Vidék

Gyopáros Alpár: A Magyar Falu Programban több mint tizenegymilliárd forintból fejlesztettek játszótereket

A Magyar Falu Program 2019-es indulása óta több mint tizenegymilliárd forint értékben támogatta a kormány 2443 játszótér fejlesztését szerte az országban – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos vasárnap a Győr-Moson-Sopron vármegyei Mórichidán, ahol gyermeknap alkalmából átadták a felújított játszóteret.

Gyopáros Alpár: A Magyar Falu Programban több mint tizenegymilliárd forintból fejlesztettek játszótereket
Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa és László Attila polgármester a Magyar Falu Program keretében elkészült játszótér átadásán Mórichidán 2024. május 26-án
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Gyopáros Alpár – aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is – elmondta, hogy 2900 településen élnek ötezernél kevesebben Magyarországon, ami azt jelenti, hogy majdnem minden ilyen településen legalább egy játszótér fejlesztése valósult meg.

Felidézte, hogy a program indulása előtt, már 2018-ban elkezdték járni az ötezer lélekszám alatti településeket annak érdekében, hogy megtudják, milyen támogatásra van szükség. Megjegyezte: nem szerettek volna olyan támogatási célokat megjelölni, amelyekre nem volt igény.

A  Magyar falu program keretében elkészült játszótér Mórichidán az átadás napján, 2024. május 26-án
A gyermekek örömmel vették birtokba a Magyar falu program keretében elkészült játszóteret Mórichidán
Fotó: MTI/Bodnár BoglárkaA cél az volt, hogy a Magyar Falu Program támogatásai a lehető legjobban hasznosuljanak az adott településeken, így a kistelepülésen élők helyben maradjanak és növekedjen a lakosságszám.

Kiemelte, hogy igény volt egyebek mellett út- és járdafelújításokra, óvodák és bölcsődék építésére, bővítésére, orvosi rendelők felújítására, szolgálati lakások kialakítására, kisbolt-felújításra, falubusz és eszközök beszerzésére.

Hozzátette: azokon a helyeken, ahol elkezdett nőni a lakosság száma és egyre több gyermek született, igény jelentkezett játszóterek kialakítására is.

Ilyen település Mórichida is, ahol 5 millió 831 ezer forint támogatásból újult meg a 2013-ban kialakított játszótér elavult eszközparkja – ismertette.

Gyopáros Alpár kitért arra is, hogy Mórichida a Magyar Falu Programban 2019 óta 418 millió forint támogatást nyert el, a népességszám pedig öt-tíz százalékkal nőtt.

László Attila független polgármester elmondta, hogy a 418 millió forintból 350 millió forintot tettek ki az önkormányzati fejlesztések.

Kapcsolódó írásaink