Belföld

Borzalmas helyzet lehetett a Pesti úti idősotthonban

Tavaly november óta romlott drasztikusan az ellátás – hangsúlyozta Csüri Krisztián, és megerősítette: csak elvétve tudtak orvossal beszélni az édesanyjával kapcsolatban

A Pesti úti idősotthon kálváriája nem csak a pandémia kitörése óta tart – vallja Csüri Krisztián, aki lapunknak elmondta, miként romlott le az intézmény állapota, hogyan hunyt el méltatlanul édesanyja, úgy, hogy ő nem lehetett mellette.

Borzalmas helyzet lehetett a Pesti úti idősotthonban
Április 9-én mentőkkel és buszokkal szállították kórházba a lakókat
Fotó: MH/Purger Tamás

„Az lenne a Fővárosi Önkormányzat, mint a Pesti úti idősek otthonának fenntartójához a kérdésem, ha valóban úgy volt, ahogy azt állítják, tehát volt állandó orvosi felügyelet az intézményben, akkor miért nem lehetett sem személyesen, sem telefonon elérni őket” – mondta lapunknak Csüri Krisztián, akinek édesanyja tragikus hirtelenséggel hunyt el a koronavírus-járvány gócpontjává váló otthonban. Ismert, Budapest Főváros Kormányhivatala áprilisban több vizsgálatot is tartott a Pesti úti intézményben, a héten nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvek pedig arról tanúskodnak, az otthonban feltárt áldatlan állapotok vezetettek oda, hogy immár 41 halálos áldozata van ott a koronavírusnak. Karácsony Gergely főpolgármester ennek ellenére nem vállalja a felelősséget a történtekért.

Csüri Krisztián szerint a fővárosi idősotthon kálváriája nem csak a pandémia kitörése óta tart. Három évvel ezelőtt azért esett a választásuk erre az intézményre, mert minden téren rendezettnek találták a körülményeket, az otthon vezetősége humánusan állt hozzájuk. Tavaly november óta azonban valami megváltozott. „Egyik napról a másikra lecserélődtek a személyzet tagjai, például a főnővér asszony, aki mindig készségesen állt rendelkezésünkre. A legfeltűnőbb az volt, hogy novembertől egészen ez év márciusig nem tudtunk orvossal beszélni, ez alól két alkalom volt kivétel, amikor egy pszichológus hölggyel és egy helyettesítő ügyeletes orvossal beszéltünk, aki viszont arról tájékoztatott, hogy csak gyógyszerfelírás miatt van az intézményben” – részletezte Csüri Krisztián.

A férfi utoljára február 29-én láthatta édesanyját, Julika nénit, aki egy hónappal később tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hogy mi történt ezen időszak alatt, annak kapcsán Csüri elmesélte, az idősotthontól semmilyen információt nem lehetett kicsikarni édesanyja hogylétéről. Március 30-án hétfőn ismét érdeklődtek – hiszen ekkor már idehaza javában dúlt a koronavírus –, ám míg délelőtt az egyik ápoló „ideges, arrogáns hangnemben közölte, minden változatlan, az otthonban nincs fertőzött”, addig délután már azzal keresték fel a férfit, hogy édesanyja elhunyt. Csüri szerint ezt követően is szörnyen bántak velük, továbbra sem kaptak semmilyen információt, miért és hogyan hunyt el Julika néni. Sőt a férfi szerint a jelentés, amelyet édesanyja egészségügyi állapotáról állított ki a Pesti úti intézmény, egyáltalán nem fedi a valóságot. „Édesanyám nem volt demenciás, és nem volt érelmeszesedése… Ezt bizonyítani is tudom” – hangsúlyozta, majd elmondta azt is, Julika nénit egy kórházi kezelés után borzalmas állapotban találták az otthonban. A férfit arról is kérdeztük, kaptak-e bármilyen tájékoztatást arról, hányan, mikor fertőződtek meg a Pesti úton, de azt válaszolta: „Édesanyám halála után két nappal tudtuk meg a médiából, hogy már korábban bent volt a vírus, amit az ápoló a március 30-i beszélgetéskor letagadott, és most a napokban tudtam meg – szintén médiából –, hogy aznap, amikor meghalt az édesanyám, öt embert szállítottak kórházba koronavírus miatt”.

A főpolgármester által emlegetett járványellenes intézkedések kapcsán pedig azt mondta: semmi ilyet nem tapasztalt, sőt, a higiéniai állapotokról mindent elmond, hogy Julika néni ágyneműjén koszos, rászáradt maradványokat találtak.

Hatástanulmány és egyeztetés nélkül

„A hajléktalanszálló ügye újabb példa a látszatpolitizálásra és kettős beszédre”

Félreértelmezhetetlen az az üzenet, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester tett az elmúlt napokban a kormánypárti kerületek felé. Előbb a csepeliek megkérdezése nélkül kívánt a kerület frekventált részén hajléktalanszállót létrehozni, majd a helyiek tiltakozását látva elállt az elképzeléstől, de ismét csak önhatalmúlag a Belvárosba tervezte át a projektet. Az V. kerületi önkormányzat közleményben tiltakozott az elképzelés ellen, amelyre Karácsony Gergely azóta sem reagált, ellenben szégyenletes dolognak nevezte a Csepelre tervezett hajléktalanszálló elutasítását. Úgy tűnik, a Csepelre, majd a Belvárosba tervezett menhely valójában egy jól felépített politikai terv része. Karácsony kulcsembere, Misetics Bálint lakhatási és szociális ügyekért felelős főtanácsadó hónapok óta azon dolgozik, hogy a fideszes kerületekben fővárosi fennhatóság alatt álló hajléktalanszállókat létesíthessenek. Az új főtanácsadó Soros György szárnyai alatt nőtte ki magát, A Város Mindenkié csoport politikai aktivistája, a Párbeszéd egyik alapítója. A Magyar Nemzet információi szerint Misetics sorra járja az üres fővárosi ingatlanokat, sőt az egészségügyi veszélyhelyzet ürügyén az üres lakásokba már megkezdődött a hajléktalanok beköltöztetése. „Ez az ügy újabb remek példája a Karácsony Gergely-féle látszatpolitizálásnak és kettős beszédnek: egy szociális intézkedés, amelynek azonban nem látjuk a megalapozottságát, valódi indokait. De nemcsak mi, hanem az érintett kerületek vezetői és lakói sem kapnak világos tájékoztatást” – kommentálta a történteket Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője. „Hiányoljuk az indoklást, a világos koncepciót, egyetlen hatástanulmányt sem láttunk a témában, és az egyeztetés is elmaradt. Pedig a transzparencia és a demokratikus működés is szerepelt az kampányígéretek között, ez azonban újra és újra hiányzik Karácsony intézkedéseiből. Nem tartja be a budapestieknek tett ígéretét, miszerint minden fontos kérdésben egyeztetést kezdeményez és kikéri a véleményüket” – tette hozzá. (SNZs)

Kapcsolódó írásaink

Ellentmondás és hárítás

ĀA kormányra mutogatás stratégiája megbukott, Karácsony Gergely hiába próbálja eltolni magától a felelősséget a Pesti úti idősotthon ügyében – véli az elemző