Vélemény és vita

Spanglit a suliba?

Álláspont. Nem sikerülhetett túl jól a „transzparensgyártó workshop” az Aurórában

Nem sikerülhetett túl jól a „transzparensgyártó workshop” az Aurórában, legalábbis a hét végi demonstráción nem volt nyoma annak a fergeteges ötletcunaminak, amelynek a végeredményét a szervezők külön performance keretében tervezték bemutatni. A Liberálisok „Stop Orbán” tábláin kívül még volt egy „HIT helyett BÉKE” meg egy „akikre NEM vagyunk büszkék Balog, Palkovics és még sokan mások” feliratú plakát, de fájón hiányzott az egy héttel korábbi diáktüntetés talán legtöbbet fotózott, „Érzem, hogy butulok” transzparensének megkapó őszintesége.

Pedig az Auróra légköre igazán segíthette volna a „Békét és szabadságot” követelő mozgalmárokat, hogy valódi vágyaikat is plakátra fessék, például „Spanglit a suliba!”, „Füves focipálya helyett füves cigit!”, „Vesszen az erkölcstan, ne moralizálj, legalizálj!” és hasonlók. Mivel azonban a Tanítanék-ot továbbra is alulról jövő, szakmai kezdeményezésként igyekeznek eladni, maradtak a szolid üzenetek, és jött az Oktatási Minimum nevű nesze semmi fogd meg jól, olyan közhelyekkel, mint például „emberséges bánásmód”, „kompetenciafejlesztés”, „korszerűség”. Csupán az ellenzék szánalmas állapotát ismerve érthető, hogyan lengethetnek politikusaik a színpadon mély egyetértésben, diadalmasan egy olyan molinót, amelyen a világon semmi új, átütő mondanivaló nincs.

A Tanítanék arcai pedig képesek tovább mantrázni a még 2016-ban kitalált szöveget, amely szerint mögöttük „csak a tábla áll”, s ehhez – a háttérben nyolc ellenzéki párt egy-egy képviselőjével – most még azt is sikerült hozzátenni, hogy az oktatás ügye politikamentes és pártsemleges. És nem szakadt rájuk a színpad drapériája.

A jelek szerint a Tanítanék mögött (álló tábla mögött) – a komplett balliberális ellenzéken kívül – a Gulyás Márton-féle, a Norvég Civil Alapból finanszírozott Humán Platform Egyesület áll, valamint immár szoros kapcsolatot ápol az Open Society Foundations által pénzelt, aurórás Marom Klub Egyesülettel. Az Auróra, a belvárosi liberális értelmiség, illetve a Soros-civilek egy részének a környék lakói által kevésbé kedvelt főhadiszállása nyilván számos tevékenységre alkalmas, de a Jóisten mentsen meg minket attól, hogy ott tervezzék meg az új alaptantervet. A Tanítanék Facebook-oldalán most visszasírt, Magyar Bálint-i oktatásirányítás által okozott károkat azóta sem lehetett teljesen jóvátenni, és ne legyenek kétségeink, az Oktatási Minimum szerinti „kevesebb tanóra, kisebb tananyag”, meg az „érezze jól magát a gyerek az iskolában” nem szakmaiságot jelent, hanem káoszt. Ezekről a kérdésekről ugyanis kizárólag abszolút szakmai alapon, nehezen születő konszenzussal lehet dönteni, nem pedig „aurórás” ötleteléssel – például: dobjuk ki a tananyagból Jókait és a középkort meg a másodfokú egyenleteket, mert az uncsi és fölösleges?

A jövő az ugrásszerű technológiai fejlődés miatt egyre kiszámíthatatlanabb, hatalmas változások következhetnek be akár öt-tíz éven belül, és csak az biztos, hogy nem lesz könnyű dolguk a gyermekeinknek. Nagy kihívások, talán ijesztő próbatételek várnak rájuk, amire felkészülni valószínűleg nem is lehet, de biztos alaptudással, műveltséggel és elfogadható fizikai állapotban nagyobb esélyük lesz helytállni. Nem Oktatási Minimumra van tehát szükség, hanem észszerű maximumra. Ezt azonban az Aurórában úgysem értik, hiszen keményen tanulni vagy mondjuk sportolni, fárasztóbb még a transzparensgyártásnál is. De a legeslegfárasztóbb új, valódi ötletekkel, esetleg hiteles, vonzó jövőképpel előállni sablonos közhelyek helyett. Nem is megy nekik. Ők egy ilyen minimum-ellenzék.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom