Belföld

Saját hátországa fordult az MSZP ellen

Újabb, a baloldalhoz köthető közéleti személyiségek ítélték el azt, ahogyan Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP parlamenti képviselője a Fidesz szavazóiról nyilatkozott.

Saját hátországa fordult az MSZP ellen
Pető Péter szerint teljes tévedés Orbán valódi ellenzékének bármilyen módon védeni a védhetetlent
Fotó: MH

A szocialista politikus egy múlt heti, ATV-s szereplésében azt mondta, azért nő a Fidesz népszerűsége, mert „sok a patkány Magyarországon”. Szavait nemcsak a kormánypárti politikusok ítélték el, hanem a baloldali és ellenzéki média is.

Hétfőn két újabb baloldali kötődésű közéleti személyiség szólalt meg Bangóné ügyében. Tamás Gáspár Miklós filozófus a hvg.hu-n közzétett cikkében arról beszél: ő már próbálta „védeni a magyarországi baloldal becsületét” azzal hogy tiltakozott ellenfeleik megrágalmazása ellen. Nehezményezte, hogy „sokan, akiknek van nevük és hangjuk (…) hallgattak és hallgatnak”, amikor a miniszterelnökről, a házelnökről, a kormányfő lányáról hangzanak el hazugságok a médiában, noha tudják, hogy az állítások hamisak, „hiszen ellenfelekkel szemben nem érezték, hogy lovagiasnak kell lenniük”.

„A rágalmazás, a személyi lejáratás, a gyalázkodás, a dehumanizáló szidalmazás és goromba gúnyolódás ellentétben áll avval az alapelvvel, amely a liberálisok és a baloldaliak legkülönfélébb irányzataiban közös: ez az egyenlő emberi méltóság elve, amely kizárja a megalázást és a kegyetlenséget. Liberálisok és baloldaliak számtalanszor megszegték ezt az elvet a történelemben: de az elvszegés miatt nem az elvet marasztaljuk el, hanem a megszegőit” - emelte ki Tamás Gáspár Miklós, aki egyértelműen leszögezi azt is: „A kormányzó jobboldal szavazói nem alacsonyrendűek. (Nem vagyok hajlandó megismételni a szocialista képviselő, Bangóné Borbély Ildikó nyomdafestéket és képernyőt nem tűrő kifejezését.) Lehetséges, hogy a jobboldali szavazók döntése, amellyel Orbán Viktor miniszterelnök politikáját támogatják, téves vagy rövidlátó. (Ezt kellene az ellenzéknek bebizonyítania, ha van rá módja.) De Orbán Viktor hívei ugyanannak a honpolgári közösségnek a tagjai, mint mi magunk, s épp azért állhatunk velük vitában, mert föltételezzük – kötelességünk föltételezni –, hogy ez így van. Ha nem lenne így, akkor a képviseleti rendszernek, a parlamentarizmusnak, a választásoknak nem volna értelme” - emelte ki a filozófus.

Tamás Gáspár Miklós arra is felhívja a figyelmet, hogy „a Bangóné hasonlatában szereplő lények nem emberek, ráadásul olyan élősködők, amelyeket gázzal és vegyszerrel szokás irtani. Undorító élőlények, amelyeket államköltségen irtanak. Tetszik érteni? Ha embertársaink egy részét a mieinktől eltérő politikai nézeteik miatt kiirtandó parazitákhoz hasonlítjuk, igen közel kerülünk a náci/fasiszta észjáráshoz”.

Tamás Gáspár Miklós arra kéri cikkében Bangónét, hogy azonnal mondjon le a képviselői mandátumáról. „Ha nem lesz már a helyén, hibája – a személyét illetően – érdektelen lesz, magánemberként, a közéleten immár kívül, mindenki a legjobbakat fogja kívánni önnek, ha végre csöndben marad. De az, hogy az MSZP nem követelte abban a szempillantásban Bangónétól (ahogyan követelte az ellenzéki mozgalmak és baloldali sajtó egy része, nagyon helyénvalóan), hogy távozzék, alig (vagy egyáltalán) nem megbocsátható” - szögezte le a filozófus, aki a maga nevében bocsánatot kért jobboldali honfitársaitól, s azt is elmondta, hogyt a gyalázkodásokat és a rágalmakat, a visszataszító, trágár gorombáskodást is abba kellene hagynia mindenkinek.

Hasonló hangnemben írt terjedelmes Facebook-posztot Pető Péter, a 24.hu főszerkesztő-helyettese is. Pető azt nehezményezi, hogy „nagyon sok Orbán-kritikus szavazó védhetőnek tartja Bangóné patkányügyi elemzését”, és tételesen elemzi azt, hogy „miért teljes tévedés Orbán valódi ellenzékének bármilyen módon védeni a védhetetlent”.

Pető elsősorban a morálra hivatkozik, mondván, „ha az ellenzék maga számolja fel e morális fölény lehetőségét, lényegileg a kormányzóképességre szűkíti a vetélkedő felek közötti rivalizálás terepét, amelyen nem világos, hogy a vezető nélküli, töredezett ellenzék miként kívánja megelőzni a kilenc éve kormányzó Orbán Viktort”.

Pető Péter emellett úgy látja: „ha a szocialisták erkölcsi meggyőződése szerint ilyesmit belefér, akkor következik a manapság valóban leginkább erkölcsmentes politikában oly fontos praktikum kérdése”, amely pedig azt mondatná, hogy Bangónétól az MSZP-nek mielőbb meg kell szabadulnia, mert elfogadhatatlan kijelentése „ráég” a pártra, ami az EP-kampány idején a legkevésbé sem jó.

„Aki Bangóné védhetetlenjét védi, akaratán kívül is úgy jár el, hogy nem az Orbán-rendszer felszámolását segíti elő, hanem annak stabilitását erősíti” - szögezi le posztjában Pető Péter.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink