Belföld

Balliberális politikai tisztogatás a Szent Margit kórházban?

Felmondott hét sebész az Óbudai Szent Margit Kórházban, az ellen tiltakozva, hogy a főigazgató, Badacsonyi Szabolcs nyugdíjazásra hivatkozva elbocsájtotta Imreh Domonkos osztályvezető sebészorvost. Csókay András sebészprofesszor szerint elfogadhatatlan, hogy vélhetően politikai okokból kényszer nyugdíjazta a kórház vezetése a nemzetközileg is elismert sebészorvost. A történtek következtében az intézmény sebészetének ügyeleti rendje szinte teljesen összeomlott, ami miatt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere vizsgálatot rendelt el.

Balliberális politikai tisztogatás a Szent Margit kórházban?
Az Óbudai Szent Margit Kórház épülete
Fotó: Google Maps

A kórház főigazgatójának, Badacsonyi Szabolcsnak az Imreh Domonkos elbocsájtásáról határozó november 29-i döntésének hivatalos indoklása szerint a menesztést az indokolta, hogy az eltávolított főorvossal szakmai és magatartásbeli problémák voltak és ezek mellett elérte a nyugdíjkorhatárt is.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a világhírű magyar sebészprofesszor, Csókay András is, aki úgy véli, hogy a sebész menesztésével megindult az 50-es évek mintájára a kormánypárti és jó szakemberek kinyírása. Csókay András szerint Imreh Domonkos rendkívüli képességű innovatív sebész, munkatársai mind szakmailag, mind pedig emberileg megbecsülik őt, amit mi sem bizonyíthat jobban, mint hogy az osztály tízfős közalkalmazotti orvoscsapata közül heten azonnal beadták a felmondásukat a menesztését követően.

Kásler Miklós az ügyre reagálva azt közölte, hogy „az Országos Onkológiai Intézet felelős vezetőjeként huszonhat esztendőn át egyszer sem tűrtem el, hogy visszaéljenek a betegek szenvedéseivel, hogy hecceljék őket, alaptalan félelmeket gerjesszenek és felkorbácsolják a szenvedélyeket. Minden munkatársamnak, mielőtt felvettem, azt mondtam, két feltétel létezik: a szakmai és az emberi kiválóság, világnézettől függetlenül. Másnak a kórházban nincs helye. Nem lehet átpolitizálni, mert a betegség nem válogat a balliberális vagy a nemzeti érzelmű páciensek között. Miniszterként sem gondolom másként. Minden vizsgálatot igénylő ügyben, így a Margit-kórházban történtek esetében is a vizsgálatot elrendelem.”

Kapcsolódó írásaink