Belföld

Petíciót indítottak a Szent Margit kórház dolgozói a főigazgató támogatására

Két nappal ezelőtt rendelt el vizsgálatot Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a fővárosi Szent Margit Kórházban, miután a Magyar Nemzetben Csókay András idegsebész professzor nyilvánosan tiltakozott Imreh Domonkos sebész főorvos nyugdíjazása ellen.

Petíciót indítottak a Szent Margit kórház dolgozói a főigazgató támogatására
Az Óbudai Szent Margit Kórház épülete
Fotó: Google Maps

A Népszava úgy tudja, pénteken a miniszter által elrendelt vizsgálat részeként az intézmény dolgozóit és a főigazgatót is meghallgatták a vizsgálók.

A lap szerint a dolgozók a petícióban azt írták:

Megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a számunkra fontos munkahelyünket politikai csatározás színterévé teszik olyan emberek, akik egyéni sérelmeiket vagy politikai érdekeiket előbbre valónak tartják, mint a kórház egységét és működőképességének megőrzését. Fontosnak tartjuk, hogy kiálljunk a Szent Margit Kórház egységéért és a közösen elért eredményeink megvédéséért (...) Arra kérjük a politikai pártok helyi és országos képviselőit , valamint az itt élő polgárokat és a kórház valamennyi dolgozóját, ne engedjék, hogy az intézmény politikai hadszíntérré, hatalmi harcok eszközévé váljon.

Az intézmény egyik főorvosától megtudta a lap: péntek reggel néhány óra alatt több mint 130-an írták alá a petíciót a kórházban munkára jelentkező mintegy 200 dolgozó közül, és a szignók azóta csak gyűlnek. Nem mindenki írta alá, a támogatók közül, több tucatnyian ugyan a petíció tartalmával egyetértettek, de nem kívántak az aláírásgyűjtésben részt venni. Szerintük ugyanis nem a nyilatkozat aláírásával, hanem a mindennapi munkájukkal és együttműködésükkel igazolják lojalitásukat.

Mint korábban megírtuk, - könnyen lehet, hogy balliberális politikai tisztogatással a háttérben - felmondott hét sebész az Óbudai Szent Margit Kórházban, az ellen tiltakozva, hogy a főigazgató, Badacsonyi Szabolcs nyugdíjazásra hivatkozva elbocsájtotta Imreh Domonkos osztályvezető sebészorvost.

A történtek következtében az intézmény sebészetének ügyeleti rendje szinte teljesen összeomlott, ami miatt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere vizsgálatot rendelt el.

A kórház főigazgatójának, Badacsonyi Szabolcsnak az Imreh Domonkos elbocsájtásáról határozó november 29-i döntésének hivatalos indoklása szerint a menesztést az indokolta, hogy az eltávolított főorvossal szakmai és magatartásbeli problémák voltak és ezek mellett elérte a nyugdíjkorhatárt is.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a világhírű magyar sebészprofesszor, Csókay András is, aki úgy véli, hogy a sebész menesztésével megindult az 50-es évek mintájára a kormánypárti és jó szakemberek kinyírása.

Kásler Miklós az ügyre reagálva azt közölte, hogy „az Országos Onkológiai Intézet felelős vezetőjeként huszonhat esztendőn át egyszer sem tűrtem el, hogy visszaéljenek a betegek szenvedéseivel, hogy hecceljék őket, alaptalan félelmeket gerjesszenek és felkorbácsolják a szenvedélyeket. Minden munkatársamnak, mielőtt felvettem, azt mondtam, két feltétel létezik: a szakmai és az emberi kiválóság, világnézettől függetlenül. Másnak a kórházban nincs helye. Nem lehet átpolitizálni, mert a betegség nem válogat a balliberális vagy a nemzeti érzelmű páciensek között. Miniszterként sem gondolom másként. Minden vizsgálatot igénylő ügyben, így a Margit-kórházban történtek esetében is a vizsgálatot elrendelem.”

Kapcsolódó írásaink