Belföld

Vitézy Dávid: Haladéktalanul javasolt egy új, rendkívüli menetrend bevezetése

Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár kérésére Vitézy Dávid levélben fordult Varga Ivetthez, a BKK vezérigazgatójához a budapesti közösségi közlekedés járványhelyzethez igazítása érdekében - áll a Budapest Fejlesztési Központ Kommunikációs Főigazgatóságának lapunknak eljuttatott sajtóközleményében.

Vitézy Dávid: Haladéktalanul javasolt egy új, rendkívüli menetrend bevezetése
Csütörtök reggeli kép Kőbánya-Kispestről
Fotó: Vitézy Dávid Facebook-oldala

A járványhelyzethez mérten kockázatos mértékű zsúfoltság több járaton még ma hajnalban és reggel is újra előfordult, mely a járványhelyzetben igen veszélyes és nem tartható - írja a BFK vezérigazgatója Facebook-posztjában, melyben hatpontos javaslatcsomagot tárt a BKK elé.

Korábban megírtuk, hogy Karácsony Gergely főpolgármester beismerte kudarcát, hogy a főváros továbbra is képtelen megoldani BKK járatszámai körül kialakult problémát.

Mint ismert, a BKK mindenféle szakmai megfontolást mellőzve, úgy döntött, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva szombati menetrendet vezet be, ezzel csupán annyit elérve, hogy szerda reggel tömegek várakoztak a megállókban, a járatok pedig túlzsúfoltak voltak, ami elfogadhatatlan fertőzésveszély idején.

Ameddig Karácsony Gergely egyetlen nap leforgása alatt végighaknizta a személyéhez lojális médiumokat azzal, hogy ha nem vezetheti rendeleti úton, egy személyben Budapestet, akkor emberéletek kerülhetnek veszélybe, aközben tisztán látszik, hogy saját rossz intézkedéseit sem képes korrigálni - írta Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Hozzátette: Karácsony Gergely főpolgármester emberéletekkel játszik.

Wintermantel Zsolt korábbi újpesti polgármester, fideszes képviselő a BKK igazgatóságának haladéktalan összehívását kezdeményezte.

Az utasok védelme érdekében a jogszabályok által előírt távolság betartásához szükséges terület biztosítása rendkívüli fontosságú a járműveken a járványügyi veszélyhelyzet idején. Ahogy a főpolgármester is megtapasztalta ma reggel, a szombati menetrend korrekciója április 2-án sem vezetett eredményre, a tegnapi, a szombati menetrendek bevezetése után tapasztalható zsúfoltság számos vonalon ma reggel megismétlődött - írta bejegyzésében Vitézy Dávid, majd megosztotta követőivel a BKK-nak küldött tervcsomagját.

Vitézy Dávid az alábbi levelet írta csütörtökön a BKK vezérigazgatójának:

"Címzett:
Varga Ivett vezérigazgató
Budapesti Közlekedési Központ

Tisztelt Vezérigazgató Asszony!
Kedves Ivett!

Az utasok védelme érdekében a jogszabályok által előírt távolság betartásához szükséges terület biztosítása rendkívüli fontosságú a járműveken a járványügyi veszélyhelyzet idején. Ahogy a főpolgármester is megtapasztalta ma reggel, a szombati menetrend korrekciója április 2-án sem vezetett eredményre, a tegnapi, a szombati menetrendek bevezetése után tapasztalható zsúfoltság számos vonalon ma reggel megismétlődött.

Fürjes Balázs államtitkár úr felkért, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel osszam meg és foglaljam össze a BKK munkáját segítendő, hogy az elmúlt két nap tapasztalatai alapján milyen intézkedések megtételét javaslom:

1.
Rendkívüli, a kijárási korlátozások idején kialakult utazási szokásokhoz igazodó, az egészségügyben, kiskereskedelemben, ipari üzemekben, logisztikában, rendfenntartásban, házhozszállításban, közszolgáltatások működésében dolgozók igényeit kiszolgáló új rendkívüli menetrend bevezetése javasolt haladéktalanul.

2.
Az új menetrendet az elmúlt két napban kritikus hajnali műszakváltások és a reggeli csúcsidőszak idején a munkanapi tanszüneti járatsűrűség szerint javaslom elkészíteni, sűrítve minden fontos járatot és ezáltal újra beindítva a csak munkanapi járatokat, így többek között az Újhegyi lakótelepet kiszolgáló 85E, a nagytétényi 101B, a Bajcsy-kórházat Rákosmentével összekötő 195-ös, a pestimrei 282E és 284E, a kőbányai gyárakat kiszolgáló 217E járatokat. Az M3-as metrópótló munkanapi tanszüneti közlekedési rendje is helyreállítandó. Napközben és este lehet továbbra is a szombati járatsűrűségre épülő a rendkívüli menetrend.

3.
Az amúgy csak hétvégén közlekedő járatok, mint a City-troli járatása vagy a 212-es busz Normafáig hosszabbítása felesleges munkanapokon.

4.
Minden járműtípusra irányadó maximális utasszámokat kell közzétenni, melyek az eddigi négyzetméterenkénti 4 fő helyett a két négyzetméterenként 1 fő elvén készülnek és minden második ülés szabadon hagyásával számolnak. Az utasok figyelmét erre felhívó jelzések kihelyezése is javasolt, melyre számos nemzetközi példa van, lásd a levelemhez csatolt képeket. Ez alapján néhány járaton szükséges lehet a szóló helyett csuklós buszok közlekedtetésére.

5.
Az utasok számára online bejelentő oldalt javasolt létrehozni, ahol jelezhetik, ha nem érzik magukat biztonságban bármely járat zsúfoltsága miatt - látszik a kommentekből, hogy a jelen helyzetben is munkába járó utasok igénylik ezt az odafigyelést.

6.
Az automatikus utasszámláló berendezések és a járművezetők részéről folyamatos adatgyűjtés szükséges, és az utasoktól beérkező jelzésekkel együtt ezt elemezni kell, a FUTÁR segítségével azonnali beavatkozásokkal, ott, ahol a fenti menetrendi változtatások után is esetleg átlépné a határértékeket a járatok kihasználtsága. Az utasforgalom alakulásának folyamatos nyomonkövetése elengedhetetlen, hisz nem tudhatjuk, a járványhelyzet változásával, a kijárási korlátozásokhoz igazodó új szokásokkal pontosan miként változik az igénybevétel a következő időszakban - még akkor is, ha aki csak teheti, betartja a szabályokat és otthon marad.

Tisztelettel javaslom, hogy a fenti intézkedési javaslataimat fontolják meg, a járványügyi veszélyhelyzetben az utasok védelme és az elmúlt napokban tapasztalt zsúfoltság elkerülése érdekében.

A BKK és szolgáltatói, a BKV és a VT Arriva munkavállalóinak helytállását Budapest egyik legfontosabb közszolgáltatásának fenntartásában és a közösségi közlekedés működtetésében ezúton is köszönöm.

Üdvözlettel:

Vitézy Dávid"

A poszthoz csatolt képek közül az első ma reggeli kép Kőbánya-Kispestről, a külföldi fotók pedig a levél 4. pontjában hivatkozott külföldi fotók - teszi hozzá Vitézy.

A bejegyzését alább mi is megmutatjuk:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Karácsony beismerte kudarcát

ĀA tömegközlekedési eszközökön továbbra is elfogadhatatlan a zsúfoltság, a fővárosnak pedig még mindig nincs válasza a kihívásra

Karácsonyék orosz rulettet játszottak

ĀA balliberális városvezetők foggal-körömmel ragaszkodnak a veszélyhelyzet adta jogosítványaikhoz, azonban például a járatritkítással kockára tették a budapestiek egészségét