Belföld

Karácsony Gergelyt továbbra sem érdekli a Pesti úti idősotthon

Úgy tűnik, a főpolgármestert továbbra sem érdekli a Pesti úti idősotthon ügye. A neki feltett kérdésekre nem reagál, inkább a Facebookon kommunikál, a helyszínen még nem járt. Lerázza magáról a felelősséget, miközben egyre több részlet derül ki az otthonban uralkodó kegyetlen állapotokról.

Karácsony Gergelyt továbbra sem érdekli a Pesti úti idősotthon
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: MH/Purger Tamás

Katasztrofális higiéniai viszonyok, hiányzó orvos és több halott, továbbá egy minden felelősséget elhárító főpolgármester a koronavírus-járvány egyik gócpontjának számító Pesti úti idősek otthonának szomorú mérlege.

A fővárosi kormányhivatal X. kerületi hivatala az elmúlt napokban helyszíni ellenőrzést tartott a Pesti úti idősotthonban, amely során megállapították, hogy a felületek, ápolási eszközök fertőtlenítése, a hulladékgyűjtés nem szabályozott, de lejárt gyógyszereket is találtak. A feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében újabb járványügyi intézkedések végrehajtására kötelezte a kormányhivatal az intézményt, egyúttal egymilliós büntetést is kiszabott.

Mint azt megírtuk, az ellenőrzést követően kegyetlen állapotokról számolt be az egyik elhunyt lakó fia. Az édesanyját gyászoló Cs. Krisztián több olyan állítást is tett, amely tovább rontja a képet a főváros kezelésében lévő intézményről:

  • Elmondása szerint édesanyja még 2017-ben került a Pesti úti idősotthonba, állítása szerint akkor még minden rendben volt. Tavaly novemberben, amikor édesanyja elesett és ezért kórházba szállították, sok minden megváltozott. 
  • „Nem ismert meg az anyukám, a szája széle el volt ferdülve, arra gondoltam, hogy sztrókot kapott. Azonnal mentünk a nővérszobába, próbáltunk orvost keresni, de nem volt. Kértük a zárójelentését, de nem adták oda” - magyarázta a férfi.
  • Édesanyjának szobatársai azt mondták neki, hogy folyamatosan nyugtatózták, és a nővérek nem segítettek neki sem enni, sem inni.
  • Krisztián elmondta, hogy rengeteg alkalommal könyörgött, hogy hívjanak orvost az anyukájának, de csak kitérő válaszokat kapott, egyszer sem tudott orvossal beszélni. Sőt, amikor legközelebb bement az otthonba, már sérülések is voltak Julika nénin, ám ezeket nem tudták megmagyarázni a nővérek.
  • Amikor ő maga akarta kórházba vinni az édesanyját, megzsarolták, hogyha így tesz, nem viheti vissza az otthonba.
  • Március elején lezárták az intézményt az influenzajárvány miatt, akkor még nem volt szó koronavírusról. „Folyamatosan próbáltunk telefonon érdeklődni, sosem vették fel vagy nem adtak felvilágosítást” - számolt be a történtekről Krisztián.
  • Március 30-án ért el egy ápolót, aki azt mondta neki, Julika néni jól van, és nincs koronavírus az intézményben. Még aznap délután, ugyanaz az ápoló közölte vele: édesanyja elhunyt.

Sásdi Antal, a Péterfy Kórház főigazgatója korábban a Mandiner kérdésére azt mondta, hogy a fővárosi idősotthonból érkező betegek „elhanyagolt állapotban érkeznek traumás sérüléssel”, vagyis nem Cs. Krisztián édesanyja volt az egyetlen, aki ismeretlen eredetű sérüléseket szenvedett az intézetben.

A Ripost természetesen megkérdezte a főpolgármestert az elmondottakról, de válasz nem érkezett. Korábban lapunk is beszámolt a Pesti úti idősotthonban tapasztalt döbbenetes állapotokról. Megírtuk, hogy a Pesti úti idősotthonból kórházba küldött betegek 70-80 százaléka rühes.

Mint ismert, a főpolgármester a Népjóléti Bizottság ülésén még azt állította, hogy az orvosi ellátás szempontjából is minden rendben volt az otthonban. Sőt, amíg Müller Cecília és az operatív törzs hosszan számolt be, a főpolgármester hozta a formáját, röviden válaszolt, eltolta a felelősséget. Az ülést követően továbbra sem látni tisztán a Pesti úti idősotthon ügyében.

Amíg a miniszterlnök, Orbán Viktor az elmúlt hetekben sorra látogatta a kórházakat, akár az ország legtávolabbi pontjain is, Karácsony Gergely főpolgármester a pesti XVII. kerületig nem volt képes elmenni, hogy megnézze, legalább egyszer, mi van az idősotthonban.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony ismét eltolja magától a felelősséget

ĀMíg Müller Cecília és az operatív törzs hosszan számolt be a népjóléti bizottság ülésén, a főpolgármester hozta a formáját, továbbra sem adott érdemi válaszokat a Pesti úti idősotthon ügyében