Belföld

November óta nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban

Durva történetről számolt be a Ripost a Pesti úti idősek otthona kapcsán. A lapnak az egyik elhunyt lakó fia mesélte el, hogy milyen kegyetlen állapotok uralkodnak a fővárosi fenntartású intézményben.

November óta nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban
A Pesti úti idősotthonban 295 gondozott és 26 dolgozó lett fertőzött, és már 34 fő az elhunytak száma
Fotó: MH/Purger Tamás

Cs. Krisztián édesanyja még 2017-ben került a Pesti úti idősotthonba, állítása szerint akkor még minden rendben volt, ám tavaly novemberben sok minden megváltozott. A korábban kedvelt ápolók eltűntek, lecserélték a főnővért, és orvossal sem tudtak többé beszélni.

Krisztiánt novemberben sms-ben tájékoztatták, hogy anyukáját, Julika nénit kórházba szállították, de mire elérte az otthont, azt mondták neki, hogy nincs komoly baja és már viszik is vissza. Másnap már ott tudták meglátogatni.

„Nem ismert meg az anyukám, a szája széle el volt ferdülve, arra gondoltam, hogy sztrókot kapott. Azonnal mentünk a nővérszobába, próbáltunk orvost keresni, de nem volt. Kértük a zárójelentését, de nem adták oda” - magyarázta a férfi.

Édesanyjának szobatársai azt mondták neki, hogy folyamatosan nyugtatózták, és a nővérek nem segítettek neki sem enni, sem inni.

Krisztián elmondta, hogy rengeteg alkalommal könyörgött, hogy hívjanak orvost az anyukájának, de csak kitérő válaszokat kapott, egyszer sem tudott orvossal beszélni. Sőt, amikor legközelebb bement az otthonba, már sérülések is voltak Julika nénin, ám ezeket nem tudták megmagyarázni a nővérek.

Ezt követően már ő maga akarta kórházba vinni az édesanyját, de akkor megzsarolták, hogyha így tesz, nem viheti vissza az otthonba.

„Február 29-én láttuk őt utoljára élve. Március elején lezárták az intézményt, még az influenzajárvány miatt, akkor még nem volt szó koronavírusról. Folyamatosan próbáltunk telefonon érdeklődni, sosem vették fel vagy nem adtak felvilágosítást” - emlékezett vissza Krisztián, aki persze a koronavírus miatt is nagyon féltette az anyukáját.

Március 30-án ért el egy ápolót, aki azt mondta neki, Julika néni jól van, és nincs koronavírus az intézményben.

Még aznap délután, ugyanaz az ápoló közölte vele: édesanyja elhunyt.

A halotti bizonyítványt a XVII. kerület ügyeletes orvosa állította ki, vagyis aznap sem volt orvos az intézményben. Pedig - mint később kiderült - pont aznap, Julika néni halálának napján, március 30-án öt beteget vittek el koronavírus-fertőzés gyanújával. Krisztián szerint az édesanyja is abban hunyt el.

„Iszonyatos kosz volt az intézményben november óta, ég és föld volt a különbség, amikor anyukám beköltözött, még rend és tisztaság volt, és orvosi felügyelet. A higiénia és az orvos hiánya okozhatta a sok beteg halálát, és szerintem édesanyám volt az első áldozat” - mondta megtörten Krisztián, akinek nagyon fáj, hogy ilyen méltatlan körülmények között kellett meghalnia az édesanyjának, orvosi ellátás és lelki vigasz nélkül. Szeretné tudni, ki a felelős mindezért.

A megrázó történetet Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője is megosztotta a Facebook-oldalán.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink