Belföld

Felújítják Bajnai Gordon házának utcáját

A főpolgármester a volt kormányfő villájához vezető beruházást kiemelt fővárosi feladatnak tartja

Karácsony Gergely egyszemélyi döntésén alapuló útfelújítási terv ellen tiltakozott kedden négy kormánypárti polgármester.

Felújítják Bajnai Gordon házának utcáját
Karácsony Gergely balliberális főpolgármester
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Megírtuk, a nem baloldali vezetésű kerületeket az útfelújítások elhalasztásával igyekszik büntetni Karácsony Gergely főpolgármester. Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere egy keddi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „Karácsony Gergely főpolgármester politikai döntést hozott, amikor lenullázta négy, nem baloldali vezetésű kerület útfelújítási keretét.” Borbély mellett Kovács Péter, a XVI., Horváth Tamás, a XVII. és Bese Ferenc, a XXIII. kerület polgármestere tiltakozott a főpolgármester döntése ellen. Csepel polgármestere közölte: Karácsony a járvány nyomán kieső bevételekre hivatkozva egyszemélyi döntéssel módosította a főváros 2020 és 2023 közötti útfelújítási programját. „Mindennek nyomán már kivitelezés előtt álló, a szükséges engedélyekkel bíró beruházások maradnak el a négy kerületben” – tette hozzá. Csepelen négy útszakasz felújítása, egy P+R parkoló és három kerületet összekötő kerékpárút kialakítása marad el.

Kovács Péter arról számolt be, a XVI. kerületben két beruházás is elmarad. Hangsúlyozta: reméli, hogy a főpolgármester észhez tér, és a Fővárosi Közgyűlésben kéri a döntés felülvizsgálatát. Horváth Tamás arról számolt be, Rákosmentén lámpás csomópontok, a kamion­forgalmat elterelő összekötőút megvalósítása hiúsul meg. „A döntés fájdalmas, mert az önkormányzat már elköltött százötven millió forintot a tervezésre” – jegyezte meg. Bese Ferenc szerint a főpolgármester szakmaiatlan döntést hozott, ami visszaveti Soroksár fejlődését.

Borbély Lénárd kérdésre válaszolva felhívta a figyelmet: Tarlós István úgy adta át a fővárost, hogy megvolt a forrás a Lánchíd felújítására, s nem érti, hogy hová lett a pénz. Karácsony döntésének legkomolyabb ellenmondása, hogy amíg a nem baloldali vezetésű kerületeket hátrányos helyzetbe hozza, addig a Bajnai Gordon volt miniszterelnök XII. kerületi villájához vezető út megújul. „A haverok hátsó szobákban, félhomályos világítás mellett összedugták a fejüket” – reagált erre a felvetésre Kovács Péter polgármester.

Nem nyithat Karácsony Gergely a Városháza műemléknek nyilvánított épületében hajléktalanszállót, miután Budapest Főváros Kormányhivatala elutasította a Fővárosi Önkormányzat örökségvé­delmi engedély iránti kérelmét. A főpolgármester a Városház utca 9-11. - Gerlóczy utca 2-6. szám alatti épületében tervezte a szállót.

Kapcsolódó írásaink