Belföld

Nem fukarkodott magával az ellenzék Rákospalotán

Miután a választók a balliberális pártok szivárványkoalíciójának szavaztak bizalmat, annak képviselői úgy döntöttek, hogy ezt csak magasabb fizetésért tudják meghálálni

A Mindenki a Tizenötödikért Egyesület listáján induló, Budapest XV. kerületében „kétharmados” többséget szerző ellenzéki pártok polgármesterük előterjesztésére ötven százalékkal megemelték a képviselők alapilletményét. Kiszámoltuk, a hat bizottság ötéves bérkerete megközelíti az egymilliárd forintot.

Nem fukarkodott magával az ellenzék Rákospalotán
Fotó: MTI

Miközben Pesterzsébeten a képviselői illetmények nagymértékű megemelése a Momentum képviselőinek tiltakozása miatt szétrobbantotta az ellenzéki pártok horrorkoalícióját, addig Budapest legszivárványosabb ellenzéki vezetésű városrészében, Budapest XV. kerületében akadálymentesen ment át az illetmények – egyébként brutális mértékű – megemelése. A rákospalotai „kétharmad” – a huszonegy mandátumból tizenöt jutott az ellenzéki pártoknak – az e heti alakuló testületi ülésen Cserdiné Németh Angéla polgármester előterjesztésére ötven százalékkal növelte meg a képviselők alapilletményét. A képviselők díjazása a törvény értelmében a polgármester illetményéhez kapcsolódik, annak százalékában kifejezett lehet. Ez a százalék Rákospalotán az előző önkormányzati ciklusban még húsz volt, ezt emelték most fel harmincra.

Az előterjesztés ugyan kicsit szégyenlősen, sőt becsapósan tízszázalékos emelést említ, ám ez valójában ötvenszázalékos alapilletmény-emelést jelent egy XV. kerületi önkormányzati képviselő esetében. Bár ha úgy számolunk, hogy valamennyi képviselő szerepet kap majd a hat önkormányzati bizottság egyikében – némelyek akár kettőben is –, akkor az emelés nettóban nem éri el teljesen az ötven százalékot, mivel a pótlékok összege a régi maradt. A képviselői alapdíj így kétszázezerről 299 151 forintra emelkedik, egy bizottsági tagsággal együtt pedig 428 783 forint „mellékest” jelent havonta. A bizottsági elnökök és a tanácsnokok 498 585 forintot, az alelnökök pedig 458 698 forintot kapnak.

Az alakuló ülésen benyújtott előterjesztés nagy figyelmet szentelt a nem képviselő bizottsági tagok, illetve a nem képviselő bizottsági alelnökök – a külsősök – tiszteletdíjára is. Az ebbe a kategóriába tartozó külsős bizottsági tag havonta 200 431 forintot, míg az alelnöki sarzsit viselő 250 539 forintot kap. Kiszámoltuk, hogy egy héttagú bizottság, amelyben két külsős tag kap helyet, havonta 2 274 512 forintba kerül majd az adófizetőknek, a hat bizottság együttesen 13 640 072 forintba. Öt év alatt összesen 819 millió forintot kóstál az önkormányzati bizottságosdi.

Az előzetes hatásvizsgálatban a polgármester az emelést egyébként azzal indokolta, hogy „a módosítás a képviselői és a bizottsági munka megbecsülésének erősítése érdekében indokolt”.

A „mindenkinek szóló partnerséget” ígérő Cserdiné Németh Angéla polgármester az ötfős Fidesz–KDNP-frakciónak a negyvenkét bizottsági helyből nagylelkűen ötöt ajánlott fel a kerületben. Lehoczki Ádám, a Fidesz-frakció vezetője lapunknak ennek kapcsán azt mondta, mandátumarányosan tíz hely járna a kormánypártoknak, de úgy tűnik, hogy a hatalomra jutó koalíció az ötfős javaslatán nem kíván változtatni.

Kapcsolódó írásaink