Belföld

Kétszázmillióval kerülnek majd többe az adófizetőknek Karácsony Gergely helyettesei

Egy nappal a kormányülésen való részvétele előtt hivatalosan is felállt a Karácsony Gergely-vezette ellenzéki többségű fővárosi közgyűlés. Ugyanakkor már az első napon látszik, hogy a hangzatos kampányígéretek betartását háttérbe szorította a saját fizetésük növelése, illetve azoknak az ellenzéki politikusoknak a vezető pozícióba emelése, akikről a főpolgármester korábban még lesajnálóan beszélt.

Kétszázmillióval kerülnek majd többe az adófizetőknek Karácsony Gergely helyettesei
Az új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése
Fotó: MH / Hegedűs Róbert

A keddi alakuló közgyűlés második pontjában tárgyalták a főpolgármester illetményét, valamint választották meg a főpolgármester-helyetteseket, akiknek az illetményéről is döntöttek. Az előterjesztést Karácsony Gergely nyújtotta be, amiből kiderült

  • saját illetményét 1 296 300 forintban állapította meg, amihez 194 445 forint költségtérítés is járul;
  • az új főpolgármester ötre kívánja emelni a főpolgármester-helyettesek számát;
  • két főállású, és három külső főpolgármester-helyettest vett maga mellé;
  • bár a törvény szerint a főpolgármester-helyettesek illetményét a főpolgármesteri illetmény 70-90 százalékában lehet megállapítani, Karácsony (szakítva elődje, Tarlós István gyakorlatával) a lehető legmagasabb összegre tett javaslatot: havi 1 166 700 forint üti a markukat, amihez 175 005 forint költségtérítés is jár;
  • a plusz két fő helyettes illetményének és költségtérítésének fedezetéül 4 253 000 forinttal csökkentené a költségvetés általános tartalékát;
  • nemcsak a főpolgármesternek, hanem összes helyettesének biztosítsanak hivatali gépjárművet, méghozzá nemcsak hivatali, hanem magáncélra is. Továbbá telefon- és internetszolgáltatást is kapnak, amelyek fedezete szintén a fővárosi költségvetés.

Mint ismert, Tarlós István előző főpolgármesternek mindössze három helyettese volt, Karácsony új segítői ráadásul több mint kétszázezer forinttal keresnek többet havonta.

Az új kiadásokkal kapcsolatban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány felhívta a figyelmet, hogy míg az illetmények tekintetében a főpolgármester esetében nem, addig a helyetteseknél lehetőség van a differenciálásra, azaz eldönthető, hogy a főpolgármester-helyettes a főpolgármester illetményének 70-90 százalékra jogosult-e. Tarlós István három helyetteseinek 70-75, illetve 80 százalékos illetményt szavazott meg a közgyűlés, míg Karácsony Gergelynél kivétel nélkül mind az öten a legmagasabb, 90 százalékos összeget kaphatják. 

Ezek alapján a fizetések a most felállt testület vezetőinél összesen évente közel elérik a 100 millió forintot,
szemben a Tarlós-éra 58 milliós tételével. Nem számítva az egyéb juttatásokat (gépjárműhasználat,
telefon, stb.) ez a budapestieknek öt év alatt 201 millió forintnyi többletkiadást jelent majd. 

Azt sem árt megemlíteni, hogy Karácsony Gergely 5 helyettese közül háromnak semmilyen városvezetési tapasztalata nincsen. Az új főpolgármesternek pedig hatalomra kerülve hirtelen eltűntek az aggályai a fővárosi költségvetést illetően. Kijelentette ugyanis, hogy a főpolgármester-helyettesek a város érdekét szolgálják, fizetésük pedig nem tétel a fővárosi költségvetésnek. Magyarán most, hogy a balliberális ellenzék van hatalmon, már nem számít, hogy 200 millióval többet költenek a helyettesek fizetésére - írta az Origo.

Mint korábban megírtuk, nem csak a főpolgármester közvetlen körében történtek vérlázító fizetésemelések, Rákospalotán a választók a balliberális pártok szivárványkoalíciójának szavaztak bizalmat, annak képviselői úgy döntöttek, hogy ezt csak magasabb fizetésért tudják meghálálni, Pestszentlőrincen megduplázott fizetés lett az lépés, illetve milliós fizetéseket szavaztak meg maguknak a balliberálisok Újbudán is.

Kapcsolódó írásaink