Belföld

Százan haltak meg az idősotthonokban koronavírus-fertőzés miatt

A mai napra 100-ra nőtt az idősotthonban koronavírussal fertőzött elhunytak száma. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden negyedik elhunyt idősotthon lakója - írja a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató portál.

Százan haltak meg az idősotthonokban koronavírus-fertőzés miatt
Április 9-én mentőautók és buszok sora szállította kórházba az intézmény lakóit
Fotó: MH/Purger Tamás

A 100 elhunytból 74 fő Budapesten található idősotthonban hunyt el, közülük 65 fő Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonban, 26-an vidéki idősotthonban.

A legfertőzöttebb ezek közül a Karácsony Gergely balliberális főpolgármester által borzalmasan elhanyagolt Pesti úti idősotthon, ahol már 42 az elhunytak száma és 305 lakónál igazoltak a koronavírus-fertőzést.

Az országban összesen eddig 32 idősotthonban igazoltak koronavírus-fertőzést,  12 budapesti és 20 vidéki intézményben. A mai adatok szerint összesen 773 idősotthon lakónál és 128 dolgozónál mutatták ki a koronavírust, 100 idős gondozott hunyt el és 118-an már meggyógyultak - írja az oldal.

A fővárosban 12 idősotthonban jelent meg a fertőzés, ebből 7 idősotthon a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik, a többi civil vagy egyházi fenntartású.

A Budapesten található idősotthonokban 471 fő gondozott  fertőzött, közülük 404 fő fővárosi fenntartású idősotthonban él.

A szintén fővárosi Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában 18-an hunytak el, 55 a fertőzött gondozottak és 20 a fertőzött dolgozók száma. A fővárosi fenntartású Kamarerdei úti otthonban 4-en hunytak el, 41 a fertőzött a gondozottak és 12 a fertőzött dolgozók száma. A szintén több mint félezer férőhelyes zuglói Olajág Otthonokban 9-en hunytak el, 51 a fertőzött gondozottak és 14 a fertőzött dolgozók száma - írják.

Farkas Örs: A főpolgármester nem készítette fel a fővárosi idősgondozást a járványra

A kormány már a koronavírus-járvány előtt meghozott bizonyos intézkedéseket, hogy mérsékelje a terjedést, valamint az idősek védelmében, ezzel szemben Karácsony Gergely főpolgármester nem készítette fel a helyi idősgondozást - mondta a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Farkas Örs szerint miközben a Pesti úti idősotthon gócponttá vált, lassan az összes ilyen fővárosi intézménynél ez a helyzet. Ma már az ilyen intézményekben élő emberek közül minden tizedik igazoltan fertőzött - fűzte hozzá.

Kifejtette, hogy 59 ezer körül van azoknak az embereknek a száma, akik ilyen intézményben élnek, közülük nagyjából 4 ezren laknak valamelyik fővárosi kezelésű otthonban. Az utóbbiak tíz százaléka fertőzött, miközben a nem a fővárosi önkormányzat által fenntartott otthonokban élőknek a fertőzöttsége nem éri el az egy százalékot.

„Ez oda vezethető vissza, hogy sok apró hiányosság mellett a főváros ezt a típusú felkészítést nem végezte el, az intézményrendszer nem állt készen arra, hogy egy ilyen helyzetet kezeljen” - fogalmazott Farkas Örs.

Hozzátette, többféle vizsgálat is folyik, hogy a hiányosságokat feltárják, de szerinte az egyik legsúlyosabb az orvosi felügyelet hiánya volt. A felelősség érinti az intézmények vezetőit, a fenntartót, vagyis a fővárosi önkormányzatot és Karácsony Gergelyt, aki továbbra is halogatja a döntéseket és a kormányra mutogat - jelentette ki Farkas Örs.

Vidéken 20 idősotthonban jelent meg a vírus, de csak 9 intézményben van elhunyt, összesen 26 fő. A vidéki idősotthonokban 302 gondozott és 51 dolgozó lett fertőzött eddig. A vidéki intézmények közül a legtöbb elhunyt (6 fő) a mezőszilasi idősotthonban van, 5 fő a seregélyesi, 4 fő a borsodnádasdi intézményekben - írja a koronavirus.gov.hu.

Kiemelik: országszerte zajlik az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése. A több mint kétszáz fős intézményekben a kórházparancsnokok intézményparancsnokként felügyelik a járványügyi intézkedések végrehajtását és a felelős készletgazdálkodást.

Kapcsolódó írásaink