Belföld

Felelőtlenül elmulasztotta a tájékoztatást a Fővárosi Önkormányzat

A fővárosi fenntartású Pesti úti idősek otthona napokon át nem tájékoztatta a sürgősségi kórházat arról, hogy az intézménybe küldött lakók valójában egy koronavírus-járvánnyal erősen fertőzött otthonból érkeznek.

Felelőtlenül elmulasztotta a tájékoztatást a Fővárosi Önkormányzat
Felelőtlenül járt el a főváros
Fotó: pestiut.hu

A Pesti úti idősek otthona 64 földszinti lakója már napok óta karanténban van, egy lakója pedig elhunyt. Az, hogy a koronavírus felütötte a fejét az idősotthonban, amelyet a fővárosi önkormányzat tart fenn, pénteken derült ki. Azonban miközben Karácsony Gergely csupán 5 igazolt esetről és 13 potenciális megbetegedésről tájékoztatta a közvéleményt, a Mandiner úgy tudja: az otthon 64 földszinti lakója már kedden, még jóval a főpolgármesteri bejelentés előtt szobakaranténba került.

A lapot az egyik sürgősségi kórház alkalmazottja tájékoztatta arról, hogy az otthonból rendszeresen kerülnek kórházba betegek más, nem koronavírussal összefüggő megbetegedések miatt. Az idősotthon azonban mégsem tájékoztatta a sürgősségi kórházat arról, hogy a vírus jelen van az intézményben. Pedig mintegy másfél hete egy, az otthonban lakó idős asszony karanténba került, majd elhunyt.

A sürgősségi kórház alkalmazottja szerint az, hogy ezt az információt az otthon nem osztotta meg az egészségügyi intézménnyel, veszélyezteti a kórház dolgozóit és betegeit.

Az idősotthonról ráadásul az is kiderült, hogy hónapok óta terjed az intézmény falai között a rühfertőzés.

Pénteken 200 koronavírus-tesztet végeztetett el a főváros a Pesti úti Idősek Otthonában egy magánlaborral, s noha az eredmények még nem ismertek, annyi már bizonyos: a 200 tesztelt személyből 115 intézményi alkalmazott és csupán 85 lakó. Ez elégtelennek tűnik a konkrét helyzetben, hiszen a Fővárosi Önkormányzatnak három idősotthona is van Budapesten, és csak a szóban forgó XVII. kerületi, máris járvánnyal sújtott Pesti úti otthonban 550-en élnek, továbbá 200 fős személyzet jár oda munkába.

A kiemelt sürgősségi kórházban pénteken reggel is fogadtak egy, az idősotthonból küldött pácienst. Az ő esetében sem szólt a fővárosi intézmény a kórháznak arról, hogy a beteg koronavírusos. A sürgősségi kórház érintett egészségügyi alkalmazottja érzékeltette: elképesztő az idősotthon eljárása, hiszen az onnan hozzájuk küldött lakó a mentőstől kezdve mintegy húsz kollégájával érintkezett szorosan, ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a vírus a betegek útján bejusson az egészségügyi intézménybe. Az idősotthon tájékoztatásának hiányában a kórház csak péntek kora este egy hozzátartozójától értesült arról, hogy koronavírus-járvány van a Pesti úti intézményben.

A kórház egészségügyi alkalmazottja helyzetértékelése szerint az idősotthon nagyon gondatlanul járt el: „Ha a koronajárvánnyal nagyban érintett idősotthon más egészségügyi problémákkal hozzánk küld betegeket, az ott kitört járványról kötelessége tájékoztatást adni, hiszen a hozzánk küldött személy, ha nem koronavírusos is, de mindenképpen kontakt személynek számít. Ezek után, ha ő is koronavírusosnak bizonyul, és ebből megfertőződés történik a kórházban, az kimeríti a gondatlan veszélyeztetés, rosszabb esetben a gondatlan halálokozás fogalmát” - nyilatkozta a Mandinernek.

A sürgősségi osztály munkatársa arról is beszámolt, hogy a Pesti úti otthonból a sürgősségi intézménybe küldött betegek 70-80 százaléka rühfertőzésben szenved, emiatt a lakók esetében rendszerint nem tudják a vizsgálatokat vagy akár az életmentő műtéteket idejében elvégezni, mert előbb többször is le kell kezelni a betegeket rüh ellen.

„A rüh ott jelentkezik, ahol az alapvető higiéniás rutin hiányozik. A rühatka terjedése viszonylag lassú, csak akkor szaporodik el egy emberen, ha nem mossák le… Világos, hogy ezeket a lakókat gyakorlatilag nem, vagy csak igen ritkán mosdatják, különben a rühesség nem lenne ilyen hihetetlen mértékben elterjedt az intézményben. És képzelhetjük: ha egy olyan, fél ezres létszámú nagy idősotthonban, ahol a betegek higiéniájára annyi figyelmet sem szentelnek, hogy elrühesedtek – ismétlem, a hozzánk más egészségügyi problémákkal küldött lakók tíz esetből egy-két kivétellel rühesek –, akkor ott mennyire kódolva van, hogy tombolni fog benne a koronavírus-járvány, amelynél teljesen elég egy negyed óráig tartó emberi kontaktus is!” - mondta a kórház alkalmazottja.

A szóban forgó sürgősségi kórháznak a fővárosi felettes szervek sem jelezték a Pesti úti ragályt. Karácsony Gergely főpolgármester ráadásul a betegeket ápoló kórházak felelősségét firtatta bejelentésekor: „Fontos tudni az idősotthonok kapcsán, hogy a látogatási tilalom ellenére, a bentlakó idős emberek rendszeresen kerülnek kórházba, és nagyon sokszor úgy kerülnek vissza az otthonokba, hogy nem végezték el velük a koronavírus-tesztet.”

Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere elmondta: kedden, azaz március 31-én kapták meg a járványügyi határozatot az illetékes kormányhivataltól 64 földszinti lakó szobánkénti karantén alá helyezéséről. A kerületi városvezető beszámolt arról, hogy a karanténhatározat kézhez vétele után, bár az intézményt nem a kerület, hanem a főváros üzemelteti, megkeresték az otthon igazgatóját, aki azonban azt jelezte, nincs szükségük az önkormányzat segítségére. „Nagyon aggasztónak találom a helyzetet. Véleményem szerint teljesen elégtelen, hogy mindössze 200 tesztet végeztetett el a fővárosi fenntartó, hiszen az otthonban mintegy 550 idős él és 200 alkalmazott jár be oda dolgozni. Elvileg imponáló, hogy Karácsony főpolgármester szűrni, tesztelni akarja a beharangozott, Soros György által a Fővárosnak ígért pluszpénzekből a kerületek alapellátásának egészségügyi munkavállalóit, de előbb az idősotthonokban kellene rendet raknia. A szó szoros értelmében életbevágó fontosságú, hogy haladéktalanul egy teljes körű szűrést végezzenek el az általuk fenntartott, nagy bajba került Pesti úti idősotthonban!” – hangsúlyozza Horváth Tamás polgármester.

Kapcsolódó írásaink