizetik, az összeg pedig nem a kormányhoz kerül, ha netán Karácsony emiatt aggódna.

Tényszerűen kijelenthető, hogy valótlan a balliberális városvezetés állítása, hogy a fővárosnak kevesebb pénzből kell gazdálkodnia jövőre.

Ha összevetjük a számokat az idei évi összegekkel, láthatjuk, hogy 10 milliárd forinttal több marad Budapestnél. Az említett szolidaritási hozzájárulással Budapestnek valóban 21 milliárd forinttal többet kell fizetnie a szegényebb önkormányzatok részére, ugyanakkor ezzel párhuzamosan mintegy 25 milliárd forinttal több helyi iparűzési adóbevételre számíthat jövőre, és az állami támogatása is 7 milliárd forinttal emelkedik. Így több mint 10 milliárd forint a fővárosnál marad.

Karácsony Gergelynek tehát úgy tűnik, nem sikerült alaposan átolvasnia a jövő évi költségvetés részleteit, de bizonyára erős képnek ítélte a „szegény városvezető, akit az ág is húz”-imidzset, hogy kijelentse, megszorítások áldozatává vált.

Karácsony Gergely keddi sajtótájékoztatóján
Karácsony Gergely keddi sajtótájékoztatóján
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Különösen pikáns, hogy mindenközben pont Karácsony az, aki nem szán pénzt a fideszes vezetésű önkormányzatok által tervezett, már kivitelezési tervekkel bíró felújításokra. Hiába voltak kész kivitelezési tervek budapesti útfelújításokra, valódi kerékpárút-fejlesztésekre, Karácsony Gergely elkaszálta őket (kivéve persze a fentebb is említett utcát Bajnai házával). A főpolgármester azonban csak azokat a kerületeket bünteti, ahol az őszi voksolásokon győzni tudtak a kormánypártok.

A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv keretében számos beruházást és munkahelyteremtő fejlesztést indít a jövő év során is. A gazdaság várhatóan 5 százalék körül prognosztizált 2021-es növekedésével az önkormányzatok mozgástere is növekezdhet, mert az önkormányzatok iparűzési adóbevétele emelkedni fog. Ezen adóbevétel 2014 óta 60 százalékkal emelkedett.

Emellett az önkormányzati beruházások támogatására külön programokat futtat jövőre is a kormány. A Modern városok program és a Magyar Falu Program mellett a településekhez az uniós programokból is részesülnek. Ezek összértéke megközelíti a 400 milliárd forintot.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom