Vidék

Zalacsány, ahol a téli álmok valóra válnak

Az advent közeledtével nem árt emlékeztetni magunkat a régi bölcsességre, amely szerint az ünnep van az emberért, és nem fordítva. S ennek megfelelően karácsony és szilveszter között próbáljunk meg szakítani magunkra is egy kis időt. Zalacsány és a négycsillagos Batthyány Kastélyszálló tökéletes választás azoknak, akik varázslatos hangulatra és főúri kényelemre vágynak, egy olyan helyen, ahol minden egység mértéke az ember – az esetünkben: a vendég.

Zalacsány, ahol a téli álmok valóra válnak
A négycsillagos Batthyány Kastélyszálló nemesi kényelemmel várja a vendégeket
Fotó: MH

Jóllehet, az advent hagyományosan az elcsendesülés időszaka, amikor magunkra kéne figyelnünk, a legtöbbünk számára rohanással telik. Ajándékok, díszek, a karácsonyi menü hozzávalói – annyi minden van, amit be kell szerezni, hogy egy pillanatra sem lassíthatunk le. Pedig a régiek úgy tartják, az ünnep van az emberért, és nem fordítva.

Érdemes hallgatni a bölcsességre legalább annyiban, hogy karácsony és szilveszter között szakítunk magunkra is időt. Elvégre nincs nagyobb ajándék az élménynél, és ilyenkor, az év vége felé illik magunkat is megajándékozni. Jó, de mivel?

Képzeljük el, hogy visszavonulunk valahová néhány napra. Valahová, amiről azt mondhatjuk, „ez a mi várunk”. Valahová, ahol már évszázados hagyománya van a kényeztetésnek, mert ott minden egység mértéke az ember – az esetünkben: a vendég.

.
Ez a „mi várunk”. Egy kastély, ahol már évszázados hagyománya van a kényeztetésnek
Fotó: MH

Pontosan ilyen hely a zalacsányi Batthyány-kastély, amely a 19. században került a főúri család birtokába. Mai formáját az épület 1913-ban nyerte el, amikor Batthyány Pál, Zala vármegye főispánja és felesége, Inkey Mária Valéria grófnő Wassermann Samu tervei alapján átépíttette. Bár a 20. század második fele nem kímélte a nemesi fészkeket, ez itt szerencsére a rendszerváltozás után jó gazdára talált, aki értő műgonddal újíttatta fel. Így a négycsillagos kastélyszálló híven tükrözi a múlt pompáját, de nincs híján semminek, amelyre a 21. században egy kiadós „teleléshez” szükségünk van.

A téli hónapokban úgy érezhetjük magunkat benne, mintha a Diótörő varázslatos díszletei között sétálnánk. Csakhogy ez nem díszlet!

Bátran hihetünk a szemünknek akkor is, ha úgy tűnik, a kastélyt a szelíd hóesésben vattacukor-rengetegként öleli körbe a 10 hektáros őspark. S nem érzéki csalódás, hogy a falai a barokkos légiességük ellenére mágikus erővel rekesztik ki a zord hétköznapokat. Ez a hely ilyen, mert ilyennek álmodták meg a Batthyányiak. Ma viszont nemcsak a nemesek jussa, hogy – Kundera szavaival élve – a lét elviselhetetlen könnyűségét élvezhessék. Ez a lehetőség elérhető számunkra is.

.
A kastélyt a szelíd hóesésben vattacukor-rengetegként öleli körbe a 10 hektáros őspark
Fotó: MH

Visszatérve a Diótörőhöz: ha decemberben érkezünk, belépve fenyő- és mézeskalács illat fogad minket, a hallban felállított karácsonyfa szikrázása és az antik csillárok meleg fénye pedig pillanatok alatt leolvasztja rólunk az egész évben ránk rakódott stresszjégcsapokat.

A négycsillagos Batthyány Kastélyszálló kutyabarát. A kastélyban 28, a kúria épületében pedig 20 szoba és lakosztály van. A szálló elegáns éttermeiben házias ételek és ételkülönlegességek idézik vissza a régi karácsonyok ízeit, hangulatát. S ha valamit elfelejtettünk volna magunkkal hozni, jó eséllyel megvehetjük a Park Vegyeskereskedésben.
A már említett parkban nagyokat sétálhatunk elmerengve a múlton és az újévi fogadalmainkon, miközben a ház forralt borát vagy különleges forró csokijait szürcsöljük. Ha pedig ez kevés, hogy felmelegítse a lelkünket, a wellnessközpontban pezsgő- és aromafürdő, valamint rönkszauna vár ránk többek között.

Itt december 28-án, január 2-án, 4-én, és 6-án gyertyafényes éjszakai fürdőzést is rendeznek este 8 és éjfél között. S ha ezek után – vagy akár ettől függetlenül – megpihennénk, bekucorodhatunk például a Zöld Szalon kandallója elé.

.
A kastélyban 28, a kúria épületében pedig 20 szoba és lakosztály van
Fotó: MH

Apropó, szilveszter! December 31-ére külön programmal készülnek a négycsillagos Batthyány Kastélyszállóban: tűzsonglőrökkel, LED-show-val, korlátlan italfogyasztással az ünnepi vacsora és az azt követő parti időtartamára és persze sok-sok tánccal, vidámsággal meg az elmaradhatatlan éjféli koccintással. A téli csomagokról egyébként itt érhető el a részletes információ. A magunk részéről egy dolgot még mindenképpen kiemelnénk: a szülőknek jár az énidő, és erről akkor sem kell lemondani, ha a gyerekekkel utazunk Zalacsányba, mivel itt minden arról szól, hogy ki-ki jól érezze magát. Együtt és külön-külön is. Éppen ezért számos gyermekprogram kínál lehetőséget arra, hogy bűntudat nélkül visszavonulhassunk, és élvezhessük egy kicsit a főúri kényelmet, ami nekünk is jár.

Szóval, felejtsük el, hogy a tél a hidegről, az ünnep pedig a rohanásról és a véget nem érő készülődésről, takarításról szól. A tél a miénk, és minden körülménye arra kényszerít, hogy végre észrevegyük magunkat; és jól legyünk egymással. És ehhez nem kell külföldre menni. Elég, ha elutazunk Zalacsányba, és eltöltünk pár napot a vattacukor-rengeteg közepén, a minden varázslatossága ellenére is valóságos Batthyány Kastélyszállóban.

Kapcsolódó írásaink